Спорове между депутати на ГЕРБ и ПП-ДБ бавели областните (Обзор)

06.07.2023 22:24 Виктор Иванов
Акад. Николай Денков отговаря във фейсбук на въпроси на граждани и медии.

Никога не съм подклаждал конфликта с президента, опитвах се да успокоя отношенията, да имаме нормален диалог, отговори премиерът на въпроси във фейсбук

Спорове между депутатите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ бавят назначението на областните управители, а за останалите вакантни постове на зам.-министри не са предложени достатъчно качествени кандидати.

Това обяснение за забавеното комплектуване на властта даде премиерът Николай Денков в отговор на въпрос на “24 часа” в четвъртък. Цял час академикът отговаря във фейсбук на въпроси на граждани и медии.

Запитан дали е изгладил противоречията с ГЕРБ и как вървят назначенията на областните управители, премиерът отговори: Изчаквам колегите от ГЕРБ. Има забавяне около споровете в Народното събрание, защото консенсусът първо трябва да се постигне сред народните представители, тъй като те представят регионите.

А за това кога ще бъдат назначени зам.-министрите обясни: Те са назначени почти навсякъде, там проблемът е, че не са предложени достатъчно качествени кандидати.

Премиерът обясни, че средата е трудна, но министрите за няколко дни си влезли в работата. Това, което се опитваме да изградим, е екипна работа, допълни той. Въпросите към Денков бяха много, а той обеща “срещата” му с хората през социалната мрежа да се превърне в регулярна и да е всеки месец.

За отношенията с президента

Отново на въпрос на “24 часа” Денков коментира и отношенията си с президента Румен Радев:

Никога не съм подклаждал конфликта с президента, аз се опитвах да успокоя отношенията, за да имаме нормален диалог. Това е начинът да се търси конструктивен диалог. От другата страна невинаги беше така, но виждам известно успокояване през последните две седмици, надявам се това да продължи. България няма нужда от междуинституционални войни, а от успокояване.

За Шенген

Първо трябва да си свършим домашната работа, за да влезем в Шенген. Изключително важни са законите, които са в парламента сега - част от тях бяха приети, друга част ще се разглеждат. Трябва и да приложим тези закони. За съжаление, имаме и горчив опит. Създаването на специализираните съдилища и прокуратура бяха стъпки, от които очаквахме да има реални резултати, а тяхната дейност тръгна в абсолютно негативна посока. Така че, от една страна, трябва да приемем закони, от друга - да подберем хора с реални качества във ВСС, като главен прокурор, те да си вършат работа и да няма дела на трупчета, а те сега не я вършат. Когато я свършат, ще бъдем много по-убедителни.

Така с охраната на границата можем да отидем в парламента на Австрия и да кажем - ние свършихме нашата работа, сега трябва и вие да свършите своята. Надявам се да стане до края на годината, имах добри разговори и с канцлера на Австрия, както и с премиера Рюте, обясни Денков.

За Северна Македония

В момента решаващата стъпка е в РСМ - за да започнат преговори с ЕС, те трябва да променят конституцията си. Важна е и защитата на гражданските права на хората с българско самосъзнание. Нищо повече не се изисква от тях. Въпросът е готови ли са да извървят този процес, каза премиерът.

Той е имал разговори с германския премиер Шолц. Казах му: Вижте, всякакъв опит да се излезе от европейския компромис ще попречи на процеса, така че нека се върнем на тази основа. Понякога се дават грешни сигнали на РСМ, допълни Денков.

За бюджета за догодина

В бюджета за 2024 г. ще има увеличение на минималната заплата, гарантира премиерът.

Не е начинът хората да стоят под прозорците, за да има справедливо разпределение на бюджета. Това зависи от браншовите организации, синдикатите и ресорните министри, каза Денков по повод исканото увеличение на заплатите от страна на полицаите. Такова няма да има през тази година, но миналата, 2022 г., то е било 20%.

За промяната в учебниците  и изпитите

Най-належаща е в момента промяната в учебните програми и учебниците, трябва да се промени и това изпитване, което е свързано с фактите, а не с разсъждения. Надявам се да направим промяна следващите 18 месеца.

За изкуствения интелект

Много внимателно следя темата. Не трябва да пречим на навлизането му, но трябва да има правила и те са прости - ако използвате изкуствен интелект, да посочите това, каза премиерът.

За войната по пътищата

Има карта, направена от АПИ, която показва 40 места, които са много проблемни по пътищата, те ще са с приоритет, увери премиерът. Той напомни, че вече са изменени и изпитите за шофьори така, че да се вижда и практическата част в теоретичните изпити.

Кампания срещу нас за чистотата на Черно море

Морето е чисто и в това не трябва да има никакво съмнение, всеки ден получавам справка от българските и румънските власти, гарантира премиерът. Нищо от това, което се събра в Одеския залив, не е минало нито в румънските води, камо ли в българските. Имало агресивна кампания да навреди на туризма у нас и в Румъния.

За закон за лустрацията

Не е точно тема, която ме вълнува лично. Такъв закон вероятно трябваше преди 30 г., но сега е време да затворим темата. Не трябва децата да отговарят за прадядовците си. Аз не знам какво е правил моят. Трябва да гледаме имат ли подготовка, екип и план хората, които се предлагат сега, обясни премиерът.

Други от От страната и света

Кристалина Георгиева: Икономическият растеж е най-бавният от десетилетия насам

През идните пет години глобалният икономически растеж ще се забави до среден темп от 3,1 на сто. Това е най-бавният растеж от десетилетия. Живеем в по-фрагментирана глобална икономика

Хванаха двама с крадено беемве в София

Двама мъже бяха хванати с крадено беемве в София, съобщиха за "24 часа" очевидци на ареста им. Те били задържани при акция на криминалисти на 6-о РУ в кв. "Манастирски ливади" в нощта срещу сряда

Тол системата е технически готова да засича средна скорост

На тестовете е засечен автомобил със средна скорост от 203 км/час Тол системата разработи техническата възможност да засича средна скорост. Това стана ясно на проведена работна среща днес в

Али Йорек и Мине Алчичек - обявиха кои са атентаторите от Анкара

Установена е самоличността на двамата извършители на вчерашния терористичен акт в Анкара, които са членове на групировката Кюрдска работническа партия (ПКК)

Акценти от тринайсето заседание на Общински съвет - Русе

Председателят на Общински съвет – Русе акад. Христо Белоев откри днешното тринайсето заседание, което се състоеше от 28 точки в дневния ред, 11 питания и кворум от 51 общински съветници

>