Майката на загинал: Александър, който уби трима на пътя, е на свобода - има бебе, купил си и порше

06.07.2023 20:12 Диана Варникова
Майката на Васил - Петя, по време на един от протестите
Тримата загинали приятели - на преден план са Васко и Георги (от дясно на ляво) и Светли - на задната седалка.
Гробът на Васко СНИМКИ: АРХИВ

30-ина семейства на убити деца при катастрофи организират протести срещу бавната правосъдна система и отлагането на делата.

Наскоро те се срещнаха с вътрешния министър Калин Стоянов, който разпоредил проверка по всички случаи, в които родители търсят справедливост.

Има дела, когато назначените експертизи се бавят не с месеци, а с години и виновниците за смъртта на децата ни се разхождат на свобода, докато ние обикаляме по гробищата, каза пред “24 часа” Петя Иванова. Тя е майка на 23-годишния Васил Василев, който загина с приятелите си Георги и Светли, блъснати от шофьор от Габрово.

Трагедията се разиграва на 18 ноември 2020 г., когато Васко с още 4 момчета пътували до Габрово. Отишли да купуват гуми за колата на едно от момчетата и се връщали към Етрополе.

Александър Ковачев карал към Габрово бясно - със 110 км/час при разрешена 50 км/час. Близо до с. Български извор автомобилът му

навлиза в насрещното и удря колата на петимата

- Васко, Георги, Светлин и още две момчета. Васко загива на място. Георги и Светлин умират в болница от травмите си, които били несъвместими с живота. Другите две момчета остават полуинвалиди и психически разбити.

Нашият син е карал с 45 км/час и всички в колата са били с колани, казва майката на Васко.

Според разказ на свидетел, преди да удари колата с 5-те момчета, Ковачев направил забранен завой, след това пак излязъл от забранено място, за да се включи в пътя за Габрово.

Освен с мъката за погубените деца, близките трябва да се борят и с бюрокрацията, за да получа справедливост.

Повече от 6 месеца чакат кръвната експертиза

от София, забавило се и съдебното заключение от аутопсията.

След дълги отлагания на делото магистратите в Ловеч присъждат 12 години затвор на виновника за смъртта на трите момчета. Ковачев признал изцяло вината си и наказанието му е намалено с 1/3 - на 8 години, а шофьорската му книжка е отнета за 9 години.

  На втора инстанция обаче Апелативният съд във Велико Търново решава, че убийство на 3 момчета, а други двама остават инвалиди, не е тежък случай, както и множеството нарушения на пътя и безотговорно каране от страна на Ковачев не са тежко престъпление. Те присъждат 4 години затвор и отнемане на книжката за 6 години.

На 31 май т.г. делото е минало на трета инстанция във ВКС и се чака решение, допълва Петя Иванова. Тя се надява делото да бъде върнато за разглеждане от нов състав на Апелативния съд във Велико Търново и да се потвърди присъдата от 12 г.

Фрапиращото е, че

Ковачев няма и ден задържане в ареста, докато
ние търсим истината

и се надяваме на справедливо наказание за този, който е причинил сблъсъка, твърди майката на загиналото момче.

Когато започнала да споделя информация в социалните мрежи, момчета от Габрово изпратили шокиращи снимки как въпросният младеж ходи по дискотеки, казина, на море. Купил си е “Порше Кайен”.

Пусках жалби до главния прокурор. Имах подозрения, че и разследването се бави умишлено, за да може Ковачев да е на свобода.

Това е убиец на три деца, който не чувства никаква вина. Не е справедливо, разказва майката.

Васко завършил Първа английска гимназия в София с пълно отличие. Мечтата му била да учи “Бизнес” и “Туризъм” и го приели в УНСС. Първата година като студент също завършил с отличен успех 5,80.

  Втората година го убиха на 18 ноември и така мечтите му бяха прекършени.

Много обичал Етрополе и често се прибирал при родителите си.

На 18 години взе книжка, няма нито едно нарушение на пътя. Така сме го възпитали - да спазва правилата. За съжаление, един джигит го уби и му отне мечтата да стане баща, да създаде семейство, а на нас - да се радваме на внуци, казва през сълзи майката. И допълва:

А в същото време виждаш как

убиецът му живее охолен живот, качва снимка на
новороденото си дете

За трагедията с Васко Петя прави аналогия с нелепата смърт на журналиста Милен Цветков.

Няма и милиметър спирачен път - той е навлязъл директно в неговата кола, удряйки го през вратата.
Как може да се подиграваш, когато

пет семейства страдат - три от тях никога няма да прегърнат синовете си,

а другите две ще се грижат за полуинвалиди, пита Петя Иванова и разказва как майката на Ковачев качила в социалната мрежа семейна снимка за Нова година с пожелание за “Светли празници!”

За нас празници няма. Най-болезнено е, когато дойдат празниците и залък не ти минава през устата - такава мъка няма. Да отидеш на рождения ден на детето ти, да запалиш свещи на тортата и да целуваш студения гроб. Не знам тези съдии как спят? Още по-потресаващо е, че за последните дни имаме толкова много загинали и катастрофи и никой нищо не предприема, продължава да реди жената. Тя

недоумява как в правната комисия на НС още не са стигнали до тези законопроекти,

защото имало по-важни неща да решават.

Въпреки всичко ще отида в парламента, за да ги погледна в очите. Няма да се откажем - за нашите деца е късно, но може да спасим живота на други млади хора.

Настояваме за промени в Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за движение по пътищата. Държим задължително отказът за проба за алкохол и наркотици да се криминализира, когато има убийство на пътя с превишена скорост - като в нашия случай, при ограничение на скоростта.

Васко нямаше и едно нарушение на пътя. А човекът, причинил катастрофата и погубил 3 млади живота,

само за 2020 г. имал над 10 акта за превишена
скорост

Не може да убиеш трима, други двама да са инвалиди и ти да си живееш на свобода, да се бавят експертизите и да се отлагат делата, докато ние сме по гробищата и за нас вече живот няма, ридае Петя Иванова.

Други от От страната и света

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

>