"Шекспир като улично куче" е големият победител на кинофеста "Свети влас"

08.07.2023 21:55 Тони Щилиянова

Филмът "Шекспир като улично куче" на режисьора Валери Йорданов е големият победител в тазгодишното второ издание на кинофеста "Свети влас". 

Наградата обяви преди минути от сцената на амфитеатъра в курортното градче Петър Тодоров, изпълнителен директор на Националния Филмов Център. 

"Това е голяма вечер за българското кино, защото освен фестивалът тук български филм е спечелил голямата награда в Карлови вари. Това е филмът "Уроците на Блага", а актрисата Ели Скорчева е спечелила категория за "Най-добра женска роля", съобщи пред публиката Тодоров. 

"Шекспир като улично куче" спечели награди в още няколко категории - за поддържаща мъжка роля, при актьора Захари Бахаров, за операторско майсторство - на Борислав Славков, както и в категорията "Главна мъжка роля". Актьорите от лентата Владислав Стоименов и Васил Илиев получиха наградата от Даниела Недялкова, директор на фестивала. 

В категория "Главна женска роля" наградата бе присъдена на Александра Костова за участието й във филма "Петя на моята Петя". Наградата бе обявена от зам.-кметът по култура на община Бургас Диана Саватева. 

Актрисата Александра Сърчаджиева спечели в категория "Поддържаща женска роля" във филма "Изкуството да падаш".

След официалната церемония по награждаването зрителите се насладиха на прожекцията "Голата истина за група Жигули". 

Журито, определило най-добрия филм, бе в състав Мартин Макариев, Башар Рахал, Диана Любенова, Иван Гарелов и Димитър Гочев.

Второто издание на кино феста бе посветено изцяло на българските филми. Най-добрите от тях за миналата година бяха прожектирани в курорта и събраха киноманите край морето. Заглавията са избрани от селекционна комисия, чиито членове са кинокритикът Деян Статулов и Тони Добринска.

Фестивалът бе с вход свободен, а организатори бяха “Диневи Груп” и актьорът Мариан Вълев, с подкрепата на кметството на Свети Влас и “Ню Бояна Филм Студиос”. Сред зрителите бе и Динко Динев

Кинофорумът бе открит с лентата "Петя на моята Петя", а финалът на фестивала постави филма "Голата истина за група Жигули".

“Съвсем наясно сме, че ще ни трябват години, за да  усъвършенстваме фестивала, но сме готови да положим всички усилия, защото целта е важна, а тя е българските филми да могат да достигат до българските зрители”, казва Мариан Вълев.

Други от Възход и падение

Плеяда от звезди на партито за новия сезон на bTV

bTV Media Group постави официално началото на своя нов телевизионен сезон на бляскаво събитие, което събра журналисти, медийни експерти и гости от телевизионната индустрия

Яна Маринова, Дичо и Дивна играят и пеят за 10 000 души в нужда

С благотворителни концерти, представления и мачове популярни актьори, певци и инфлуенсъри апелираха за толерантност и разбиране на онези, за които допълнителната и специалната грижа са

Камелия: Бях готова да пея на Новак Джокович без хонорар

Бях готова да пея на Новак Джокович без хонорар. Това обяви Камелия след вчерашния мач и полемиките около песента "Луда по тебе", която сърбинът поиска да слуша

DJ Marten за скандала с любимата песен на Джокович: Това са неща, за които се боря

"Истината е, че бях изненадан колко много хора желаят да споделят мнение по въпроси, по които никой не ги е питал. Нямам никакво желание да коментирам случката - това са неща

След обвиненията в плагиатство, Майли Сайръс е в стрес заради Лиъм Хемсуърт (Видео)

Майли Сайръс била в сериозен стрес, че ще трябва да "разкрие публично", че бившият й съпруг Лиъм Хемсуърт е "вдъхновението" зад нейната хитова песен от 2023 г

>