Владимир Путин и Пригожин се срещнали дни след пуча

10.07.2023 14:18
Владимир Путин и Евгений Пригожин СНИМКА: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин се е срещнал с лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин дни след еднодневния бунт на началника на Пригожин на 24 юни, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, пише "Асошиейтед прес".

Песков заяви, че 3-часовата среща се е състояла на 29 юни и в нея са участвали и командири от военната компания, основана от Пригожин.

Наемниците на "Вагнер" са се сражавали заедно с руските войски в Украйна. Пригожин има дългогодишен конфликт с висшето военно ръководство на Русия, който на 24 юни завърши с въоръжен бунт, при който той поведе бойците си към Москва.

Песков заяви, че по време на срещата на 29 юни Путин е предложил "оценка" на действията на "Вагнер" на бойното поле в Украйна и "на събитията от 24 юни".

По думите на Песков президентът на Русия също така "изслушал обясненията на командирите и им предложил варианти за по-нататъшна работа и по-нататъшно използване в бойни действия".

"Самите командири представиха своята версия за случилото се. Те подчертаха, че са верни поддръжници и войници на държавния глава и главнокомандващия, а също така заявиха, че са готови да продължат да се сражават за родината си", каза Песков.

Припомняме, че Пригожин прекрати бунта си на същия ден, след като президентът на Беларус Александър Лукашенко се включи в преговорите. Тогава от президентството на Беларус заявиха, че Пригожин, е приел да спре движението на частната армия из Русия и наемниците да се приберат в лагерите, пише bTV. 

Други от От страната и света

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

Георги Димов: Проблем с ЕК заради скенерите за границите няма и няма да има (Обзор)

Европейската комисия следи отблизо процедурата по снабдяването на българските митници със сканиращо оборудване за митнически контрол и е запозната с всеки етап от процедурата

Росен Желязков: Ако искахме да сме с ДПС, щяхме да сме в коалиция

България не само не е на пауза, ами е на бързи обороти напред, заяви бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ в предаването "Панорама" по БНТ

Атанас Илков: Разпоредена е проверка за действията на полицаите по случая с пребитата жена в Челопеч

Разпоредена е вътрешна проверка в МВР, която трябва да установи как са действали полицаите по случая с пребитата жена в Челопеч. Това каза в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Атанас

Правителството прехвърля безвъзмездно на Столична община стадион "Георги Аспарухов"

Министерският съвет прие решение, по предложение на областния управител на област София за безвъзмездното прехвърляне на стадион „Георги Аспарухов" и комплекс „Герена" на Столична община

>