Бабата на Лили Иванова командорела немски и руски войници

15.07.2023 22:00
Снимка на част от семейството на Лили Иванова с роднини и съседи. Лили е малкото момиче най-вляво. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Тефтерът, на който Николаос Цитиридис обяснява на баба си как да ползва таблет.
Актьорът Филип Буков с баба си Жана. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ
Дъщерята на Гала - Мари Константин, често публикува снимки с баба си в социалните мрежи.
Катето Евро е една от най- известните инфлуенсърки у нас.
Влогърът Емил Конрад често пуска видеа с леля си.
Бабата на Орлин Павлов - Иванка
С този колаж от снимки Александър Сано честити рождения ден на баба си.
1968 година, в родния Кубрат. Най-вляво е бащата на Лили Иванова, самата тя е четвъртата, а вдясно от нея майка й държи в ръце първата племенница на Лили - Радмила. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Филип Буков направи баба си инфлуенсър

в инстаграм, а Цитиридис учи своята как да

ползва таблет

- Бабо, има ли интернет на село?

- Каквото има, това ще ядеш!

Този тип вицове и шеги са все още много забавни, но в никакъв случай толкова актуални. Защото бабите не са това, което бяха! Вече знаят какво е Wi-Fi, фейсбук, инстаграм, та дори и инфлуенсър. Много от тях си правят профили в социалните мрежи, от една страна, за да имат връзка с децата си, но и за да са в крак с модата. Защото да си инфлуенсър е модерно, да ползваш таблет, също.

Или както го обяснява тв водещият Николаос Цитиридис: “Бабите те учат на четмо и писмо, за да може някой ден да им напишеш грамотно инструкциите за ползване на таблет. Така работи животът”. Със снимка в профила си в инстаграм той показа как учи баба си да ползва таблет. 

Дисплеят винаги свети. Кабелът винаги сложен. За обаждания: докосваш с пръст името. Появява се нов екран. Символ 1: Видеообаждане. Символ 2: Обаждане. Докосваш 1 или 2. За връщане на основен екран: докосваш най-долу кръгче.

Така стъпка по стъпка върху две страници в тефтера той дава подробни инструкции как да се обажда на внука си.

Актьорът Филип Буков не само показа баба си в социалните мрежи, а направо я направи инфлуенсър. “Здравейте, аз съм Жана от Перник”, така се представя в първото си включване пред последователите бабата на актьора. Двамата участват във видео, в което разказват за домашните гозби и колко е важно семейството да е сплотено. Актьорът определя готвенето на баба си като феноменално и твърди, че половината му роднини, които живеят в Америка, нямат търпение да се видят с баба им, защото само тогава усещали наслада от храната. “Готвя им само български рецепти. Обичат сарми с кисело зеле, както и грис халва и баница”, разказва Жана във видеото, а

Буков изглежда много въодушевен от идеята баба му да пробие в социалните мрежи

Всъщност тя не се съгласила трудно да се появи в инстаграм и била съвсем готова да открие “новия свят” на интернет. “Да дам трибуна на баба ми през моя профил, беше не само забавно за мен, но както разбрах - и за цялата моя аудитория. Получих много съобщения по адрес на баба ми и тя много се зарадва”, казва Филип Буков след първата им обща изява в инстаграм. 

Той неведнъж е разказвал, че е отгледан от баба си и дядо си и всички уикенди и ваканции е бил при тях. “Бих казал, че ги обичам повече от своите родители”, пише Буков в инстаграм.

Всъщност баба му е и в основата актьорът да се запознае с певицата Виктория Георгиева и да участва в два видеоклипа към нейните песни. “Бях при баба ми и нагъвах една мусака. Виктория нещо готвеше по телевизията и баба ми ми вика: “Ааа, виж тука едно страхотно момиче готви”. Идвам с тавата мусака пред телевизора и казвам: “Бабо, сега ще ѝ пиша да ми даде някоя вегетарианска рецепта”, разказва Буков в свое интервю преди време. Певицата му отговорила, а после го поканила за фотосесия.

Друга баба инфлуенсър е майката на тв водещата Гала. Внучката ѝ - Мари Константин, редовно споделя техни общи снимки, част от които са рекламни. 

“Баба ми е наааай-любимият човек на света! За мен тя блести и излъчва нейната си топлина, която е неповторима и привлича всички, които я познават - сякаш да си вземат малко блясък от нея. A тя раздава и раздава и все по-ярка става - зарежда я това споделяне”, хубавите думи са на Мари към баба ѝ, които споделя в инстаграм профила си.

Оказва се, че баба ѝ е много харесвана от последователи в инстаграм. На снимките, които публикува Мари, тя позира съвсем професионално като истински инфлуенсър, който насърчава последователите си да купят продукта. Мари Константин често споделя и истории с баба си, чрез които показва колко е важно да бъдем мили и добри към възрастните.

