Двама мъже с безупречна кариера може да управляват 7-те млрд. лв. в здравната каса, която събаря или бетонира всяка власт

12.07.2023 08:50
Деница Сачева, Кирил Петков, Васил Пандов и Атанас Атанасов обсъждат кандидатурата за управител на НЗОК. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Бойко Пенков
Благомир Здравков

Шефът на педиатрията д-р Благомир Здравков и зам.-министър Бойко Пенков са новите кандидати след провалената първа процедура

Две уважавани имена в медицинските среди се появиха като варианти за управител на здравната каса в деня, в който се провали изборът в парламента за нов шеф на НЗОК. Сега процедурата трябва да тръгне повторно.

Постът е важен за всеки българин - от това как се управляват парите за здраве зависи каква медицинска помощ, лекарства и профилактика той ще получава срещу осигурителните си вноски.

Важен е и за всяко правителство, защото бюджетът с над 7 милиарда лева, с който разполага тази институция, може да събори всяка власт.

Според три източника от съуправляващите ГЕРБ и ПП-ДБ повторният опит за избор на шеф ще бъде направен между двама кандидати, като на този етап не е ясно кой ще надделее.

Д-р Благомир Здравков е новата кандидатура на ГЕРБ, научи “24 часа”. Той е директор на Специализираната детска болница “Проф. Иван Митев” в София.

44-годишният анестезиолог бе кандидат за здравен министър в проектокабинета на проф. Николай Габровски

Срещу него ще се изправи заместник здравният министър Бойко Пенков. Той е добре познат в системата на здравеопазването, тъй като заема поста за четвърти път. Ако Пенков бъде избран за шеф на НЗОК, това няма да е първият път, в който ръководи касата. 67-годишният кандидат

бе вторият управител на НЗОК след нейното създаване

Касата е сред най-важните структури в държавата, тъй като разпределя всички бюджетни пари за здравеопазване. Реално тя заплаща за диагностиката и лечението на здравноосигурените пациенти. Покрива изцяло или частично медицински изделия, изследвания, профилактика на хората. Изготвя и списъка с лекарства, които се поемат от държавата напълно или частично.

НЗОК определя парите на над 400 болници - стойността на пътеките, по които работят, заплащането на медиците, инвестициите им в апаратура и пр. Договори с касата сключват и поликлиниките, общопрактикуващите лекари в цялата страна (близо 4000), около 10-те хил. специалисти в извънболничната помощ, денталните медици, самостоятелните лаборатории, аптеките.

И тъй като постоянно се увеличават дейностите, заплащани от касата, както и тяхната стойност,

главоломно с годините расте и бюджетът ѝ

Първият бюджет на НЗОК, включващ здравноосигурителни плащания, е малко над 257 млн. лв. През 2019 г. - точно преди пандемията, вече е 4,3 млрд., а току-що гласуваният тазгодишен - 7 027 213 600 лв.

Кой да управлява тези пари, депутатите трябваше да решат на извънредно заседание във вторник. Но едва 59 от тях подкрепиха единствената останала кандидатура за управител - проф. Жени Стайкова, издигната от БСП. Тя също има предишен опит в ръководството на касата и обеща да постигне консенсус с всички страни в здравеопазването, но не събра подкрепа.

Само няколко часа по-рано Иванка Динева, издигната от ГЕРБ, внезапно се оттегли от процедурата. В писмо до председателя на парламента бившата шефка на Регионалната здравна каса в София посочи лични причини. От ПП-ДБ обаче дадоха да се разбере, че оттеглянето е предизвестено. В разговори с ГЕРБ са изяснили, че няма да подкрепят този им избор, очакват удължаване на процедурата и нова кандидатура. По-рано “Възраждане” също оттеглиха своя кандидат Тодор Хинов.

Днес изтича 6-месечният срок,

в който подуправителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова може временно да заема длъжността управител. Тя седна в креслото на предишния шеф на касата проф. Петко Салчев, когато той бе изненадващо свален от поста на 13 януари. Тогава - в предишния парламент, депутатите от ГЕРБ, “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Български възход” в плаващо мнозинство уволниха Салчев, тъй като “системно не изпълнявал задълженията си”. Всъщност той бе в конфликт с Българския лекарски съюз, тъй като месеци наред отказваше да чуе исканията на съсловната организация за вдигане на цените на клиничните пътеки.

В 24-годишната си история касата е била оглавявана предимно от лекари, макар да има няколко изключения. Първоначално управителят ѝ се избираше с конкурс, сега се назначава от НС.

Създадена е от д-р Илко Семерджиев като здравен министър в правителството на Иван Костов. Той е и първият управител на НЗОК. След него директори и управители са били д-р Бойко Пенков, доц. Никола Василев, проф. Генчо Начев, Надежда Генева, д-р Димитър Петров, д-р Иван Букарев, д-р Румяна Тодорова, инж. Александър Огнянов, Жени Начева, д-р Нели Нешева, доц. Мариана Василева, д-р Пламен Цеков, д-р Глинка Комитов, проф. Камен Плочев, д-р Дечо Дечев.

Други от Докторе кажи

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

>