СЗО: Аспартамът може да бъде квалифицират като канцерогенен

29.06.2023 15:40
Аспартамът е част от повечето газирани напитки на пазара.

Аспартамът може да бъде квалифициран като канцерогенен, заедно с фризьорството, нощният труд и твърде горещите напитки (над 65 градуса). Това твърдят вътрешни лица от Агенцията за изследване на рака IARC към Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Ройтерс. Според информационната агенция решението е взето по-рано този месец след среща на външните експерти на групата, но се очаква да бъде обявено официално през юли.

Нискокалоричният подсладител е одобрен за употреба в Европа като трапезен подсладител. Той е наличен в множество напитки, десерти, сладкарски изделия, млечни продукти, дъвки, нискокалорични продукти и такива за контрол на теглото. Колко опасен обаче може да боде аспартамът?

Дори СЗО да квалифицира подсладителя като канцерогенен, все още е рано да се каже какво означава това за безопасността на храните и напитките. Защото IARC не взема под внимание колко продукти може безопасно да се консумират от даден човек, както и колко често да става това, предаде bTV.

Подсладителят аспартам е обстойно изследван от десетилетия. JECFA – комисията, която се занимава с безопасността на хранителните добавки, също проучва въпроса и се очаква да изнесе данните от доклада си на 14 юли тази година. Това, което се знае към момента е, че възрастен човек с тегло 60 кг би трябвало да изпие около 36 кенчета с някаква диетична безалкохолна напитка в рамките на един ден, за да бъде изложен на риск. Тази оценка се споделя до голяма степен и от националните регулатори, включително тези в САЩ и в Европа.

Въпреки това аспартамът е многократно критикуван. Миналата година например френско проучване сред 100 000 възрастни показа, че хората, които консумират по-големи количества изкуствени подсладители - включително аспартам, имат леко повишен риск от рак. То обаче не успя да покаже, че подсладителят причинява повишен риск от рак.

Също така, в началото на 2000 г., проучване на института „Рамазини“ в Италия установи, че някои видове рак при лабораторните мишки и плъховете могат да бъдат свързани с аспартам. Методологията на изследването обаче беше поставена под въпрос.

Агенцията за изследване на рака също така смята да класифицира фризьорската професия като „вероятно канцерогенна“, тъй като коафьорите влизат ежедневно в контакт с боята за коса, която е пълна с химикали. Освен фризьорството, IARC планира да обяви за канцерогенно червеното месо, топлите напитки над 65 градуса и нощния труд съобщава още агенция Ройтерс.

Други от Докторе кажи

Ендометриозата е свързана с по-висок риск от ранна смърт

Жените с често срещаното заболяване ендометриоза или разраствания в матката имат малко по-висок риск да умрат преди 70-годишна възраст, се казва в голямо проучване, проведено в САЩ

Пак глобяваме производителя на медицинските хеликоптери

Италианската фирма „Леонардо" АД (Leonardо S.p.A.) изпрати официална информация до Министерството на здравеопазването (МЗ), в която уведомява за поредно забавяне в доставката на следващите два

УПМБАЛ "Св. Йоан Кръстител" вече разчита на фотоволтаични панели

Успешно приключи основният ремонт на покрива и инсталирането на фотоволтаични панели на Университетската първа многопрофилна болница за активно лечение „Св. Йоан Кръстител" – София

За първи път в България бе направена криоаблация на белодробни вени без рентгеново облъчване

За първи път в България бе направена криоаблация на белодробни вени без рентгеново облъчване. Иновативната електрофизиологична процедура е дело на екип от Клиника по кардиология на УМБАЛ „Св

Пикът на грипа ще е по време на новогодишните празници и в първите дни на 2025 г.

Ръст на случаите на остри респираторни заболявания през последните дни, отчитат епидемиолози. Те прогнозират пик на грипните вируси по време на новогодишните празници и в първите дни на януари

>