Мартин Георгиев: 2023 г. е предизвикателство за целия енергиен сектор, но ще извлечем максимума

03.07.2023 17:00 Марияна Бойкова
Мартин Георгиев - изпълнителен директор на НЕК

Очакванията ни са НЕК да създава атрактивен микс, с което да запази водещата си позиция на пазара, каза изпълнителният директор на НЕК

- Г-н Георгиев, високите цени на тока миналата година позволиха на НЕК да плати на държавата предсрочно заема за оборудването за АЕЦ “Белене”. Печалбата преди данъци е над 1 млрд. лв. Тази година обаче цените паднаха, но все пак сте на печалба от 117 млн. лв. Ще се справи ли компанията?

- През 2023 г. НЕК продължава да изпълнява функцията си на обществен доставчик, както и другите си лицензионни дейности - на производител от ВЕЦ и на търговец на електрическа енергия. Предизвикателствата пред компанията са да се справи с обезпечаването на електроенергията на регулирания пазар и с оставащата енергия да е активен участник и на свободния, където да максимизира нейната стойност.

Ценовите нива на свободния пазар тази година са значително по-ниски спрямо 2022 г., на основа на което очакваните количества реализирана енергия ще са по-малки и със значително по-малък финансов ефект.

Отчитаната към момента печалба за 2023 г. е подвеждаща в известна степен, предвид че се базира основно на надвзети средства от обществения доставчик заради по-ниската цена на въглеродните емисии спрямо периода 1 юли 2022 – 30 юни 2023 г.

Тази сума ще бъде възстановена от НЕК през предстоящия регулаторен период

Утежняващо условие пред постигането на по-добри финансови резултати е прилаганият механизъм за целеви вноски към фонд “Сигурност на електроенергийната система”. Водноелектрическите централи на НЕК бяха включени в обхвата на този механизъм, въпреки че ВЕЦ с резервоари, каквито са нашите съоръжения, не са в обхвата на производители, посочени в регламента на ЕС.

Второто неудобство, създадено с механизма, е изчисляването на вноските на всяка сделка – при цена над себестойността се дължи вноска към фонда, а под себестойност остава за сметка на дружеството. Това се отразява негативно върху продажбите на електроенергията от централите с дългосрочни договори, тъй като за осигуряване постоянната им работа е необходимо да се реализира част от енергията и през часове с неатрактивни цени. Преди въвеждането на механизма това се компенсираше от по-високи цени през пиковите часове. В момента реализираните резултати през тези пикови часове се внасят във фонда.

Друго предизвикателство пред компанията е и решението на Министерския съвет за 100% вноска за дивидент от дружествата в енергетиката.

Нашите годишни финансови разчети не са направени при плащане на 100% дивидент,

което може да наложи корекция на инвестиционната и ремонтната програма.  Освен това НЕК продължава да плаща лихви за покриване на кредита, взет за предсрочно погасяване на заема към Министерство на енергетиката за оборудването на АЕЦ “Белене”, лихви и главници по други заеми, като общата сума годишно за лихви е над 65 милиона лева.

Очакванията ни са за година, която ще е предизвикателство за целия електроенергиен сектор, включително и за НЕК,  но с фокусирани и последователни усилия  ще извлечем максимума, който ситуацията позволява.

- През февруари догодина изтича дългосрочният договор с “КонтурГлобал  Марица-изток 3”,  с какво ще замените електроенергията ѝ в микса за регулирания пазар?

- В момента тече процедурата по приемане на решение на КЕВР за новия регулаторен период от 1 юли. Съобразявайки необходимостта от електроенергия за регулирания пазар и нуждата от регулиращи мощности, е издадена заповед на министъра на енергетиката за участие на ТЕЦ “Марица-изток 2” в енергийния микс на страната. Позовавайки се на тази заповед, очакваме регулаторът да включи централата в енергийния микс на обществения доставчик и с тази енергия да бъде заместена отпадащата от регулирания пазар ТЕЦ “КонтурГлобал Марица-изток 3”. Важно е да се знае, че тази централа освен енергия за регулирания пазар осигурява и много широк диапазон за регулиране, с който се покриваха значителните отклонения в потреблението на битовите потребители, има и важна роля в регулирането на електроенергийната система.

