Присъда за варненски полицай, поискал и получил подкуп

04.07.2023 15:51 Надежда Алексиева
Снимката е илюстративна

Бившият служител на Областната дирекция на МВР – Варна с инициали В.Р. получи условна присъда, за това че като длъжностно лице, поискал и приел подкуп.

Деянието е извършено в периода 01.06 - 05.07 миналата година. 45-годишният мъж се сдобивал с информация за провеждане на специализирани полицейски операции срещу разпространението на наркотични вещества на територията на ОД на МВР-Варна и я предоставял на мъж, който вече е осъждан за подобни престъпления.

Така той нарушил Закона за МВР, който забранява предоставянето на информация от служители на МВР извън посочения от закона ред.

На 1 юни 2022 г. той поискал 2500 лв., от които получил 550 лв. на 5 юли, за предоставената служебна информация.

По време на разпоредителното заседание, бившият полицейски служител поиска съкратено съдебно следствие, като призна вината си и всички факти и обстоятелства в обвинителния акт.

При тази процедура, законът предвижда намаляване на размера на наложеното наказание „лишаване от свобода“ с 1/3. Присъдата беше произнесена незабавно, в деня на първото заседание.

Защитата изтъкна, че извършеното от подсъдимият е изключително укоримо и целият живот на мъжа вече е променен – загубил е доброто си име в обществото и това се е отразило на личния му живот. След отстраняването му от длъжност, той направил всичко по силите си да си намери работа извън системата на МВР и да се справи с финансовите затруднения, пред които бил изправен.
От самото начало направил самопризнания и съдействал на органите на разследването.

Предвид превеса на смекчаващите вината обстоятелства, държавното обвинение поиска наказание към минималния предвиден размер (според НК от 3 до 10 години „лишаване от свобода“), което да не бъде търпяно ефективно.

Окръжен съд – Варна наложи на В. Р. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години, което намали с 1/3 и отреди той да търпи две години и осем месеца, чието изтърпяване отложи с 3 години изпитателен срок.

Мъжът ще трябва да плати и глоба в размер на 2500 лева. Съдът го лиши и от възможността да заема длъжност в структурите на МВР за срок от 3 години. 45-годишният мъж беше осъден да плати и равностойността на предмета на престъплението - 550 лв.

Присъдата може да бъде протестирана или обжалвана пред Апелативен съд – Варна в 15 дневен срок.

Други от От страната и света

Екоминистърът: Няма нови сметища на местата с осигурено видеонаблюдение

Не се появяват нови сметища на местата с осигурено видеонаблюдение. Това каза служебният министър на околната среда и водите в служебния кабинет Петър Димитров по време на парламентарния контрол в

Борис Бонев: Трамваите се превръщат в абсолютен приоритет на транспорта на София

Трамвайният транспорт се превръща в абсолютен приоритет на транспорта на София. Това заяви общинският съветник Борис Бонев от "Продължаваме промяната-Демократична България" ("Спаси София") на

Обвиниха тримата охранители, пребили двама мъже пред столична дискотека

Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност трима, пребили двама мъже пред заведение в ж. к. „Студентски град“, съобщиха от прокуратурата

Турция иска регулации за любимата улична храна в Германия – дюнер кебапа

Късове телешко и пилешко месо проблясват, докато се въртят бавно на вертикални шишове, преди да бъдат изрязани на тънки като бръснач ивици. Двама готвачи се плъзгат от цвърчащата плоча към топлата

Нова организация на ул. "Опълченска" ще осигури безпрепятственото предвижване на живущите

Нова организация за достъпа на живущите на ул. „Опълченска" ще осигури безпрепятствено придвижване до жилищата им. Зам.-кметът по строителството Иван Василев направи проверка на място и постави

>