Защо и как МВР и ДАНС одобряват руски олигарси за български паспорти, пита ДПС (Обзор)

05.07.2023 20:53
Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ поискаха проверка как се одобряват кандидатите за българско гражданство. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
РОМАН САВУШКИН

Пълна проверка как МВР и ДАНС одобряват кандидатите за българско гражданство, поиска ДПС от прокуратурата. В сряда държавното обвинение бе сигнализирано заради българското гражданство на близкия до Кремъл влиятелен руски бизнесмен Роман Савушкин и тримата му синове Владимир, Пьотър и Константин. Сигналът е подписан от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, народния представител Делян Пеевски и зам.-председателя на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

Според публикация на “Медиапул” Савушкин е получил гражданство преди пет години, след като закупил имоти в България по схемата с т.нар. златни паспорти, която бе забранена. При проверката на правосъдното министерство преди година името на руския олигарх не попадна сред тези на чужденците, чийто български паспорти бяха отнети. Вместо това през 2021 г. тримата синове на Савушкин са

поискали български паспорти, защото баща им е български гражданин,

и са преминали с положително становище проверката на ДАНС.

Правомерно ли е получено българско гражданство от лицето Роман Савушкин (генерален директор на “Обединена вагонна компания” - структуроопределящо предприятие в Русия) през 2019 г., при положение че в медиите са налице данни за тесните му лични и бизнес връзки с лица, приближени до руския президент Владимир Путин, включително Александър Несис, Сергей Чемезов и Дмитрий Медведев, питат сега прокуратурата Карадайъ, Пеевски и Хамид.

Те настояват да знаят и дали Савушкин наистина е инвестирал в България, за да получи “златен паспорт”, или инвестицията му е била фиктивна.

Савушкин става българин на 18 декември 2019 г. Забележително е, че преписката му е заведена само година по-рано.

Търговският регистър показва, че към момента на подаването на документите за “златен паспорт” в България Савушкин не е притежавал и не е управлявал фирми в страната. За да покаже, че е инвеститор, той вероятно е закупил държавни ценни книжа или е внесъл пари на влог в българска банка, каквито възможности даваше законът за българското гражданство преди 2021 година.

По-късно Савушкин наистина инвестира в България, като си купува два апартамента в Бургас за над 800 000 лева, показва справка в Имотния регистър.

Обосновано и законосъобразно ли е било положителното становище (ако такова е налице) от страна на МВР и ДАНС по подадената от синовете на Роман Савушкин през 2021 г. молба за получаване от тях на българско гражданство, пише още в сигнала до прокуратурата.

Считаме, че необходимостта от подобна проверка се явява обусловена от продължаващите спекулации в общественото и политическото пространство в страната по темата “златни паспорти”, основаващи се на медийни публикации, в които се излагат твърдения и/или съмнения за евентуално неправомерно получаване на българско гражданство от чужденци с помощта на посредници, без обаче изискващите се по закон инвестиции да са били реално осъществени, се казва в сигнала до прокуратурата.

В случай че при извършената проверка бъдат установени нарушения от конкретни лица на законовите процедури при получаване на българско гражданство от Роман Савушкин, респективно от неговите роднини по пряка низходяща линия (при които процедурата все още не е завършена), молим да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност, настояват Карадайъ, Пеевски и Хамид.

Кадарайъ, Пеевски и Хамид припомнят, че ДПС е против даването на български паспорти срещу инвестиции. И че неколкократно са подавали сигнали по темата.

И настояват прокуратурата да провери и самата себе си

дали е извършила пълна проверка по по-ранен сигнал на ДПС за “златните паспорти”.

“Със сигнал от 19.01.2023 г. от ДПС сезирахме прокуратурата на Република България с молба да извърши незабавна, пълна и всеобхватна проверка на всички фирми – търговски и/или адвокатски дружества и/или отделни посредници – физически лица, които могат да се идентифицират като такива, осъществяващи посредничество относно придобиването на българско гражданство”, се казва в сигнала на Карадайъ, Пеевски и Хамид.

Първият сигнал на движението е искал от прокуратурата и да провери участието на последици в процедурите по придобиване на българско гражданство и дали тези посредници са извършвали незаконни действия, свързани с корупция, подкупи на длъжностни лица, неправомерно получаване на гражданство или право на пребиваване от чужденци, пише още в документа.

“С последващо допълнение към този сигнал настояхме да бъде изяснено и обстоятелството, налице ли са данни, респективно дали е била реализирана схема за подкупи, свързана с български документи за пребиваване на чуждестранни лица, при която схема представители (посредници) на компании са плащали подкупи на български длъжностни лица, за да гарантират на клиентите си получаване на документи за гражданство незабавно, вместо да внесат необходимия депозит или да изчакат петте години за разглеждане на законно искане за придобиване на подобни документи”, се подчертава в писмото на Карадайъ, Пеевски и Хамид Хамид.

Въпреки неколкократните молби до прокуратурата от движението още не са получили отговор на първите си сигнали за възможни злоупотреби за български паспорти на чужденци.

В последните месеци България отне 12 златни паспорта

и стартира процедурата за още 5 случая. Заради нарушения в придобиването на гражданство с обвинение от прокуратурата се сдоби бившият шеф на Агенцията за инвестиции Стамен Янев. Разследването срещу него отново започна след сигнал от Хамид Хамид и се отнася до нарушения с получаването на гражданство предимно на руснаци и китайци. Те станали в периода 2015-2020 г.

Възможността за придобиване на гражданство срещу инвестиции бе премахната през 2022 г., като остана възможността за получаване на визи за инвестиции. Тогавашната правосъдна министърка Надежда Йорданова разпореди проверка, при която бяха отнети паспортите на руснаци, които не поддържаха повече инвестициите си в България

Други от От страната и света

Плащаме по-скъпо за храни в сравнение с Европа

В България плащаме по-скъпо за много хранителни стоки в сравнение с Европа. Цените на много стоки у нас растат, доближавайки се и надхвърляйки средните за ЕС, сочат данни на КНСБ

Жена ще трябва да върне над 56 хил. лева, взети от пенсията на мъртвия й съпруг

Жена ще трябва да върне недобросъвестно получени пенсии на съпруга ѝ след смъртта му в размер на 56 745,55 лв. Това е решил Административният съд в Кюстендил

Лошият климат намали сериозно добивите от слънчоглед и царевица за зърно

Неблагоприятните климатични условия доведоха до сериозно понижение на средните добиви от слънчоглед и царевица за зърно през настоящата година, съответно с 11,4 на сто при слънчогледа и 34

Приключва ремонтът на хангара в Сливен, който ще е временна база на въздушната линейка

Основният ремонт на хангара на летище Бършен в Сливен, който започна през юли, е към приключване. За това информираха кмета Стефан Радев от системата за спешна помощ по въздух "Bulgaria Heli Med

Земеделците получиха близо 92 млн. лева за намален акциз върху газьола

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) преведе първи транш в размер на 91 871 454 лева на 14 640 земеделски стопани по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола

>