Журналистът Христо Христов моли Васил Терзиев да даде достъп до досиетата на баща си и дядо си

30.06.2023 17:38
Христо Христов Снимка: Фейсбук
Васил Терзиев

Христо Христов, журналист и основател
на специализирания сайт desebg.com, известен с разследванията си на историята на Държавна сигурност и нейните служители и агенти, написа отворено писмо до Васил Терзиев, кандидат за кмет на София на ПП/ДБ, в което го призовава да се съгласи да бъдат отворени досиетата на баща му и дядо му като служители на ДС. 

Уважаеми г-н Терзиев,
Обръщам се към Вас с молба да дадете съгласие за запознаване с документите в архива на Държавна сигурност за Вашите баща и дядо, които са служили в нейните структури като щатни служители, пише в писмото.

Достъпът до тези архивни документи на ДС е продиктуван от големия обществен интерес, предизвикан от връзката на Вашите близки с тоталитарния комунистически режим след издигане на кандидатурата Ви за кмет на гр. София на предстоящите местни избори през тази есен.
По Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия представителите на медиите и изследователите не можем да получим достъп до подобни архивни документи без съгласието на преките наследници.

Това е и причината да се обърна към Вас като наследник, а използвам формата на открито писмо, тъй като нямам достъп до Вас и не разполагам с Ваши контакти.

Молбата към Вас е продиктувана и от Вашата убеденост, че не се притеснявате от действия на Ваши близки в миналото, която изразихте публично в интервю по NOVA телевизия на 28 юни 2023 г.
Убеден съм, че и други представители на медиите със сигурност ще проявяват интерес към въпросните документи и достъпът до тях е най-добрия начин да се отговори на този интерес, завършва писмото.

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>