Д-р Кокалов: Изборът на екип в болниците е нонсенс

17.07.2023 19:02
Д-р Иван Кокалов

Доплащане има навсякъде, то е регламентирано, при нас им от всичко. Натъкваме се на нередности, когато правим проверка от касата. За мен избор на екип е нонсенс. Трябва да се преосмислят някои неща, които са пречка за хората с ниски доходи. Това съобщи д-р Иван Кокалов от Надзорния съвет на НЗОК.

"Всеки ден има нови и нови изисквания от пациенти. Не всяко ново лекарство трябва веднага да бъде осигурено", обясни Кокалов.

Според него бюджетът на касата от 7 млрд. звучи много, но касата се явява като една банка и политиците си измиват ръцете с нея. Тя не прави политика, категоричен бе той.

Редът на реформата в здравеопазването ще дойде по-късно. Извънболничната помощ има нужда от реформа. Не трябва да се прави реформа само на едно, каза още Кокалов.  

По думите му България е с най-много хоспитализации, с най-много легла на глава на населението. Но правителството трябва да промени това. Реформа на болничната помощ трябва, не може на всеки километър да има болница в големите градове, коментира Кокалов.

Според него не количеството пари определя качеството на държавната помощ. Има общински болници на отдалечени места, които трябва да бъдат финансирани от държавата. Тя трябва да осигури на всички граждани здравна помощ. 

7 млрд. лв. се разпределят по правила. Професионалните качества трябва да ги определят специалисти, каза специалистът от Надзорния съвет и обясни, че битката за шеф на касата е за влияние.

Други от Докторе кажи

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

>