Знамето на пилона за милион се вее сред виртуални битки - от “Слон ужасон” до “Лъжат, че е паднало”

12.07.2023 16:05 Валентин Хаджиев
Знамето се вее вече на поляните на Рожен.

Въпреки хилядите хейтове, подозрения за строителни нарушения, съмнения как се финансира и дали ще устои на планинския климат, знамето от 111-метровия пилон на Рожен вече се вее. Официалното откриване е утре.

“Успешно приключиха тестовете за издигане на знамето до върха на 111-метровия пилон “Рожен” в Родопите. Техническите проби бяха правени в продължение на три дни в различни часове и метеорологични условия, отчиташе се дори скоростта на вятъра. Оптималното издигане на трибагреника с площ от 1110 кв. м до върха на пилона става за 5 -7 минути”, обявиха от фондация “Рожен - наследство в бъдещето”. Нейният председател Симеон Караколев твърди, че след като приключи съборът,

съоръжението ще бъде прехвърлено на държавата

То е със статут на преместваем обект, пилонът е излят в Турция (факт, който някои сайтове съобщиха със заглавие “Българският пилон “Рожен” се оказа турско производство”) и изработването му струва 350 000 лв.

Теглото му е 110 тона. Той бе транспортиран до поляните с 3 извънгабаритни композиции u 8 стандартни тира. Знамето на върха му е 1110 кв. метра. “Проектът ще бъде реализиран изцяло с дарения от българи във и извън пределите на страната ни, за да обедини нацията в изграждането на безспорен притегателен център на чистото родолюбие. Флагът ще бъде едно достойно и нужно наследство от българите днес за българите утре”, обяви преди кампанията фондацията. Презентира го като

най-високия пилон в ЕС,

поставен на надморска височина от 1430 м.

Караколев твърди, че парцелът, на който е построен фундаментът, е закупен от фондацията, а за останалите 500 дка, където се провежда фолклорният събор, плаща наем на собствениците на поляните от родопските села.

Инициаторите на проекта го определят като символ на патриотизъм, а противниците, които мълчаха от февруари до юни, обявиха идеята за псевдопатриотична и спорна от естетическа и екологична гледна точка.

Поляните на Рожен са свързани с историята и фолклора - там е минавала границата на свободна България с Османската империя и от 125 г. се пеят най-хубавите песни.

“Срамувам се, че възрастни и улегнали хора си разменят обидни и цинични коментари, които се четат от хиляди приятели на сайта”, призовава член на една от най-популярните групи във фейсбук “Аз говоря родопски диалект” с общо 45 587 членове.

Караколев обяви, че за пилона са отишли 1 млн. лв. - като материали, труд, логистика. За събиране на средствата бе обявена

национална дарителска кампания

“България заслужава!” под патронажа на президента Румен Радев.

Сред даренията, осъществени по време на служебното правителство на президента, има и от държавни дружества като “Автомагистрали”, Българската банка за развитие, пристанище Бургас, “Арсенал” и др.

10 000 лв. е дарила община Златоград, а общинските съветници в Девин са гласували да отделят 5000 лв.

Най-големият дарител обаче са горските стопанства чрез шестте държавни дружества. Общото им дарение е 120 000 лв. Сумите са преведени през април след парламентарните избори. Има и дарения на фирми под формата на услуги или материали.

Пловдивската ПИМК обяви във фейсбук, че ще транспортира елементи за пилона от Турция към Рожен. Смолянската фирма “Артстрой”, собственост на Асен Соколов, пък правела безплатно изкопа от 1000 куб. м за поставяне на пилона.

Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино изработва плоча със завети от 28-те административни области на страната с размери 5 х 3 м от врачански камък.

Очаква се на издигането на знамето да присъства президентът Румен Радев, а в специалната програма ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили. По непотвърдена информация се очакват и 20 депутати от “Възраждане”.

“Община Смолян не е отпускала средства за строежа

на пилона. Земята е частна, собственост е на фондацията. След подадени сигнали, че се строи на поляните, за фундамента бяха направени множество проверки. Роженските поляни не са защитена местност и не попадат в разпоредбите на съответните закони. Ще настоявам обаче достъпът до поляните да бъде ограничен трайно за автомобили, а пространството, където в момента се налива бетон, да бъде покрито с чимове трева”, казва кметът на Смолян Николай Мелемов. Той заяви, че общината поема разходите за държавните структури като пожарна и полиция, ангажирани за събитието. Отделени са 130 хил. лв. от бюджета, общината се разплаща и с изпълнители.

Според Караколев споровете са вследствие от антагонизма, превзел обществото, и от липсата на тема, която може да срещне обединение. И сочи за пример видеото, което циркулира из медиите и социалните мрежи, показващи как знамето пада от пилона.

“Знамето не падна, просто правихме тестове

Скъсаха се окачвачи и не спряхме да пробваме, докато не намерихме подходящите за съответната тежест и атмосферни условия”, казва той.

Караколев твърди, че цялостната организация на събора на Рожен струва около 600 хил. лв. Фондацията не генерира никаква печалба.

В навечерието на събора той обяви, че Рожен е най-голямото културно събитие в България, но от Министерството на културата дават за него 0 лв. За сравнение посочи, че за събора в Копривщица се отпускат 200-300 хил. лв.

Стоичков и Бербатов подкрепят

Идеята за събиране на средства за строежа на пилона бе подкрепена от Христо Стоичков и Димитър Бербатов, както и от президента Румен Радев. Лили Иванов обеща да изнесе концерт на откриването, но след това го отмени. Проектът получи благословията и от традиционните вероизповедания в лицето на Пловдивската света митрополия на БПЦ, Главното мюфтийство, Софийската синагога, Арменската епархия и Софийската епархия на католиците от източен обред.

Петиция: Инициаторите да поливат денонощно!

В петиция “Срещу изграждането на пилон “Рожен” на сайта peticiq.com, подписана от 2278 души, пише: “Дупката да се запълни, чимовете да се наредят отново, а инициаторите да се задължат да поливат денонощно, дорде всичко не стане така, както си беше”. Има и коментари от типа на “Да спрем този слон ужасон!”

Други от Регион

Мъж от Раковски иска 15 000 лв. за нападение, наложила се ампутация на пръст

Мъж от Раковски остана без част от втория пръст на лявата си ръка след нападение и поиска от човека, причинил му средната телесна повреда, обезщетение от 15 000 лв

Измениха от „домашен арест“ в „подписка“ мярката на мъж, убил съселянин край Смолян

Окръжна прокуратура - Смолян измени мярката от „домашен арест“ в „подписка“ на 72-годишен Кирил Пенчев, привлечен като обвиняем за убийство на съселянин, каза за БТА окръжният прокурор Недко Симов

Черната кутия на катастрофиралия L-39 край "Граф Игнатиево" няма да бъде разчетена у нас

Преди 2 г. след катастрофата с МиГ-29 в Черно море, когато загина майор Валентин Терзиев, отново черната кутия беше изпратена за разчитане на производителя в Русия Черната кутия на катастрофиралия

Пожар на локомотив спря влака София-Варна до Чирпан

Няма пострадали, има материални щети по локомотива, който се е запалил до Чирпан след 9 часа днес, каза кметът Ивайло Крачолов, който бе на гарата заедно със  зам

Майор Петко Димитров и старши лейт. Венцислав Дункин са посмъртно повишени във военно звание

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов посмъртно са повишени във военно звание двамата офицери, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември 2024 г

>