УХТ-Пловдив представи своя магистърска програма на форум в Турция

17.07.2023 15:03 24 часа Пловдив онлайн
Български и турски учени, които участваха във форума.

Университетът по хранителни технологии в Пловдив представи международната магистърска програма PlovdivWineUni на международен бизнесуниверситетски форум в Истанбул. Събитието се  организира съвместно от Българо-турската търговско-индустриална камара и висшето училище.

На него присъстваха над 80 представители на турския бизнес и академичните среди, сред които Университетът на Анкара, Техническият университет на Истанбул, Румелийският университет – Истанбул, Университетът на Бурса, Университетът Чукурова – Адана, Университетът на Улудаг, Университетът на Айдън, Анадолийският университет и др.

Делегацията на УХТ бе водена от зам.-ректора проф. Галин Иванов, а форумът се проведе под патронажа на Н. Пр. Ангел Чолаков, посланик на България в Турция, и бе открит от г-н Васил Вълчев, генерален консул на България в Истанбул.

Специален акцент в програмата беше представянето на традициите на българското винопроизводство, придружено с професионално водена дегустация от доц. Христо Спасов. Значителен интерес предизвикаха и представените български млечни продукти, най-вече кашкавалът с лавандула ‒ иновативна разработка на преподаватели и студенти от специалност “Технология и качество на храните”.

В рамките на посещението в Истанбул делегацията на УХТ проведе работна среща с United Global Visa Services ‒ акредитирана компания за визови и консултантски услуги. Бяха обсъдени конкретни проекти в областта на обучението на турски студенти в УХТ, които се планира да стартират от началото на учебната 2024/2025 г. Предстои подписването на споразумения и подготовката на учебни планове за съвместно обучение с Професионалния колеж в Болу и Университета в Мерсин.

Делегацията на УХТ проведе и официално посещение в Техническия университет на Инстанбул със зам.-ректора проф. Лютфийе Ата бяха обсъдени възможностите за разширяване на сътрудничеството между двата университета, включително засилването на обмена на студенти, докторанти и преподаватели в рамките на програма Еразъм+. Проф. Ата специално акцентира върху новата национална програма за привличане на чуждестранни преподаватели като професори на втори договор в турските университети и отправи покана към УХТ за участие в нея чрез посредничеството на Департамента по хранително инженерство към Техническия университет на Инстанбул. Пловдивското елитно висше училище получи предложение да бъде специален партньор на Университета в предстоящото провеждане през октомври на официално събитие, посветено на Световния ден на храната.

Други от Просветни

А трябва ли да знаеш за Белчо и Сивушка?

На млада участничка в “Стани богат” ѝ звучи като да са зайци. В мрежата едни се забавляват, а други отбелязват: На себе си се смеем Отговорът на млада участничка в тв предаването “Стани богат”

Факултетът по журналистика към СУ отбеляза 50 години от създаването си

Факултетът по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза с академично тържество 50 години от създаването си. То се организира съвместно от ръководството на ФЖМК и Съюза

Директорката на ЦЕРН при българския научен елит, откриват изложба за 25 г. наше участие

Докато войната разделя Израел, Палестина и Иран, центърът в Женева събира изследователите им в общи проекти Д-р Фабиола Джаноти, генерален директор на ЦЕРН, пристигна в България

INSAIT ще представи първия изкуствен интелект на световно ниво

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) ще представи нов изкуствен интелект от последно поколение, създаден да работи на български език

За вдигане на заплатите и 3 януари - неучебен настоява учителски синдикат

"Синдикатът "Образование" направи проверка на нарастващото напрежение в сектора "Средно образование" във връзка с липса на политическа отговорност от българските депутати и риск от неприемане на

>