Експерти: Има риск от увеличение на случаите на дребна шарка в Лондон

14.07.2023 18:10
СНИМКА: Pixabay

Британската агенция за здравна сигурност заяви днес, че нивото на ваксинация срещу дребна шарка в някои части от Лондон е толкова ниско, че в британската столица може да се появят десетки хиляди случаи на заболяването, ако имунизационното ниво не бъде бързо повишено, предаде Асошиейтед прес.

В изявление на агенцията се казва, че сред някои групи деца в Лондон по-малко от 70 процента са получили първата си доза от стандартната тривалентна ваксина срещу дребна шарка (морбили), рубеола и паротит, а за да се осигури защита е нужно поставянето на две дози. Дребната шарка е сред най-заразните болести в света и редица здравни експерти смятат, че около 95 процента от населението трябва да бъде имунизирано, за да се спре появата на нови огнища.

Британската агенция заяви, че въпреки че рискът от избухване на епидемия на територията на Обединеното кралство е нисък, настоящите нива на имунизация срещу заболяването в Лондон предполагат, че "в столицата може да избухне епидемия от дребна шарка с между 40 000 и 160 000 случая". Към 30 юни тази година във Великобритания са регистрирани 128 случая на морбили в сравнение с 54 случая през миналата година. Повече от 60 процента от случаите през 2023 г. са били регистрирани в Лондон.

Националната здравна служба на Великобритания съобщи, че ще започне целенасочена национална кампания за повишаване на ваксинацията срещу дребна шарка в общностите с най-ниско ниво на покритие.

В световен мащаб процентът на имунизация срещу заболяването е спаднал значително след пандемията от КОВИД-19. Световната здравна организация (СЗО) предупреди през ноември, че на около 40 милиона деца по света не е била поставена доза от ваксината срещу дребна шарка през 2021 г. СЗО отбелязва, че случите на заболяването са се увеличили и в някои страни от Европа, в това число в Русия, Австрия, Сърбия и Обединеното кралство.

Дребната шарка е заболяване, което се предава по въздушно-капков път, и обикновено симптомите включват кашлица, зачервени очи и обрив в областта на лицето. Сериозни усложнения се наблюдават най-вече при деца под петгодишна възраст и възрастни хора над 30 години. Усложненията може да доведат до слепота, енцефалит и пневмония, пише БТА.

По данни на СЗО през 2021 г. заболяването е причинило смъртта на над 128 000 души, по-голямата част от които под 5-годишна възраст, съобщи Ройтерс.

Други от Докторе кажи

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

>