СМГ пак №1 по бал, следва я ТУЕС. Избраха ги двамата с по 500 точки на матурите

12.07.2023 22:17
Седмокласници от София бягат след изпита по български език и литература. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

 51-о изпревари Френската и Националната природо-математическа

 От професионалните училища лидерство по интерес държи финансово-стопанската

 И в Пловдив първа е Математическата

Софийската математическа за поредна година е лидер по успех сред гимназиите. Следва го Технологичното училище “Електронни системи”, което е към Техническия университет в София. Двамата отличници на випуск 2023, изкарали най-високия бал от 500 точки, избират именно СМГ и ТУЕС (със специалността “Системно програмиране”).

В класацията на първите 10 училища в столицата обаче има размествания. 51-о СУ “Елисавета Багряна” изпревари 9-а френска гимназия и Националната природо-математическа гимназия. Това показват резултатите от първото класиране за прием в елитните училища след 7-и клас в София, което излезе вчера.

22-о училище е изпаднало от топ 10

на първите по бал, миналата година беше на девето място. НПМГ сега е на девето място, преди година бе на 12-о.

“Ева, която расте и се смалява” на Иванка Могилска беше разказът, който преразказваха седмокласниците по български език и литература. За задачите по математика масово казаха, че са били ужасно сложни и са играли бинго.

Близо 5000 пъти са посочени като желание паралелките с комбинация от английски и испански (и обратното) в 22-о средно училище “Георги Раковски”, което го изстрелва на първо място по интерес сред училищата в София. По брой заявления го следва 32-о училище с изучаване на чужди езици “Св. Климент Охридски” с комбинацията английски плюс испански език. Същата паралелка е посочена в Първа английска гимназия и в 7-о училище “Св. Седмочисленици”.

Най-много посочени като първо желание пък са испански и английски в Испанската гимназия (525 пъти), немски с английски в Немската и специалността “Системно програмиране” с английски в ТУЕС.

От професионалните гимназии лидерството по интерес държи Националната финансово- стопанска гимназия

със специалността “Икономика и мениджмънт” с английски език, следвана от Националната търговско-банкова гимназия първо със специалността “Електронна търговия” с английски език и на второ място “Бизнес администрация” с испански. Следват Професионалната гимназия по дизайн “Елисавета Вазова” със специалността “Графичен дизайн” с английски и 51-о училище с “Компютърна анимация” с английски език.

312 са подредените желания в “най-дългото” заявление

И в Пловдив по бал води Математическата гимназия. Там ще учи момичето с най-много точки - 499,5. То е избрало “Компютърна графика с английски език”. Друга девойка е с 497,5 точки и за нея врати отваря ЕГ “Пловдив” с английски.

Паралелката “Хуманитарни науки с английски език” пък е най-желаната след 7-и клас под тепетата. 1487 души са я посочили в Хуманитарната гимназия. На второ място се нарежда английският език в ЕГ “Иван Вазов” (бившата Руска), предпочетена от 1362 кандидати. Следва английският в ЕГ “Пловдив” с 1296 желаещи.

Само 16 пък са гимназистите, чието първо желание е паралелката “Икономическо развитие с английски език” в СУ “Свети Патриарх Евтимий”.

На този етап се закриват паралелките “Моделиер-технолог на облекло” и “Приложен програмист” в СУ “Христо Ботев” в Калофер, както и тази, обединяваща специалностите “Растениевъдство и животновъдство” и “Механизация на селското стопанство” в професионалната гимназия по селско стопанство в Белозем.

Други от Просветни

Цоков: Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето

Националният музей на образованието вече половин век е мост между миналото и бъдещето. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на тържеството за 50-годишния юбилей

Министър Цоков: Над 4000 ученици придобиват умения чрез проект на МОН

Над 4 000 ученици придобиват умения чрез практики в рамките на проект на МОН за модернизиране на професионалното обучение. Това съобщи министърът на образованието и науката проф

Българска ученичка е световeн шампион на олимпиада по английски език

Шестокласничката Мира Косева спечели титлата „Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г. Тя спечели първо място в ниво A1 и завоюва

Цоков: В над 370 училища се строят нови спортни площадки

В 205 училища ще бъдат създадени изцяло нови спортни площадки на открито, а в други 171 образователни институции тези пространства ще бъдат изцяло обновени. Инвестират са над 50 млн

520 студенти от българската общност в Украйна са приети тази година

Общо 520 студенти от българската общност в Украйна са приети като първокурсници във висши училища в България през тази академична година. Други 34 наши сънародници от Украйна са записани да учат

>