Тристранката подкрепи, но не единодушно, трите бюджета (Видео)

03.07.2023 16:21

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи, но не единодушно, трите бюджета. Държавният бюджет е в представените рамки - 3% дефицит, 1.8% ръст на икономиката, 8.7% инфлация, запазени социални плащания и политика на подоходите на служебния кабинет, която е надградена, прецизирани капиталови разходи. Това заяви Асен Василев след заседанието на Тристранния съвет.

"Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди бюджетите на НЗОК, ДОО и законът за държавния бюджет", обяви след срещата пък Мария Габриел.

"По бюджета на НЗОК Тристранката не постигна единодушна подкрепа, единствено от Българсска-търговско промишлена палата се въздържа от подкрепа. Но е добра новина, че държавата ще поема разходите за инвитро процедурите. За бюджета на ДОО Съветът също не постигна единодушна подкрепа - Асоциацията на индустриалния капитал и КТ "Подкрепа" не подкрепят. Проектът на държавния бюджет за 2023 беше подкрепен от всички организации, с изключение на КТ "Подкрепа".

На извънредно заседание Тристранката обсъди проектобюджет 2023, както и проектобюджетите на държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса. Заседанието председателства заместник министър-председателя Мария Габриел.

Проектобюджетът 2023 стъпва върху предложения през пролетта от служебното правителство проект, но е променено съотношението между приходите и разходите, така че дефицитът да е до 3%. Новият бюджет е направен при растеж на икономиката от 1,8% и средногодишната инфлация - 8,7 на сто. Направени са корекции - като са увеличени приходите с 4 млрд. и 700 млн. лева, а разходите са намалени с 3 млрд. и 600 милиона.

С новия бюджет се предвижда да бъде запазен размерът на минималната работна заплата от 780 лева. Увеличават се обаче майчинските за втората година със 70 лева от 1 януари.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>