С 200 първокласници повече започва новата учебна година в Бургас

03.07.2023 15:21 Тони Щилиянова
2100 първокласници ще прекрачат училищния праг през новата учебна година в община Бургас.

С 210 първокласници повече ще започне наесен новата учебна година в община Бургас.

За първи път училищния праг ще прекрачат общо 2100 деца, сочат данните от електронната система за записване в първи клас. Некласираните деца към момента са 40, но родителите не бива да се притесняват, тъй като свободните места в бургаските учебни заведения са напълно достатъчно - 276, и са във всички райони на общината, коментираха от местната администрация.

В централната градска част извън  списъците
са 25 деца,

но там има още 47 свободни места, които са в 3 училища - ОУ “Княз Борис I”, ОУ “Братя Миладинови” и СУ “Иван Вазов”.

В кв. “Славейков” има 4 некласирани и 76 свободни места в училищата - СУ “Епископ Константин Преславски” и СУ “Димчо Дебелянов”, а

в квартал “Изгрев” има само едно некласирано дете

и в същото време 67 свободни места. Те са в следните 3 училища: ОУ “Св. Климент Охридски”, СУ “Йордан Йовков” и СУ “Добри Чинтулов”.

В най-големия бургаски квартал “Меден рудник” некласираните първокласници са само 6, докато свободните места са 75. Те са в ОУ “Найден Геров”, ОУ “Елин Пелин”, СУ “Константин Петканов” и СУ “Петко Росен”.

“Това стана възможно, след като община Бургас взе превантивни мерки и още преди приема бяха разкрити 11 нови паралелки”, коментира зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева.

Тя прикани родителите да използват спокойно електронната система, защото както всяка година и тази е имало грешки при попълването документацията, предизвикани от бързане и невнимание.

Ананиева не отрече, че често се срещат случаи, в които настойниците подават грешна информация, която да даде предимство при приема на децата, а по-късно не успяват да удостоверят с нужната документация.

Пет са допълнителните паралелки в централната градска част - по една в ОУ “Пейо К. Яворов”, ОУ “Любен Каравелов”, и ОУ “Княз Борис I”, и две в най-голямото основно училище “Братя Миладинови”.
Една нова паралелка е разкрита и в СУ “Епископ Константин Преславски” в кв. “Славейков”.

В териториална дирекция на “Изгрев” има още 5 допълнителни паралелки - по една в ОУ “Св. Климент Охридски”, в ОУ “Георги Бенковски”, СУ “Йордан Йовков”, СУ “Добри Чинтулов” и в ОУ “Христо Ботев” в кв. “Сарафово”.

Свободните места след второ класиране ще бъдат официално обявени в електронната страница за прием за първи клас на община Бургас на 7 юли.

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

>