1000 българи помогнаха на Самуил да сбъдне мечтата си и да учи аеронавтика

14.07.2023 12:09 Дима Максимова
В НАСА имат база данни, в която следят всички по-големи обекти в близка орбита около Земята, казва бъдещият студент по “Космически операции”.
Преди време Самуил искал да учи компютърни науки, но Космосът победил.

Събрани са необходимите $ 65 хил. за първата година от обучението му в US университет

Хиляда българи повярваха в мечтата на абитуриента от Велико Търново Самуил Николов и събраха необходимите $ 65 хил., за да учи в САЩ специалността “Космически операции”. А той вярва, че един ден, като завърши университета, ще има и личен, и обществен мотив да се върне в България. И да възобнови нещо отдавна забравено - Българската космическа агенция.

Отличникът на търновската природоматематическа гимназия е вторият българин, приет в университета по аеронавтика “Ембри-Ридъл”. Първа е Татяна Иванова от Добрич, която “24 часа” номинира в кампанията си “Достойните българи”. Самуил получи и

най-голямата стипендия от $ 20 хил., отпускана от университета на чуждестранен студент

За да замине обаче и да покрие таксата си за обучение през първата година, му бе нужна непосилна за семейството сума. Младежът получи подкрепа от местната власт във Велико Търново.

Лично кметът Даниел Панов взе присърце порива на младежа към Космоса и внесе предложение за финансова подкрепа в общинския съвет, а съветниците я гласуваха в размер на 5 хил. лв.

“С национална дарителска кампания за по-малко от месец вече са събрани $ 65 хил. Със сигурност не очаквах да се съберат парите или поне не за толкова кратък срок. Обмислях варианти за промяна на университета или на специалността заради таксата, но получих много положителен обществен отзвук и повярвах, че кампанията ще се получи”, каза Самуил.

Няколко фирми помогнали на талантливото момче, но по-голямата част от сумата е от над 1000 частни дарители чрез малки суми.

“Най-големите дарения от частни лица са от непозната българка от Испания - 3 хил. лв., и друго от 2 хил. лв. Две фирми изпратиха 2 хил. и 6 хил. лв., а 4 хил. лв. бяха събрани на Webit в НДК”, изброява младежът.

Според него с немалка сума се включила и театралната формация на актьора Мариан Бачев. Парите били събрани на благотворително представление.

“Имаше и много хора, които не харесаха или не вярваха в кампанията, но никой от тях не се свърза с мен или родителите ми. Негативните коментари бяха в социалните мрежи, но се постарах да се абстрахирам от тях”, казва той.

Момчето вече подготвя документите за получаване на студентска виза за САЩ, както и закупуването на самолетен билет за презокеанския полет. Парите трябва да бъдат преведени на учебното заведение, преди Самуил да отпътува през август към Дайтона Бийч, Флорида.

“Искрено благодаря на всички, които повярваха в мен, в качествата и целите ми и помогнаха за реализиране на моята мечта. Надявам се да върна жеста като

първия българин, успешно завършил тази специалност”,

обърна се към дарителите Самуил Николов. Той е пълен отличник в целия си курс на обучение от I до XII клас. Многократно е участвал и печелил първи места в състезания по математика, информационни технологии и английски език.

Самуил няма точен спомен как се е запалил по звездите. Казва, че може би има и нещо наследствено - като малък и баща му бил запален по астрономията.

Но избора си синът имал свободата да направи сам. Още през 2015 г. бил поканен в космически лагер на НАСА в Измир.

“Върнах се невероятно въодушевен, тогава бях само на 11 г. и бях най-малкият стипендиант в програмата. Обучаваха ни как се пилотира совалка. Тогава бях избран за астронавт №1”, разказва ентусиазиран Самуил.  

Той обаче вече не може да стане астронавт.

“Минал съм лимита за ръст от 191 см. Вече нямам право да тренирам за такъв, затова алтернативата е наземен контрол”, казва младежът. Така ще съчетае космическите изследвания с другата си голяма страст - програмирането.

През последните 2 години разработва уебплатформа със съдействието на най-големите компании, които правят космически изследвания. Бил му предоставен достъп до базите данни на НАСА, “СпейсЕкс”, Международната космическа станция и други водещи агенции за космически изследвания.

“НАСА има в момента три роувъра, които функционират на Марс. Когато един от тях направи снимка и в НАСА я получат, автоматично ще се актуализира и в моя сайт, който предоставя астрономически данни в реално време за Марс, Земята, всяка планета в Слънчевата система, комети, совалки, сателити и др. Той е направен за любителите астрономи, както и за хора, които се занимават професионално с това”, обяснява Самуил.

Момчето не пропусна да коментира метеора, подлудил преди дни половин България.

“Няма никаква следа във файловете на НАСА, до които имам достъп, няма и тяхно становище. Обектът е прекалено малък, за да бъде следен от НАСА. Те имат база данни, в която следят всички по-големи обекти в близка орбита около Земята, но говорим за размери от няколко десетки метра, тъй като това вече представлява някаква опасност.

Такива малки обекти сигурно изгарят с десетки
ежедневно в атмосферата

Просто е било голяма случайност да стане над българска територия, но в глобален мащаб не е някакъв феномен.

Рядък е просто защото по-голяма част се случват над океаните и няма кой да ги запише. В тази ситуация метеорът е прелетял над територия, където е имало камери”, анализира бъдещият експерт по космически операции.

Самуил всъщност решил да кандидатства в авиационния университет след един неуспешен прием в САЩ. Опитал да учи компютърни науки, но не се получило.

“Беше университет от Бръшляновата лига, но неуспехът там ме тласна реално да си преследвам мечтата. Напомни ми, че компютърните науки са ми интересни, но не са точно онова, с което бих искал да се занимавам.”

Насочил се към “Ембри-Ридъл”, тъй като е един от най-елитните университети в света, с най-голямата частна авиационна база. На много малко разстояние от “Кейп Канаверал” и “Кенеди спейс център”, които са едни от най-големите площадки за изстрелване.

Кандидатствал в началото на т.г. и след около 3-4 месеца получил добрата новина.

Самуил вече е установил контакт с Татяна, била много въодушевена от обстановката там. Тя обаче е различна специалост - “Ракетно инженерство и ракетни горива”.

Младежът казва, че като се върне от САЩ, ще опита да изгради връзки с частни компании, които се занимават с космически совалки, и да им предложи чрез частично европейско и тяхно субсидиране да възстановят площадката на Българската космическа агенция за изстрелване на сателити в Ахтопол.

“През 70-те години е използвана за изстрелване на различни сателити в орбита, но сега е занемарена. Инфраструктурата може да се възстанови сравнително бързо и не чак толкова скъпо.

Това ще бъде голям тласък на България към рестарт на този бранш. Най-сетне ще можем отново да кажем, че сме космическа сила”, развива концепцията си Самуил.

И вярва, че един ден от Ахтопол дори може туристи да се изстрелват на едноседмична ваканция до Международната космическа станция.

Други от От страната и света

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

>