Обрат за касата: финансист от Правителствена остана единствен кандидат

17.07.2023 22:40 Константина Костова
Проф. Костадин Ангелов и доц. Васил Пандов обсъждат кандидатурата за шеф на НЗОК
СТАНИМИР МИХАЙЛОВ

Станимир Михайлов е номиниран от ПП-ДБ да управлява здравния фонд. ГЕРБ ще го подкрепят и най-вероятно ще излъчат зам.-председателя, който по тяхно предложение вече също ще се избира от парламента

Икономистът Станимир Михайлов е вероятният нов управител на здравната каса.

Той бе номиниран от “Продължаваме промяната” - “Демократична България” в понеделник вечерта, когато изтече крайният срок за внасяне на предложения в парламента за нов управител на държавния фонд, разпределящ бюджета от 7 милиарда за здраве.

Според източници на “24 часа” той ще бъде подкрепен от ГЕРБ-СДС. А това означава, че

гласовете на съуправляващите ще са достатъчни Михайлов да поеме ръководството на НЗОК

До новата процедура за управител на Националната здравноосигурителна каса се стигна, след като първата се провали.

На 12 юли депутатите не подкрепиха единствената останала тогава кандидатура - на проф. Жени Стайкова, издигната от БСП. Часове преди гласуването нейната опонентка Иванка Динева, номинирана от ГЕРБ-СДС, сама оттегли кандидатурата си, посочвайки “лични причини”.

Неофициално обаче стана ясно, че от “Промяната” и ДБ имат сериозни възражения срещу Динева.

Това наложи процедурата да тръгне повторно

и партиите да предложат нови имена. Това на Михайлов като единствен кандидат обаче до голяма степен бе изненадващо и официално стана ясно едва с изтичането на крайния срок.

Миналата седмица неофициално по парламентарните кулоари се говореше за други две имена на уважавани в гилдията професионалисти. Едното бе на директора на Специализираната детска болница “Проф. Иван Митев” в София д-р Благомир Здравков, за когото се очакваше, че ще бъде поканен от ГЕРБ. А втората коментирана като много вероятна номинация тогава бе на заместник здравния министър Бойко Пенков, който вече е оглавявал касата преди години.

Станимир Михайлов е избран след вътрешно гласуване между 7 кандидати

и 10 ясни критерия, съобщиха от ПП-ДБ снощи. От коалицията допълват, че “Михайлов има необходимите качества да бъде успешен управител на НЗОК, както и да работи в интерес на здравноосигурените граждани и да допринесе за общественото доверие към здравната каса”. Ползвал се с подкрепа в съсловието.

Михайлов в момента е председател на Съвета на директорите на болница “Лозенец” (бившата Правителствена) като независим член от януари м.г. Преди да влезе в ръководството ѝ, е имал фирма за финансови консултации, както и внос и търговия на едро.

От януари 2011 г. до септември 2012 г. управлява Инвестбанк, а от 2005 г. до началото на 2011 г. е

изпълнителен директор на Токуда банк

Бил е и съветник по търговско-икономическите въпроси към посолствата на България в Португалия и Ангола.

Междувременно ГЕРБ внесе промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат вече и подуправителят на здравната каса да бъде избиран от Народното събрание. Досега той се посочваше от шефа на касата.

Това най-вероятно означава, че ГЕРБ ще излъчи подуправителя, след като се е съгласил да подкрепи издигнатият от партньорите им финансист за шеф на НЗОК. И е много вероятно този подуправител да е представител на медицинското съсловие, след като шефът не е от лекарските среди.

Депутатите вече одобриха промените в закона на първо четене. Със същия проект бе удължен срокът, в който касата може да се управлява от временно изпълняващата длъжността - подуправителя д-р Йорданка Пенкова.

Досега това можеше да става за не повече от 6 месеца - до избирането на нов титулярен управител, но този срок изтече на 12 юли.

Пенкова седна в креслото на предишния шеф на касата проф. Петко Салчев, когато той бе изненадващо свален от поста на 13 януари. Тогава - в предишния парламент, депутатите от ГЕРБ, “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Български възход” в плаващо мнозинство

уволниха Салчев, тъй като “системно не изпълнява задълженията си”

Всъщност професорът бе в конфликт с Българския лекарски съюз, тъй като месеци наред отказваше да чуе исканията на съсловната организация за вдигане на цените на клиничните пътеки.

Министърът недоумява защо първо е била предложена “компрометирана личност”

С Костадин Ангелов изясняват недоразумения около детската болница, категорично проектът не се спира

Скоро да има шеф на здравната каса, се надява министърът Христо Хинков. Удължаването на срока, през който НЗОК може да се управлява от Йорданка Пенкова, която е подуправител и пое временно длъжността след отстраняването на Петко Салчев, дава спокойствие, коментира той. Но изрази недоумение от първоначалната номинация на ГЕРБ - Иванка Динева, която сама оттегли кандидатурата си преди седмица.

“За мен това е изключително странно решение, защото става въпрос за публично компрометирана личност. Не знам защо точно тази жена трябва да бъде предложена за шеф на здравната каса”, коментира проф. Хинков пред bTV в понеделник - няколко часа преди да стане ясно, че съуправляващите в крайна сметка ще се обединят около кандидатурата на ПП-ДБ.

Министърът заключил след изучаване на здравните системи в Европа и по света, че концептуално нашата е добра и отговаря на основните принципи, залегнали във водещите институции в света. “Проблемът е свързан с манталитет, обучение, с това, че парите навлязоха много надълбоко в здравната система и объркаха много умове”, е изводът му.

Хинков увери, че не е спирала работата по проекта за детската болница. И се надява да е готова до две години и половина. “Той (Костадин Ангелов) почти ми се извини в парламента за това, че всъщност по негов начин е казал нещо, което не е точно така”, заяви Хинков по повод публикация на ексминистъра и настоящ шеф на парламентарната здравна комисия от миналата седмица, че строежът е бил спрян от министъра. Проф. Ангелов по-късно днес отрече да се е извинявал и напомни, че депутатите не се извиняват на министрите, а ги контролират. Проф. Хинков пък изясни, че за да отговори на въпросите защо националната педиатрия ще се строи в Горна баня, а не в центъра, е трябвало лично отново да прегледа всички опции и вероятно оттам идва недоразумението, че временно бил спрял проекта.

Догодина предстои реформа в спешната помощ, обяви още министърът.

Други от Докторе кажи

Учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет

Група британски учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет, който може да съхранява информация в продължение на милиарди години и по този начин потенциално да играе роля в

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

>