Русия пренася войната на 350 км от България – в Косово и Босна (Обзор)

10.07.2023 22:00 Виктор Иванов
Войници на КФОР бяха изкарани от базите им и поеха опазването на реда в Косово след сблъсъци в сръбските общини през юни. СНИМКА: РОЙТЕРС

За опасност от разрастване на войната извън границите на Украйна и за опити на Русия да разпали конфликти на Балканите предупреждават българските специални служби.

Това стана ясно, след като Министерският съвет публикува докладите за дейността на ДАНС, Държавна агенция “Разузнаване” и Служба “Военно разузнаване” (СВР). Те са изработени по време на служебното правителство, но се публикуват едва след като са били одобрени от НС.

Военните действия запазват потенциала си за ескалация и разпространение извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариант за

използване на оръжия за масово

поразяване Процесите водят до промяна на основни енергийни и транспортни коридори и генерират значителен бежански поток към Европа, който създава допълнителни предизвикателства за приемащите държави.

През 2022 г. в Западните Балкани се наблюдава нарастване на напрежението. Засилената конкуренция между геостратегическите фактори стимулира великодържавнически и реваншистки амбиции. Етническите и религиозни специфики се инструментализират за подкопаване на държавния суверенитет и териториална цялост.

Това пише в доклада на ДАНС по отношение на средата на сигурност за България.

Фактори за дестабилизация на региона се явяват и “замразените” конфликти (Нагорни Карабах, Абхазия и Южна Осетия, Приднестровието), в които Русия е ключов фактор.

Военните разузнавачи стигат още по-далеч,

като говорят за опити на Москва да създаде нови конфликти в страните от Западните Балкани.

Успоредно в регионален аспект деструктивна роля имаха индиректните опити на Москва да създаде втора зона на нестабилност в Западните Балкани, възползвайки се от съществуващите в региона проблеми и противоречия.

Активността на руските специални служби на и от територията на определени държави от Западните Балкани се повиши значително през 2022 г. в опит да се компенсират щетите, нанесени на руските легални резидентури чрез експулсирането на руски дипломати от редица държави в Европа”, е записано в документа накато Служба “Военно разузнаване”.

Военните разузнавачи подробно изброяват ситуацията в различните държави от зоната на сигурност на България и извеждат Косово и Босна и Херцеговина като страни с потенциал за дестабилизация.

Разстоянието от България до Косово е 350 км.

Въпреки опитите си за европейска интеграция Сърбия продължава да поддържа приятелските си връзки с Москва и Пекин и отказва да се присъедини към антируските санкции, отбелязват от СВР. Същевременно липсата на напредък в преговорите с Косово запазва конфликтния потенциал в общините с предимно сръбско население, анализират още военните разузнавачи.

“Потенциалът за дестабилизиране на Босна и Херцеговина се запазва,

включително поради междуетническите разделения и различните визии на държавнотворните народи относно бъдещето на общата държава”, обясняват от службата.

СВР обаче прави и прогноза, че решаващите за изхода на войната действия ще се проведат тази година. “Към момента противостоящите си страни демонстрират непоколебимост при преследване на целите си с военни средства, като решаващите активни фази на войната предстоят през настоящата 2023 година”, обобщават от “Военно разузнаване”.

Предупрежденията на ДАНС и военните разузнавачи са в унисон с мотивите на президента Румен Радев, с които той обяснява защо е против да даваме оръжие на Украйна. “Средата за сигурност е тревожна и в нашия регион. Конфликтът разширява пространствения си размах”, заяви Радев пред президента на Украйна Володимир Зеленски при срещата им в София на 6 юли.

Присъствието на НАТО е достатъчно да се поддържа мирът в Косово и Босна и Херцеговина, категоричен бе обаче в понеделник зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Според него Русия няма да се осмели да изнесе войната на територия на НАТО.

“Не смятаме, че войната може да излезе на територията на НАТО

Притеснени сме не от гледна точка на разширяване на войната териториално, а как примерно авария в Запорожката АЕЦ може да засегне държавите от Европа”, коментира Запрянов.

Доста по-умерена в оценките си от ДАНС и военните разузнавачи е Държавната агенция “Разузнаване”. Оттам говорят само за нестабилност в държавите от Западните Балкани, но предупреждават, че е възможно реактивиране на замразените конфликти в Черноморско-Каспийския регион.

