Явор Божанков: Никой президент до Румен Радев не се е опитвал да овладее цялата власт

10.07.2023 18:45
Явор Божанков Кадър: bTV

„Никой президент до Румен Радев не се е опитвал да овладее цялата власт. На него явно президентството и Конституцията са му тесни. Очевидно президентът не е в настроение, очевидно тезите, които лансира, не знам до колко са негови, защото Костадин Костадинов от „Възраждане“ лансира абсолютно същите.“ Това коментира Явор Божанков от ПП-ДБ след изказването на президента за срещата му със Зеленски, свързани с критики към Радев.

Според Божанков изявленията на държавния ни глава и тези на Костадинов „ се пишат на едно и също място“

„Това място според националния интерес на България със сигурност не е на нашия територия, защото кой има интерес да отклонява страната ни от европейския път. Със сигурност държава, която ни е обявила за неприятелска. Това е режимът на Путин и Руската Федерация“ , коментира той в предаването "Лице в лице" по bTV.

Божанков каза, че до Радев не сме имали държавен глава, който да е искал цялата власт в държавата.

„Никой президент не бе опитвал да овладее цялата държавна власт включително изпълнителната, включително виждаме в момента и местната власт, защото областни управители, назначени от президента Радев, се кандидатират за кметове. В момента на президента Радев очевидно президентството и Конституцията са му тесни. Той иска цялата власт – местна, изпълнителна, всякаква“, обясни още той.

Божанков смята, че в сектор „Сигурност“ промени трябва да има.

„Това означава обаче изцяло промяна и на структурата на президентството. Надявам се Радев да влезе в конституционните си правомощия. Президентът би трябвало да е медиатор, когато се съставя един редовен кабинет. Президента Радев полага всички усилия този кабинет да падне. Това е очевидно, а той положи и всички усилия редовно правителство в България да няма“, каза още той.

Божанков коментира, че избор на нов състав на ВСС не трябва да бъде назначаван, преди да бъдат направени конституционни промени.

„Най-правилния и принципен подход е нов Висш съдебен съвет. Според мен в рамките на няколко месеца можем да имаме проект за промени в Конституцията на ниво ВСС“, каза той.

За референдума на „Възраждане“ за еврото, Божанков обясни, че такова допитване партията на Костадинов е трябвало да направи преди България да подпише договора за членство в еврозоната и приемането ѝ през 2020 г. в т.нар. чакалня.

„Валутния борд използва евро и ако такъв референдум бъде проведен, казват експертите, Валутният борд е под въпрос. Кой иска да постави финансовата система на България под въпрос - той е противоконституционен, защото България през 2020 се присъединява към чакалня на еврозоната. Механизмът ERM2 е многостранен международен договор. И ако „Възраждане“ са искали референдум можеха да го проведат преди сключването на този договор, както Законът повелява. Нашият закон казва референдум се провежда преди сключването на международен договор“, каза Божанков.  

Други от От страната и света

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

>