Метеорит се взриви във въздуха и падна в Румъния. Стресна хората във Видин (Видео)

11.07.2023 22:46

Метеорит се взриви в атмосферата и падна в Румъния, но силният тътен стресна жителите на Видин.

"Във Враца светна цялото небе", пишат очевидци.

Хора в социалните мрежи коментират, че било метеорит.

"От района на с. Извор, обл. Видин го видяхме. Около 21:50ч. стана като ден, видяхме дълга огнена следа и се разпадна на по малки. Звука се чу след минута доста силно", пише мъж във фейсбук.

Други очевидци коментират, че и в София станало светло като ден за секунди.

В Зверино видели много ярка жълта светлина, която оцветила небето. Станало за секунди, не чули нищо като взрив. Видели са го как пада.

"Може би не е паднал в нашия район, защото не се чу нито тътен, нито друго".

В Монтана и Берковица също за видели силна и ярка светлина, след която е последвал силен тътен.

Във Видин не са получавани никакви сигнали, уточниха от службите за "24 часа". Няма данни за пострадали и щети на територията на България.

"В Националната астрономическа обсерватория не е наблюдавано такова явление", заяви директорът на институцията д-р Никола Петров. Годишно падат между 20 и 30 000метеорита.

"С телескоп това нещо би се видяло като монета от 1 лев. Може да е било във Видин, може и някъде в Румъния", обясни д-р Петров. Някои от тях изгарят докато падат, а други се приземяват и предизвикват шум.

Това са тела, които падат върху земята от междупланетното пространство. Те са остатъци от метеори, които не са успели да изгорят напълно при преминаването си през земната атмосфера.

При падане на такова тяло се наблюдава интензивно светещ движещ се обект с видимо по-големи размери.

В астрономическия календар за тази година пише, че Делта Аквариден метеорен дъжд се появява всяка година от 12-ти юли до 23-ти август. Пикът му тази година е през нощта на 28-ми юли и сутринта на 29-ти юли.

Метеорът е астероид или друг обект, който изгаря при навлизането в земната атмосфера. Наричат ги "падащи звезди". Ако един метеор не изгори напълно в атмосферата, тази част от него, която се приземи на повърхността, се нарича метеорит. Метеоритите могат да бъдат железни или каменни. Железните съдържат повече от 90 метал.

Терминът "метеорит" (или "метеорно тяло") е твърдо тяло с относително малки размери, което се движи в междупланетното пространство. То става метеор, ако навлезе в земната атмосфера.

Когато метеорът е по-голям, видим при дневна светлина (и, според някои дефиниции, издава звук) - огнената топка, получена при експлозията, се нарича болид.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от От страната и света

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

Васил Терзиев: Новият главен архитект на София трябва да бъде избран прозрачно

Новият главен архитект на София трябва да бъде професионалист с ясна цел - да развива града ни, способен да комуникира ефективно с професионалните и браншовите организации, бизнеса и гражданите

Арестуваха мъж, обрал два пъти адвокатска кантора в Бургас

Полицаи от Първо Районно управление – Бургас задържаха 46-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, извършил две взломни кражби от адвокатска кантора в Бургас

Антон Славчев остава да води и “Антикорупция”, и комисията за отнемане на имущество (Обзор)

След 4 часа скандали депутатите решиха, че конституционно мнозинство трябва и за сваляне на шефа. "Промяната" без шанс да събере такова, а Борисов не участва в дебата - знае какво е "като Севда да те

Пияните и дрогираните шофьори – санитари? Политиците ги жалят. Засега

“24 часа” анкетира парламентарните групи: Позициите са от “да видим каква е статистиката след промяната с отнемането на колите им”, през бързи присъди и работа без пари в реанимациите

>