ДПС към прокуратурата: Проверете БГ гражданството на близкия до Путин Савушкин и синовете му

05.07.2023 12:56
Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски

Сигнал до прокуратурата за българското гражданство на близкия до Кремъл влиятелен руски бизнесмен  и тримата му синове внесоха в прокуратурата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, народният представител Делян Пеевски и зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Сигналът бе входиран и в деловодството на парламента, съобщиха от ДПС. 

Сигналът е във връзка с публикации в медиите.

Правомерно ли е получено българско гражданство от лицето Роман Савушкин (генерален директор на “Обединена вагонна компания” - структуроопределящо предприятие в Русия) през 2019 г., при положение, че в медиите са налице данни за тесните му лични и бизнес връзки с лица, приближени до руския президент Владимир Путин, включително Александър Несис, Сергей Чемезов и Дмитрий Медведев, питат Карадайъ, Пеевски и Хамид.

Те настояват да знаят спазени ли са били законовите предпоставки за получаване на такова гражданство (извършена ли е била ефективно необходимата инвестиция по закон, или същата е била само привидна), както и участвали ли са български посредници при получаване на гражданството.

Обосновано и законосъобразно ли е било положителното становище (ако такова е налице) от страна на МВР и ДАНС, по подадената от синовете на Роман Савушкин през 2021г. молба за получаване от тях на българско гражданство, пише още в сигнала до прокуратурата.

Политиката на ДПС за пълна прозрачност и извършване на цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка от компетентните органи на всички преписки за получаване на българско гражданство срещу инвестиции (включително и когато в процедурите са участвали посредници), е била винаги последователна, като в тази връзка до настоящия момент сме подали няколко сигнала до прокуратурата и ДАНС, мотивират искането си Карадайъ, Пеевски и Хамид.

В тези сигнали настояхме, в случай, че бъдат установени конкретни лица, извършили нарушение на законовите процедури и/или лица, получили българско гражданство без да е било налице законовото основание за това съобразно действащото законодателство, да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност, подчертават те.

Считаме, че необходимостта от подобна проверка се явява обусловена от продължаващите спекулации в общественото и политическо пространство в страната по темата „златни паспорти“, основаващи се на медийни публикации, в които се излагат твърдения и/или съмнения за евентуално неправомерно получаване на българско гражданство от чужденци с помощта на посредници, без обаче изискващите се по закон инвестиции да са били реално осъществени, се казва в сигнала до прокуратурата.

В случай, че при извършената проверка бъдат установени нарушения от конкретни лица на законовите процедури при получаване на българско гражданство от Роман Савушкин, респективно от неговите роднини по пряка низходяща линия (при които процедурата все още не е завършена), молим да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност, настояват Карадайъ, Пеевски и Хамид.

С настоящия сигнал представяме единствено публична информация, като преценката за това дали в същата се съдържат достатъчно данни за извършени неправомерни действия и съответно за търсене на наказателна отговорност, е единствено и само на компетентните органи, подчертават народните представители от ДПС. Те искат своевременно да бъдат уведомени за резултатите от проверката.

Извършена ли е ли е пълна и всеобхватна проверка на всички фирми и лица, осъществяващи посредничество за придобиване на българско гражданство и какви са резултатите от нея? Този въпрос за пореден път поставят пред главния прокурор на България лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, народният представител Делян Пеевски и зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

Днес те отново отправиха писмо до обвинител № 1. То бе входирано в деловодството на парламента. От миналата година ДПС настоява за пълна и всеобхватна проверка на всички случаи с издаване на т.нар. „златни паспорти” – инвестиции срещу гражданство. Със закон, внесен от Движението, инвестиционното гражданство бе прекратено. Така бе пресечена една от корупционните схеми у нас и страната ни отговори на препоръките на европейските и евроатлантическите си партньори.

Със сигнал вх. № PRB 202317656871 I от 19.01.2023г. от ДПС сезирахме прокуратурата на Република България с молба да извърши незабавна, пълна и всеобхватна проверка на всички фирми – търговски и/или адвокатски дружества и/или отделни посредници – физически лица, които могат да се идентифицират като такива, осъществяващи посредничество относно придобиването на българско гражданство, се казва в сигнала на Карадайъ, Пеевски и Хамид.

При тази проверка настояхме да бъде установено и проверено всяко едно участие на посредник в процедурите по Закона за българското гражданство, спазени ли са законовите изисквания за подобно посредничество, както и налице ли са незаконни действия на тези посредници свързани с корупция, подкупи на длъжностни лица, неправомерно получаване на гражданство или право на пребиваване от чужденци, пише още в документа.

С последващо допълнение към този сигнал, настояхме да бъде изяснено и обстоятелството, налице ли са данни, респективно дали е била реализирана схема за подкупи, свързана с български документи за пребиваване гражданство на чуждестранни лица, при която схема представители (посредници) на компании са плащали подкупи на български длъжностни лица, за да гарантират на клиентите си получаване на документи за гражданство незабавно, вместо да внесат необходимия депозит или да изчакат петте години за разглеждане на законно искане за придобиване на подобни документи, се подчертава в писмото.

След подаване на горните сигнали отправихме неколкократни молби до прокуратурата за информация относно обстоятелството предприети ли са действия по тези сигнали, като до настоящия момент не сме получили отговор, заявяват още Карадайъ, Пеевски и Хамид.

Те за пореден път настояват да бъдат уведомени извършена ли е проверка на изложените от тях факти и обстоятелства, както и какви са резултатите от нея.

Други от От страната и света

Плащаме по-скъпо за храни в сравнение с Европа

В България плащаме по-скъпо за много хранителни стоки в сравнение с Европа. Цените на много стоки у нас растат, доближавайки се и надхвърляйки средните за ЕС, сочат данни на КНСБ

Жена ще трябва да върне над 56 хил. лева, взети от пенсията на мъртвия й съпруг

Жена ще трябва да върне недобросъвестно получени пенсии на съпруга ѝ след смъртта му в размер на 56 745,55 лв. Това е решил Административният съд в Кюстендил

Лошият климат намали сериозно добивите от слънчоглед и царевица за зърно

Неблагоприятните климатични условия доведоха до сериозно понижение на средните добиви от слънчоглед и царевица за зърно през настоящата година, съответно с 11,4 на сто при слънчогледа и 34

Приключва ремонтът на хангара в Сливен, който ще е временна база на въздушната линейка

Основният ремонт на хангара на летище Бършен в Сливен, който започна през юли, е към приключване. За това информираха кмета Стефан Радев от системата за спешна помощ по въздух "Bulgaria Heli Med

Земеделците получиха близо 92 млн. лева за намален акциз върху газьола

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) преведе първи транш в размер на 91 871 454 лева на 14 640 земеделски стопани по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола

>