Депутатите решиха да осъвременят военните запаси, старите ще се продават на Украйна

06.07.2023 11:23 Павлета Давидова
Христо Гаджев СНИМКА: Николай Литов

Президентът Радев се оказа виновен за липсата на модернизация в армията

Докато депутатите се караха кой защитава чужди интереси, внезапно огънят се насочи към "Дондуков" 2. "Не е модернизирана армията, защото управляваше служебното правителство на Радев. Вие там сте в синхрон - от Радев бяха саботирани всички възможности да бъде стартиран процеса по модернизация", заяви Ивайло Мирчев от ДБ по време на дебата за осъвременяването на военните ни запаси.

Като пример той изтъкна това, че Украйна искала да вземе нашите МИГ-29. "3 пъти. Иска ли ги сега? Защо не ги искат - имат Ф-16. Изпуснахме, когато можехме да дадем стари МИГ-29, ние казахме: "ще ги държим". Украйна не ги иска, защото пилотите им вече се обучават на Ф-16. Заради спирчката на президента нямаме нито една стъпка в тази посока", заяви Мирчев.

След 2 часа сравнителни вяли дебати, като БСП и "Възраждане" зададоха много въпроси за срокове и възможности за запълване на освободените количества, мнозинството все пак реши да задвижи актуализацията на наличностите. 163 гласа "за" получи спешно вкараната в дневния ред точка. Само 54 депутати бяха "против" - БСП и "Възраждане".

Преди това от създаването на фалшиви новини се оплакаха от ГЕРБ. Това решение не изпразва складовете на армията, настоя Христо Гаджев от ГЕРБ. Имало едно споменаване на Украйна, но то било свързано с решение от 9 декември. Щели да бъдат заменени само боеприпаси, чийто срок изтича до 3 г. През март т.г. служебният кабинет предоставил на ВМЗ боеприпаси за 450 млн. "Ако са обявени за излишни се продават по съответния ред, а ако са с изтекъл срок държавата плаща, за да се утилизират", подчерта той. Десетки милиони отивали за унищожаване на боеприпаси. Освен това решението не било спешно - работело се по него от половин година, смята депутатът. Парите от продажбата на старите оръжия щели да се използват за купуване на нови. "Искаме да видим дали може да се подобри начинът, по който се съхраняват и армията да получи по-бързо боеприпасите си", добави Гаджев.

"Само искаме министерството на отбраната и министерството на икономиката, съответно ДКК и ВМЗ, да видят дали могат да ускорят този процес. Ако сте чели всички документи от различни МС, подмяната на боеприпаси ще струва стотици милиони, това е начин да ги спестим на българските данъкоплатци", заяви Гаджев.

Георги Свиленски от БСП пък поиска отговор "да или не" дали решението има нещо общо с идването на украинския президент Володимир Зеленски. "Днес ще гледаме лицемерието ви към украинския народ. Ще продавате скъпо на тези хора", заяви той. Гаджев пък му върна с въпрос дали редовното правителство, в което БСП участваше през 2022 г. не е сключвало договори, с които "да се продава скъпо на тези хора", но през прекупвачи.

Според Ивайло Мирчев от ДБ БСП е избрала посещението на Зеленски да обяви, че сме изпращали оръжия на Украйна. И докато Нинова е била министър на икономиката цялото това оръжие е отивало за Украйна. "Опитвате да правите внушение, че се изпразват военни складове, не е вярно. Има снаряди от 70-те години. Голяма част от тях отдавна са така", настоя той. Имало договор между МО и ВМЗ, който се изпълнява. Искаме само да дадем повече гъвкавост на министъра, а къде ще отидат снарядите, ще реши ВМЗ, каза Мирчев. Вие сте или лобисти на фирмите за утилизация, или защитават руския, а не българския интерес или не сте български граждани, атакува той.

Или сте лицемери, или не знаете за какво става въпрос, отвърна му Борислав Гуцанов от БСП. И попита как ще дадем на Украйна снаряди с изтичаща годност, а и те ще го искат. "През цялото време лъжете по най-брутален начин как се е изнасяло оръжие, когато министър на икономиката е била Корнелия Нинова. Колко човека подписват, къде бе вашият вътрешен министър Рашков, къде са били ДНАС и военното разузнаване? Ако можете ще продадете и България за една година", ядоса се депутатът.

Мирчев пък с ирония отбеляза, че са доволни от сътрудничеството в кабинета "Петков". "Изключително ефективно Нинова се включи в процеса по износ на оръжие за Украйна. И благодарение на нейния принос се увеличи износа на оръжие", каза той. Според него обаче било изнесено много оръжие за Полша и други страни, но се ползвали посредници, в които оставали между 20 и 40%. Около 1 млрд. бил потънал в нечии джобове, смята той.

"България 2 пъти е разоръжавана - след 19-та и след 45-та година и това са клаузи от мирните договори, които  подписва. Включва се и ограничение за ново бойно въоръжение. Целта била ако България поиска своите отнети територии да няма възможност да води война повече от 3 дни. Това е равносилно на тези предложения, тогава дадени като диктат от победителите", заяви Костадин Ксотадинов от "Възраждане". В този случай обаче правителството и НС сами решават да унищожат бойната готовност на българската армия. Костадинов предположи, че ако американското посолство изпрати Закон за узаконяване на канибализма, тук щели да излязат хора, които да го защитават.

Други от От страната и света

Вижте седмичния отчет на община Русе

РЕСОР „ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И КОМУНАЛНИ ДЕЙНОСТИ": - приключиха строителните дейности по благоустрояване на пространството пред бл. „Ловец" в ЦГЧ

АПИ: Движението на детелината на бул. „България“ не може да бъде пуснато

Агенция „Пътна инфраструктура" не може да съгласува предложената от Столичната община временна организация на движението при детелината на бул. „България" и Софийския околовръстен път

ЕС призова ЕК да предложи мерки за цените на електроенергията в Югоизточна Европа

На вчерашното заседание на Европейския съвет лидерите приеха заключения, в които призовават Европейската комисия спешно да предложи мерки за справяне с високите цени на електроенергията в Югоизточна

Иван Кондов се срещна с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз

Министърът на външните работи Иван Кондов се срещна днес с ръководителите на посолствата на държавите-членки на Европейския съюз у нас. Срещата бе организира по инициатива на Н.Пр

Обвиниха в изнудване четиримата, били и плашили длъжници на фирма в София

За изнудване и заплахи са обвинени четиримата мъже, заловени вчера при акция на спецзвеното "Кобра" към СДВР в центъра на София.  Те заплашвали, рекетирали и нанасяли побои над длъжници на определена

>