- НЕК все още е обществен доставчик, тази ѝ роля е възможно в близко време да отпадне.  Добре ли ще е, ако не прави микса за регулирания пазар?

- В плана за възстановяване и устойчивост е залегнала либерализацията на пазара на едро и отпадането на функцията на обществен доставчик.

Обвързването на енергийния микс за регулирания пазар е сериозно

предизвикателство, което компанията извършва с много технически, финансови и човешки ресурси. Отпадането на ролята на обществен доставчик от функциите на НЕК ще даде възможност за съсредоточаване на усилията върху търговията на свободния пазар. За този момент дружеството се готви активно. Очакванията ни са с наличната енергия от собствени ВЕЦ, по дългосрочния договор с “Ей И Ес Марица изток 1” и с такава от свободния пазар НЕК да създава атрактивен микс, с което да запази водещата си позиция на енергийния пазар.

- Тази година язовирите са пълни, което значи  работещи вецове. Така ли е?

- 2023 г. е доста разнородна – в началото бе суха с минимални снежни запаси, а през последния месец имаше значителни валежи. Предвид лошата хидрология в началото на година в сравнение със същия период на 2022 г. произведената електроенергия от ВЕЦ на НЕК е 788 618 мегаватчаса, или с 35% по-малко. 

Увеличените валежи през  юни компенсираха сухото начало на годината. Стопанисваните от НЕК язовири към 27 юни 2023 г. са с наличен воден обем от 85,2%. При тези предпоставки може да очакваме електропроизводството през останалата част от година да е на нормални нива.

- Стана ли ясно дали ще може да се поправи втората машина на ПАВЕЦ “Чаира”? Казвате, че централата може да заработи догодина.

- Относно състоянието на хидроагрегат 2 през  декември 2022 г. консорциумът, който изпълнява и към момента рехабилитацията в ПАВЕЦ “Чаира”, представи доклад от анализ за състоянието на турбината. Заключенията сочат, че има пукнатини в изходящия ръб на всички статорни колони, кавитация и индикации за умора на материала. За да може да функционира хидроагрегатът, е необходимо разработване на инженерно решение за ремонт и модификация на колоните.

Изводите от доклада на консорциума съвпадат със заключенията на друг независим анализ, възложен на Техническия университет-София. На базата на тези заключения в момента се обсъжда и финализира следваща стъпка за допълнителна разработка и модификация на хидроагрегат 2, което да даде възможност той да бъде въведен отново в експлоатация за определен период от време през следващата година. Липсата на световен опит с подобен тип аварии във високонапорни централи прави тази модификация уникално по рода си инженерно решение. 

Последният анализ в момента  цели да се установи коренната причина за инцидента  и се извършва от световен лидер в подобни разследвания от Швейцария. Резултатите от него трябва да дадат окончателни заключения за състоянието на хидроагрегатите, включително за наличието на умора на метала, която ще се тества в специализирана лаборатория в Германия.

Други от Интервюта

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

До IV клас децата тормозени с колажи във вайбър, после – в онлайн игрите

По време на пандемията имало бум на ученици, които стават гаджета, без да са се виждали Антоанета Василева е експерт по онлайн безопасност и координатор на Националния център за безопасен интернет

Доц. д-р Светослав Живков: По-малко от сега българите са гласували само след Освобождението

- Но тогава е имало 70-80 места за вот, не 10 000 Кризата през 30-те на ХХ век е по-страшна от днешната - тогава са забранявали партии По времето на Фердинанд първо се е назначавало правителство

>