На пешеходна пътека велосипедът не се кара, бута се!

17.07.2023 13:51 Лияна Панделиева
Велосипед Снимка: Pixabay

Хора, научете децата си да пресичат безопасно

Хора, научете децата си да пресичат безопасно! Бъдете досадни, но не спирайте да говорите за личната безопасност!

Шофирам по широка, натоварена квартална улица, приближавам повдигната пешеходна пътека и виждам група деца, които започват да пресичат. Един от тях рита топка по пътеката, зад него е момче с друга топка, като ловко я води с крака; на спринт се спуска друго момченце, отзад двама си подритват трета топка, а зад тях дете на велосипед и с топка подмишница изпреварва всички.

От шофьорска гледна точка това е ужасяващо. Да, в този случай всички спряхме достатъчно рано и изчакахме футболната дружинка, но ситуацията бе абсурдна.

Колко родители научават децата си, че според Закона за движение по пътищата на пешеходна пътека велосипедът задължително се бута, а не се кара? Много от родителите не го знаят! Това е валидно и за тротинетките.

Преди много години в САЩ ме арестуваха за пресичане върху колело на зелен за мен светофар и бях наказана с 6 часа обществено полезен труд.

Не само трябва да знаем правилата, но сме длъжни и да се убедим, че преминаването през пътя е безопасно. Уви, в България никой и никога няма да направи пресичането през улицата безопасно, както е навсякъде в Мексико.

Повдигната пешеходна пътека през която безгрижно минавам на трета, не е повдигната!

Та нека в кратката отсечка на пресичането, след като страхливите ни управници никога няма да направят пешеходните пътеки задължителни за спиране на място заради височината си, най-важното трябва да сме ние самите и на това да научаваме децата си.

(От фейсбук)

Други от Лични

Джокович искаше да изкефи публиката, но червените линии на българската музика го спряха

Аз съм истински, искрен и дори прекален фен на Джокович. Мисля, че с неговите мачове съм получила адреналин поне за още два живота, но пък загубите му са ме водили до прединфарктни състояния и със

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

>