“В моите очи баба е истинска звезда, затова, виждайки реакцията ви на миналия ми пост, се радвам, че е такава и във вашите. Още повече се радвам и че съм наследила освен гардероба и усета ѝ за красота, излъчването ѝ и любовта към готвенето. И докато много от тези неща вече нося в себе си, съм щастлива все още да научавам по нещо всеки път, когато я видя”, пише Мари Константин под публикациите си в социалните мрежи.

Безспорно най-известната

баба-инфлуенсър е актрисата Катето Евро 

От дълго време тя стриктно поддържа инстаграм профила си, като спазва абсолютно всички правила на инфлуенсърството. Редовно споделя рекламни снимки и видеа, които най-често са забавни и приковават вниманието на последователите ѝ. Профилът ѝ има 147 хил. последователи, което е значително повече, отколкото на сина ѝ - тв водещия и актьор Александър Кадиев, който има само 100 хиляди. Може би е малко несправедливо, тъй като тя е направила първата стъпка към социалните мрежи благодарение на него. Катето Евро дори има награда “Инфлуенсър на годината”.

“Доживях да взема и такава награда - “Инфлуенсър на годината”! Догодина си пожелавам да ми вдигнат и пенсията!”, пише типично в неин стил с чувство за хумор. “Благодаря ви за цялата подкрепа и специални благодарности на сина ми, че ми създаде инстаграма - давай все така, майче - ти с идеите, аз с наградите”, пише още Катето. Редовно тя споделя и снимки и видеа с нейната внучка - 7-годишната Катерина. Съвсем скоро и малкото Кате може да изпревари баща си в инстаграм и да стане известна инфлуенсърка.

Не известна баба, а леля има един от първите влогъри в България - Емил Конрад. Той започва да снима клипове преди десет години, като видеата му са предимно забавни. Често се случва в тях да присъства и 86-годишната му леля - Елиза. 

“Тя е човек, който се е грижил за мен и е единственият ми близък роднина, и се чувствам щастлив, че мога да се грижа за нея”, разказа Емил Конрад за леля си в свое интервю.

86-годишната жена също проявява чувство за хумор и перфектно се вписва в забавните видеа, които Конрад прави. Така например тя участваше и в неговия подкаст, наречен “В леглото с Емил Конрад”. В епизода “В леглото с леля” тя разказва как е късала с гаджетата:

- Имаше един Иван навремето... - казва 86-годишната му леля.

- Можеш ли да му казваш името - пита я Емил Конрад.

- Е, що не? Аз не знам дали е жив... Аз му казвам, че нямам нищо против да е в нашата компания, ние си прекарвахме добре. Но ако има по-сериозни намерения, да си ходи да си върши работата - продължава разказа си тя.

86-годишната леля на Емил Конрад не е като повечето възрастни хора, които изобщо не могат да се оправят с технологиите. Толкова е навътре в нещата, че даже се научила да използва търсачката в ютюб.

“На мен това съжителство, че си тук, по някакъв начин те кара да се интересуваш от неща, от които възрастните хора не се интересуват, просто защото аз се занимавам с тях и ти непрекъснато си в това. Даже до такава степен си обработена, че си на телефона много често, което възрастните хора не могат да се оправят чак толкова много”, беше казал влогърът на леля си в един от епизодите му в ютюб.

Социалните мрежи не са само мястото, където може да се натрупат последователи и да станем известни. Там известните показват и обичта и благодарността към своето семейство. Певецът

Орлин Павлов неведнъж е

показвал своята баба Иванка 

Преди време той я сравни с актрисата Грета Гарбо, една от най-големите звезди от периода на нямото кино. В едно интервю по време на ковид пандемията Павлов разказа как баба му го защитила като малък. “Бяха ме нападнали момчетата от махалата да ме бият с едни жилави пръчки. И тя слезе и хукна да ги гони с едно сабо. Прескочи една висока ограда, падна и си счупи крака, видях как ѝ изскочи костта. Обичам я много!”, разказва певецът. Баба Иванка влезе в медиите преди години, когато стана жертва на ало измамници, когато бе на 90 години.

Орлин Павлов е показвал как двамата разглеждат снимки от архивите, като баба му си спомня, че навремето хората са я спирали по улицата, за да ѝ казват, че приличала на “една френска артистка”, и се възхищавали от здравината на дългата ѝ коса. Когато бяха разхлабени мерките по време на ковид пандемията, певецът дори показа видео от първата си среща с баба му след толкова време. В него жената разказва как преди години я наричали Добринка, защото приемала хората със свръхдоверие и доброта, а те отвръщали с лицемерие и лошотия. 

Актьорът Александър Сано също често се връща към милите спомени на детството си при баба си и дядо си. Той е показвал в социалните мрежи и родното село на прабаба му и прадядо му Ведрово, където е прекарал много безгрижни лета като малък. “Много е хубаво, мирише на детство!”, казва Сано във видео, на което показва къщата на село.

Родът му по бащина линия - дядо му Нерсес и баба му Кармен, са родени в Цариград (днешен Истанбул). Баба му произхожда от два аристократични рода, а нейните прадеди са били маркизи. А Сано е кръстен на дядо му по майчина линия Александър.

