Спор: прав ли беше президентът в коментара си за Украйна

15.07.2023 08:00
Румен Радев на издигането на българския трибагреник на пилона "Рожен" Снимка: Валентин Хаджиев

В петък на Роженските поляни президентът Румен Радев настоя, че е “крайно време да започнем да мислим трезво и обективно за войната в Украйна и нашите отношения към нея”. “Украйна настоява да води тази война, но трябва да стане ясно, че сметката се плаща от цяла Европа”, каза още той. Вижте полемика между политолога Слави Василев и журналиста Георги Банов по темата.

Слави Василев: Президентът гледа трезво българския интерес

А той не е да сме “по̀ католици от папата” - да излезем от черно-белия наратив

Изказването на президента Румен Радев е всъщност трезва оценка на конфликта, който вече можем да осмислим във времето. Думите му не попадат в черно-белия наратив, който върви в медийната среда и в мозъците на повечето ни управляващи. Русия е първоначалния агресор във войната, но последствията ще бъдат и за Европа, в частност за България. И политическият ни елит трябва да си зададе въпроса: Какъв е българският интерес?

Тези, които виждат проруски уклон в позициите на президента са хора, които нямат способност да излязат извън западната пропаганда. Войната продължава да се разгаря. Стратегическият интерес на България не е да се пише “по-католик от папата”. Ако имахме държавници с капацитет, щяха да пробват в рамките на НАТО да отрезвят малко тази геополитическа гледна точка на Вашингтон, която в крайна сметка ще удари икономически Европа много силно, ако нещата не се развият така, както Вашингтон смята.

Същевременно правителството не вниква достатъчно в геополитическите последствия от конфликта в Украйна. То сякаш изпълнява волята на съюзниците повече, отколкото да се замислят за интересите на България. Да предоставим нашите боеприпаси в степен, в която да лишим нашата армия от тях и от заложената в конституцията отговорност на българската армия да защитава нашата територия е антидържавно поведение. А понеже президентът вниква в дълбочина - той разбира от материята, може да постави трезва оценка.

Струва ми се, че президентът отново ще стане знаменосец - и присъствието му в Рожен впрочем го показва точно по този начин - на онази част от българските граждани, които искат да видят България като суверенна държава, а не като патерица на стратегическите съюзи, в които членуваме. Мисля, че тази позиция на президента отново ще го изведе на първа линия в битка с новото статукво, което старателно омесва в себе си тезата и антитезата на българската политика през последните 2 г. ПП-ДБ и ГЕРБ доста добре започват да се спогаждат и резултатът от тази удобна спогодба ще бъде отново Радев да е основна фигура, която да се противопостави на странната конструкция.

Георги Банов: Кой настоява да води война, г-н Радев?

По тази логика цар Иван Шишман е трябвало да посрещне султана с хляб и сол

Нещо ужасно се случи на Рожен. Толкова ужасно, че направо ми идва на стари години да си събера багажа и да емигрирам някъде в нормална държава.

Не е нормално да събереш изречението “Украйна настоява да води тази война”.

Ще настоява, ами, какво да прави, г-н президент? Ще настоява, след като един сатрап се опитва да я унищожи.

И когато целият свят се обедини в помощ на жертвата, част от т. нар. политически елит настоява България да се ориентира към Евразия. Да праща наставленията си другарят Путин и да живеем славно и свободно. Като 16-ата република на СССР.

Впрочем по времето на СССР няма нито един министър на отбраната, който да е от ВВС. А ние си избрахме президент, и то с подкрепата на цялата “демократична” общественост.

И за да няма спекулации ето ги и 13-те министри без хронологичен ред. Кавалеристи са Климент Ворошилов, Андрей Гречко и Георгий Жуков. Кашиците са Александър Василевски, Родион Малиновски, Михаил Фрунзе и Дмитрий Язов, от ВМС е Николай Кузнецов, Сергей Семьонов е танкист, а Дмитрий Устинов - инженерни войски. Николай Булганин се мести от ВЧК (полезно нали), а поста са заемали Йосиф Сталин и Лев Троцки, като нито един от двамата не е летец.

Дето се казва, любими ни русофили, дали това е случайно, или не? Дали няма някаква причина за това. Пилоти, герои на СССР, с лопата да ги ринеш, и нито един да не е достоен за министър? Защо бе?

Българската история е пълна с хора, които са воювали за България. За някои от тези войни сме настоявали, за други - не, просто са ни нападали.

По логиката на президента цар Иван Шишман просто е трябвало да посрещне султана с хляб и сол и да го покани лично да заеме трона му. Не да настоява да води война. За какво му е била? За някаква България? На кого му пука в крайна сметка за нея.

Жалкото е, че направихме едно хубаво нещо на Рожен, за да лъснем отново като путинисти пред света.

Други от Лични

Джокович искаше да изкефи публиката, но червените линии на българската музика го спряха

Аз съм истински, искрен и дори прекален фен на Джокович. Мисля, че с неговите мачове съм получила адреналин поне за още два живота, но пък загубите му са ме водили до прединфарктни състояния и със

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

>