Пловдивчанинът Николай Генов постигна златен дубъл в колоездачния празник на София

09.07.2023 17:51

Николай Генов е шампионът на шампионите в колоездачния празник на София. В натоварения от състезания велосипеден уикенд представителят на пловдивския клуб "Цар Симеон" спечели двата най-авторитетни старта.

Генов първо отнесе в събота конкуренцията в традиционното Изкачване на Витоша от Бояна до х. "Офелиите", а днес грабна златото и в критериума при елитните състезатели. При катерачите Генов изпревари с 40 секунди Йордан Петров от "Хемус-1896", а трети бе Йордан Андреев от "Сиди Али"

Днес за втора поредна година любителите на велосипедния спорт се събраха в обновения наскоро от Столична община Западен парк, където отново се организираха редица състезания, интересни надпревари и активности. Празникът бе иницииран миналото лято по инициатива на програмата на "София - европейска столица на спорта" и Doltcini Pro Team, като и дебютното, и второто издание преминаха при огромен интерес. В проявата можеха да участват всички лицензирани състезатели и любители, а дължината на една обиколка бе 950 м.

Старт на празника тази сутрин дадоха Иван Божилов - кмет на район "Илинден", Анатоли Илиев - зам.-председател на "София - европейска столица на спорта" и Любослав Венков - основен двигател в организацията на Купа "Долчини". 

Веднага след това се заредиха стартовете по специално изграденото из Западния парк трасе за колокритериума - от най-малките до елитните състезатели, прекъсвани за кратко от надпреварите на любителите. Тази година велопразникът прерасна в международен с участието на състезатели от Република Северна Македония. Част от най-добрите български тимове и колоездачи също застанаха на старт, което придаде класа и непредвидимост на надпреварата.

В категорията "Елит" при мъжете Николай Генов, Йордан Петров и Венцислав Венков от Doltcini Pro Team оформиха челна тройка, която водеше през повечето от 33-те обиколки. Тримата трупаха в спринтовете точка след точка и пресякоха в този ред финала за златния дубъл на Генов (49 т.), второто за уикенда сребро за Петров (34), а бронзът днес бе за Венков (23).

"Щастлив съм с двете победи. Тези стартове са част от подготовката ми за колоездачната Обиколка на България в края на август. Надявам се по време на Тура да съм част от националния отбор и да запишем със съотборниците добро представяне," заяви Генов веднага след финала днес.

Освен колоездачните надпревари, празникът предвиждаше още много музика, градски спортни изяви и забави. На специални щандове и палатки се демонстрираха най-новите тенденции при велосипедите, имаше възможност за тестове на байковете, а децата можеха да се запознаят с начините за безопасно каране на колело.

Други от Други спортове

Общината отличи 54 световни и европейски медалисти от Пловдив

Пловдивският спорт има богато минало, но има и бъдеще и неслучайно нашият град е спортна столица на България, каза зам.-кметът Николай Бухалов 54-ма световни и европейски медалисти от пловдивските

Трети медал за България от европейското по бокс в София

България продължава силното си представяне на eвропейското първенство по бокс за мъже и жени до 23 години. След Радослав Росенов (60 кг) и Уилиам Чолов (75 кг) страната има още един медал на

Коравата Хедър се би пред 20-хилядна тълпа, а сега се чуди как да си плати тока

С всеки следващ удар част от мозъка ми умираше и накрая почти не остана с какво да живея, проплака бившата световна шампионка в категория "перо" Тя не вижда с лявото око заради огромния оток

Официално! Признаха постижението на Цанко Цанков за световен рекорд в Дунав

Две седмици след историческото плуване на Цанко Цанков от 120 километра без спиране в река Дунав, днес сутринта постижението беше официално ратифицирано от авторитетната Асоциация за световни рекорди

Стефка или Ярослава III. Могъща, ама 210 сантиметра само от четири опита? (Графики)

158 пъти опитаха да изравнят или подобрят постижението на Костадинова и не успяха Людмила Жечева-Андонова първа вдига летвата на 209 см, Венелина Венева е единствената

>