“Външната среда на сигурност през 2022 г. беше трайно влошена в резултат на военната агресия на Руската федерация (РФ) срещу Украйна и произтичащите от нея рискове и заплахи. Руската инвазия се превърна в директно предизвикателство за европейската архитектура за сигурност и демократичните принципи и устои на международното право. За постигане на целите си в европейските страни Кремъл продължи да използва

широк инструментариум от хибридни средства”,

пише в доклада на цивилното разузнаване.

То обръща внимание и на рисковете от сътрудничеството между Китай и Москва и опитите на Пекин да играе все по-значима глобална роля.

“Провежданата от Китай политика на засилване на геополитическото си влияние, взаимодействието между Пекин и Москва и интензифициралите се провокации от страна на КНДР се явиха предизвикателство за сигурността не само на Азиатско-Тихоокеанския регион, но и в глобален план”, пише в доклада на ДАР.

“Войната в Украйна създава значителни предизвикателства по отношение на продоволствената сигурност на редица страни, което усилва съществуващите социално-икономически проблеми. Вакуумът по отношение на сигурността в част от държавите в тези региони е благоприятна почва за дейността на криминални и/или терористични организации, които засилват рисковете за европейските държави, произтичащи от незаконната миграция, радикализацията и тероризма”, отбелязват пък от ДАНС. Контраразузнавателната агенция също отбелязва прилагането на хибридни атаки за влияние и създаване уязвимости и зависимости.

Процесите в региона предопределят и високата разузнавателна активност у нас в посочения период, казват още от ДАНС. Агенцията подробно описва случаите на установени руски шпиони в България през миналата година, като в една от мрежите участваше и неин служител.

През 2022 г. неоправданата руска военна агресия в Украйна има негативни проекции и върху глобалната финансова система.

“Водещи международни финансови институции с бизнес в Русия заделят извънредни провизии, за да се подготвят за потенциални загуби. На този фон през 2022 г. българският финансов сектор остава относително стабилен, а банковата система запазва висока ликвидност и добра капиталова адекватност”, казват от контраразузнаването.

ДАНС и военното разузнаване обръщат специално внимание в докладите си и на

антибългарските настроения в Северна Македония

“Не се оправдават очакванията за устойчиво и необратимо спазване от страна на Скопие на договореностите с България, по които се наблюдава съществен регрес, в това число по въпроси, свързани със защита правата на лицата с българско самосъзнание и говора на омразата”, докладват контраразузнавачите.

Военното разузнаване пък говори за опити на властите в Скопие да въздействат на български малцинства в съседни държави, за да се самообявят за македонци. Подобни кампании имаше както в Гърция, така и в Албания.

“В Република Северна Македония съществените конституционни промени не се реализират, а договорът за добросъседство и приятелство с България се прилага частично избирателно. Установиха се опити на Скопие да въздейства върху българските малцинства в съседни държави с цел да се припознаят като “македонски”. Неконструктивната политика на властите на РСМ спрямо София намира все по-изразена подкрепа и от някои външни фактори. Продължиха опитите на северномакедонската страна за използването на определени международни организации с цел нанасяне на имиджови щети на Република България.

Тенденцията ще се запази и ще продължи да изисква бдителност от българските власти

В допълнение, през 2022 г. традиционно не се констатира напредък по изграждане на ключовия за НАТО коридор № 8 в частта му през територията на РСМ”, отбелязват от военното разузнаване.

Други от От страната и света

Кристалина Георгиева: Икономическият растеж е най-бавният от десетилетия насам

През идните пет години глобалният икономически растеж ще се забави до среден темп от 3,1 на сто. Това е най-бавният растеж от десетилетия. Живеем в по-фрагментирана глобална икономика

Хванаха двама с крадено беемве в София

Двама мъже бяха хванати с крадено беемве в София, съобщиха за "24 часа" очевидци на ареста им. Те били задържани при акция на криминалисти на 6-о РУ в кв. "Манастирски ливади" в нощта срещу сряда

Тол системата е технически готова да засича средна скорост

На тестовете е засечен автомобил със средна скорост от 203 км/час Тол системата разработи техническата възможност да засича средна скорост. Това стана ясно на проведена работна среща днес в

Али Йорек и Мине Алчичек - обявиха кои са атентаторите от Анкара

Установена е самоличността на двамата извършители на вчерашния терористичен акт в Анкара, които са членове на групировката Кюрдска работническа партия (ПКК)

Акценти от тринайсето заседание на Общински съвет - Русе

Председателят на Общински съвет – Русе акад. Христо Белоев откри днешното тринайсето заседание, което се състоеше от 28 точки в дневния ред, 11 питания и кворум от 51 общински съветници

>