Четири тежки инфекции дебнат след наводнение

30.06.2023 18:21 Проф. Галя Ганчева, специалист по инфекциозни болести в Медицински университет - Плевен
Най-важните мерки са правилната хигиена и предпазливостта при хранене и пиене - дори изплакването на зъбите или къпането в мръсна вода може да е фатално
С развитието на лептоспирозата се появяват се кожни кръвоизливи или кървене от вътрешни органи.
Носенето на ботуши е задължително, за да се избегне контакт с вода, замърсена от урина на гризачи.

Още от времето на Хипократ лекарите свързват болестите с времето, но съвременната наука показва колко силно е влиянието на климата върху човешкото здраве. Когато климатът се променя, рискът от заболявания също се променя, защото болестите при хората са “симптоми на боледуващата Земя”.

Свързани с климата заплахи като наводнения, горещи вълни и суша са увеличили вредното въздействия на повече от половината от стотиците известни инфекциозни заболявания при хората като малария, хантавирусите, холера и антракс. Обобщено, климатичните промени оказват директно влияние върху причинителите на инфекциозни заболявания и индиректно –

чрез увеличаване на популациите на преносителите или чрез промени в техните географски региони на местообитаване.

Актуални в момента са повишените валежи и възникналите наводнения в различни региони. Освен първостепенните задачи, свързани с непосредственото спасяване на хора и домашни животни, възстановяване на разрушената инфраструктура следващите по значение мерки трябва да са насочени към недопускане на взривове от случаи на инфекциозни заболявания, свързани с екстремно повишените в природата количества на водата.

След всяко наводнение съществува риск от възникване на някои инфекциозни заболявания. Условно те могат да бъдат разпределени в следните групи: 1) Болести с фекално-орален механизъм на предаване – чревни инфекции – холера, салмонелози, шигелози, вирусен хепатит А, коремен тиф, полиомиелит; 2) Инфекциозни болести, чиито причинители проникват през кожата – лептоспироза; 3) Болести, чиито причинители се предават чрез ухапване от комари – малария, денга, западнонилска треска, зика, комарни енцефалити.

Някои от тези заболявания не се срещат в нашия географски регион. Конкретно за България възможният риск след наводнения е от възникване на

салмонелози, шигелози, вирусен хепатит А, лептоспироза

Симптомите им се проявяват след различен интервал от време – т. нар. инкубационен период, който е специфичен за всяко заболяване.

Изследвания, извършени след наводнения по света, са показали пикове на лептоспироза – болест, която се разпространява чрез урината на гризачи и може да бъде смъртоносна. Бактерията може да проникне в тялото през кожата и лигавиците (при газене, плуване, къпане в естествени водоизточници, замърсени с урина на гризачи или отходни води от животински ферми; газене в кал, тиня) или да бъде погълната при пиене на вода или консумиране на продукти, замърсени с екскременти на гризачи. Симптомите може да се проявят след два дни до четири седмици и първоначално приличат на грип – с повишена температура, втрисане, студени тръпки и повръщане. Характерни са болките в мускулите на подбедриците. Впоследствие при някои болни състоянието се влошава, засегнати са бъбреците, черният дроб, миокардът, напречнонабраздената мускулатура, появяват се кожни кръвоизливи или кървене от вътрешни органи или се развива менингит.

При тежките случаи при 40% е възможен летален изход

Съвети:

  1.  Носенето на ботуши е задължително, за да се избегне контакт с вода, замърсена от урина на гризачи.
  2.  Съдовете да се изваряват или да се мият с преварена вода.
  3.  Задължително водата за пиене да е бутилирана или преварена.
  4.  Да не се консумират хранителни продукти, държани на открито.
  5.  При поява на някои от описаните симптоми веднага да се търси лекарска помощ.

Освен риск от лептоспироза съществува риск от бактериална диария, свързан с консумация на неправилно съхранявана храна. При спадане нивото на водата хората се връщат в домовете си и могат да консумират храна, която не е съхранявана в хладилник, като особено опасни за салмонелоза са яйчните, млечните и месните продукти. Други видове инфекции също могат да възникнат поради неправилно съхранение на хранителни продукти. Важно е приготвянето на храната да се извършва след качествено измиване и при достатъчна термична обработка.

Друг източник на риск е, когато хората възстановяват домовете си, да се наранят на ръждясал метал и да се разболеят от

тетанус - инфекциозно и често фатално заболяване

Симптомите включват отпадналост, изпотяване, изтръпване на мястото на нараняване, повишено мускулно напрежение, тризмус (спазъм на дъвкателната мускулатура). Задължително е инжектирането на противотетаничен анатоксин. Задължителните ваксинации по принцип предпазват от болестта. По-голям е рискът при възрастни хора, чийто ваксинален имунитет е намалял или изтекъл.

В пострадалите от наводнение райони се увеличава рискът от хепатит А. Той причинява коремен дискомфорт, гадене, повръщане, безапетитие, грипоподобни симптоми, тъмна урина, бледи изпражнения, често жълтеница, увеличен черен дроб. Лечението е задължително в болнични условия.

Наводненията и свързаната с тях влага улесняват развитието на плесенни гъбички, които при алергичните хора могат да причинят ринит, ларингит, бронхит, конюнктивит, кожни лезии, понижаване ефективността на имунната система. Имунокомпрометираните хора могат да системни инфекции.

Как да се предпазим от болести след наводнение? Най-важни мерки са правилната хигиена и предпазливостта при хранене и пиене. Миенето на ръцете и спазването на основните правила за хигиена могат да ни предпазят от сериозните последствия от наводненията, като епидемии и масови отравяния. Дори изплакването на зъбите или къпането в мръсна вода може да причини инфекция. Някои от тези заболявания може да имат сериозни последици за здравето. След наводнение е изключително важно да се пие чиста, незамърсена вода от надежден източник. Не трябва да се консумира храна, която е имала контакт със замърсена вода. Трябва да се изваряват съдовете и приборите за хранене.

*Авторката е професор в МУ - Плевен, член на лигата на “24 часа” “Лекарите, на които вярваме”.

Други от Докторе кажи

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

Антибиотичната резистентност нараства, до 2050 г. може да убие 39 млн. души

Антибиотичната резистентност може да причини смъртта на над 39 млн. души до 2050 година, показва изследване, което коментира в "Денят започва" по БНТ проф

>