330 хил. пенсионери вече не са бедни, но за половин година (Обзор)

02.07.2023 22:00 Цветелина Стефанова
ИВАНКА ШАЛАПАТОВА

 От 1 януари помощите на 670 хил. инвалиди ще са между 36,82 и 299,82 лв.

 327 299 с подкрепа през идната зима

Над 330 хил. пенсионери от 1 юли вече официално не са бедни. С увеличението на минималната пенсия за стаж и възраст на 523,04 лв. те получават над линията на бедност (504 лв.). Това обаче ще продължи само в следващите пет месеца.

От 1 януари линията на бедност ще стане 526 лв.

По този начин пенсионерите с минимални пенсии отново ще се присъединят към онези 340 хил., които и сега не могат да я минат.

С под 526 лева в момента живеят 1,571 млн. души, или 22,9% от населението на страната, показват данни на изследването “Индикатори за бедност и социално включване”, публикувани от НСИ. Според тях към тази дата линията на бедност е 525,92 лв. На годишна база тя нараства с 4,3%, а бедното население се увеличава с нови 39,5 хиляди души.

От линията на бедност се определят редица социални плащания - финансовата помощ на хората с увреждания, както и социалните помощи и тези за деца в риск и техните семейства. Освен това тя е индикатор и за помощите за отопление. Миналата зима такава целева подкрепа са получили 301 732 лица и семейства. “Обвързвайки помощта с линията на бедност, се очаква да бъдат обхванати 327 299 лица и семейства, което е с 8,5% повече спрямо тези от 2022 г.”, пише в мотивите си правителството.

Помощите на хората с увреждания също се дават спрямо процента на инвалидност, но и като процент от линията на бедност и по този начин се актуализират всяка година. Такива получават около 670 хил. души.

Какви ще бъдат новите суми:

Помощта за балнеолечение ще стане 420,80 лв. Тя се дава веднъж годишно, но след предписание от лекар.

420,80 лв. могат да получат еднократно догодина и хората с трайни увреждания, ако са самотни или са самотни родители на дете с трайни увреждания и договорът за наем е сключен с тях, както и ако са поставени под пълно запрещение.

Същата сума - 420,80 лв., се дава и на хората с чужда помощ, за да покриват разходите си за придружител.

Размерите на целевите помощи за покупка на кола и приспособяване на жилище на инвалид също се определят с линията на бедност, но след социална оценка.

През следващата година се очаква 54 971 лица и семейства да получат помощи по Закона за социално подпомагане.

Средно на месец пък 4550 деца ще бъдат подкрепени с цел превенция и реинтеграция, отглеждане на детето в семейство на роднини или близки или в приемно семейство.

За поредна година без промяна остава помощта за децата с най-тежки увреждания

Тя е 930 лв. още от 2016 г. и оттогава явно това се смята за напълно достатъчно въпреки поскъпването на живота междувременно. Това е сумата за деца с 90 и над 90% трайни увреждания. За деца с увреждане между 70 и 90% помощта е 450 лв., за 50 до 70% - 350 лв.

Част от помощите за хора в нужда автоматично се актуализират с линията на бедност, но други изчакват редовно правителство и бюджет. Не разбирам защо има такова разминаване. Моята цел ще бъде синхронизацията и всички форми на финансово подпомагане да бъдат адекватни и навременни и тяхното индексиране да бъде автоматично, обясни социалната министърка Иванка Шалапатова пред Нова телевизия. Според нея цялото общество е длъжник на децата с увреждания. Нейна цел ще е да подобри ефекта от социалните помощи. Никой няма интерес един човек да бъде пасивен и трайно на помощи, а да получава адекватна подкрепа, каза още тя.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>