Примата Лили Иванова също е разказвала спомените си за своите баба и дядо. По странно съвпадение и двамата ѝ дядовци – по бащина и по майчина линия, се казвали Петър, а жените им – едната Мария, а другата – Марина. От двете си баби певицата помни по-добре Мария по бащина линия, в чиято къща в центъра на Кубрат е родена и израснала.

“Тази Мария бе дребничка, слабичка, доживя до дълбока старост и вечно си беше пъргава, вечно ходеше някъде, никога не можеше да я видиш седнала”, разказва за нея Лили Иванова в мемоарите си.

Баба Мария била на 14 години, когато дошло Освобождението. Родена е в българско семейство, което идва от тогавашните предели на Румъния от чокоите. Заселили се в Добруджа с идването на руските войски. Специално Чокоите се установили в русенското село Нисово, откъдето е баба ѝ Мария. Там се занимавали с отглеждане и търговия с коне.  После Мария се преселила в Кубрат, където се омъжила  за Петър и в малкия град се родил бащата на Лили Иванова – Иван, през 1904 г.

Макар и много работлива, тази баба Мария никога не вършела кърска работа. Когато идвало времето да жънат житото например или друга спешна работа на полето, семейството наемало работници. Баба Мария ставала рано сутринта, приготвяла храната и багажа за работниците, намествала ги по каруците и оставала да гледа къщната работа. Която всъщност се състояла в това да върти кръчмата, макар и с помощта на нает персонал. 

Кръчмата се намирала в един и същ двор с родната къща на Лили Иванова. Отпред била кръчмата, а отзад – голям двор, пълен с овощни дръвчета и къща с четири стаи, в които живеело семейството – Лили Иванова, сестра ѝ, двамата им родители и баба ѝ Мария.

В най-ранните спомени на певицата баба ѝ Мария е една безстрашна жена, която посрещала в кръчмата първо отстъпващите германци в края на Втората световна война, а след това и настъпващите руснаци. Тя не говорела нито немски, нито руски, но се справяла блестящо със задачата да ги подслони и нахрани. Дори раздавала на закъсалите войници дрехите и бельото на баща ѝ, който по това време бил мобилизиран.

Руснаците всъщност били разквартирувани по къщите, но баба Мария не давала и дума да се продума да приеме войниците вътре – нахоквала ги и ги пращала за настаняване в кръчмата.  Другият ра̀нен спомен на Лили Иванова е как руските военни влизали в двора, оставяли старите си мотори и коли и вземали уж под наем тези на баща ѝ, който имал доста автомобилна техника. Но не ги връщали. Накрая останало само едно малко камионче.

Лили Иванова твърди, че на външен вид се е метнала на бащиния си род, а музикалната жилка е от майчиния

Или поне така твърдяла въпросната баба Мария, която много обичала малката Лили и винаги изтъквала, че е одрала кожата на нейния род.

Фамилията на Лили Иванова всъщност дълго време била наричана в Кубрат Нисовлиите по името на селото, откъдето идвала баба Мария. Дори когато Лили Иванова завършила Варненския медицински техникум през 1956 година и трябвало да постъпи на работа в кубратската болница, официално вписали в тефтера на болницата, че на работа идва сестра Нисовлиева.

Самата Лили е четвъртото дете в семейството. Първите две обаче починали още бебета, а Лили напомняла на родителите за второто им дете – Лиляна, та била кръстена на него. Т.е. рождените ѝ имена са Лиляна Иванова Петрова Нисовлиева.  

Други от Възход и падение

Мелания Тръмп защити предишната си работа като еротичен модел

Бившата първа дама Мелания Тръмп публикува ново видео в социалните медии в сряда, защитавайки предишната си работа като еротичен модел, докато рекламира новата си книга

Маестро, музика! С "Луда за тобом" на Лепа Брена посрещнаха Златан Ибрахимович на "Санремо 2024" (Видео)

Февруари 2024 г. Тече 74-ото издание на престижния фестивал за италианска песен "Санремо". В един момент симфониничният оркестър започва изпълнение в много различни ритми

Жени Иванова - съпруга и майка, наземният капитан на “Неверест”

Важно е да вярваш в мечтите на най-близките си дори когато изглеждат на пръв поглед невъзможни, признава любимата жена на първите, прекосили изцяло с гребна лодка Арктическия океан Когато срещнах

Певецът Чарли Пут се ожени (Видео, снимки)

Изпълнителят Чарли Пут се ожени за дългогодишната си приятелка Брук Сансоун. 32-годишният хитмейкър сподели лично щастливата новина в профила си в Инстаграм. "Обичам те, Брук... винаги съм те обичал

Арнолд Шварценегер получи почетна докторска титла

Австрийският културист, актьор и политик Арнолд Шварценегер беше удостоен с почетна докторска титла от частното берлинско училище „Херти“ (Hertie School), предаде ДПА

>