Лекари от ИСУЛ спасиха мъж, отрязал носа си с резачка

12.07.2023 20:24
Лекари от ИСУЛ спасиха мъж, отрязал носа си с резачка СНИМКА: Пиксабей

История с щастлив край. Пациент с почти напълно отрязан нос е бил спасен по чудо. По непредпазливост мъжът сам срязал носа си с резачка. А за живота му започнали да се борят лекарите от софийската болница ИСУЛ.

Февруари. Късен следобед. Кирил Асенов подкастрял клоните на едно от дърветата в двора си с електрическа резачка. “Резачката се изхлузва от ръката му и пада през половината глава. И през носа", разказва Силвия, съсед на Кирил.

След инцидента 73-годишният мъж излиза от двора си и тръгва пеша по улицата. Изминавайки 600 метра стига центъра а квартал "Гниляне” в Нови Искър. Застава на спирката, за да чака автобуса. Именно там първа го среща неговата съседка – Силвия.

“Попитах го как се чувства, каза: "Много добре. Тръгнал съм за "Пирогов", защото имам съвсем лека травма на носа“, разказва жената.

Когато Кирил маха салфетката пред носа си, Силвия вижда, че всъщност той е почти откъснат. Веднага звъни на Спешна помощ. В този момент д-р Венелин Маринов вече свиквал екип за операция.

„Той беше опакован. Изцяло опакован. И когато го видях - все едно си разопаковах подаръка. Не знаех какво има отдолу. Имаше доста голям дефект на външния нос, стоеше само на един много тънък лист кожа“, заяви д-р Венелин Маринов пред "Нова".

Налага се лекарите да направят пластика на носа с остатъчната тъкан. Всяка стъпка от операцията била от критично значение. "Лично аз си казах в този момент – трябва да го направя за този човек. Просто потискаш страха в себе си. Хирург и лекар, който казва, че не изпитва страх, човек, който не изпитва страх, лъже“, твърди доктор Маринов.

Пет дни след интервенцията вече било ясно - носът на пациента е спасен. „Вече видях, че тъканта е розова. Когато се прибера и има някой, на който поне малко съм помогнал, по-лесно се спи“, посочва медикът.

Сън обаче рядко лови Кирил, шегува се съседката му. И казва, че е все така енергичен, както преди операцията.

Други от Докторе кажи

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

>