10 седмокласници от Пловдив и областта са с по 0 точки на двете матури - чисти двойки

29.06.2023 13:37 Румен Златански
Шефката на РУО-Пловдив Антоанета Пакова и експертите Евгения Темелкова и Рангел Райчев изнесоха данните от резултатите от матурите за седмица и десети клас. Снимка: Авторът

Десет седмокласници от Пловдив и областта са оценени с по 0 точки на матурите по български език и литература и математика през тази година. Това на практика са чисти двойки. С един повече са били те през м. г. Данните изнесе шефката на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова.

41 ученици са с 0 точки по български език през тази година срещу 45 през миналата, а по математика те са съответно 32 и 38.

5948 седмокласници държаха изпит на националното външно оценяване по български език и литература, а 5919 по математика в Пловдив и областта. Трима не се явиха на изпита, тъй като са получили максималния брой точки от национални олимпиади. На тях им се присъждат по 100 точки. Двама са Математическата гимназия в Пловдив, а един е от училище "Ангел Кънчев" от Асеновград.

Петима от Пловдив и региона са изкарали максималния брой от 100 точки по български език и литература, докато миналата година е бил само един. По математика със 100 точки са 27, а миналата година са били 25.

Една седмокласничка е със 199,95 точки по двата предмета. Тя е от СУ "Цар Симеон Велики" в Пловдив.

Пловдивските седмокласници се нареждат на шесто място по резултатите от националното външно оценяване по български език и литература и математика. Изпреварват ги учениците от София-град, Варна, Бургас, Смолян и Русе.

От днес учениците и родителите от седми и десети клас в рамките на три дни могат да проверят изпитните си работи по български език и литература, математика, чужд език и информационни технологии, уточни Пакова. Това може да стане в СУ "Васил Левски", Професионалната гимназия по електроника и електротехника и  в СУ "Христо Г. Данов" от 9 до 17,30 часа.
От 5 до 7 юли се приемат документите на учениците за кандидатстване след седми клас. Първото класиране ще бъде обявено до 12 юли. Записването ще става от 13 до 17 юли. До 19 юли ще се обяви второто класиране, а записването за него ще е от 20 до 24 юли. На 25 юли ще бъдат обявени незаетите места след втория етап.
На 26 и 27 юли ще се проведе третото класиране. Резултатите ще бъдат публикувани до последния ден на месеца. На 1 и 2 август ще се състои записването след третия етап, а до 4 август ще станат ясни незаетите места.
От тази година ще има четвърто класиране. Документите за него ще се подават на 7 и 8 август. Резултатите от него ще бъдат обявени до 10 август. Записването ще се проведе от 11 до 14 август. До 16 август ще бъдат обявени свободните места. До 10 септември те трябва да бъдат запълнени от ученици, които все още са извън училищата.
Старши експертът от РУО, отговарящ за средното образование Рангел Райчев, заяви, че за третия и четвъртия етап могат да кандидатстват само ученици, което не са записани в други училища. Евгения Темелкова, която е специалист по комуникациите заяви, че все повече деца предпочитат до подават документите си по електронен път.

За десети клас по български език литература средният брой точки е 48,46 за Пловдив и областта. Това отрежда десето място на местните ученици, докато за през 2022 г. те са били на четвърто място. За страна средният брой точки е 49,44. По математика десетокласниците в Пловдив и региона заемат 12 място в България със среден брой точки 32,41, срещу 34,5 за страната.

Други от Просветни

Вижте кога ще е измерването на умения в областта на природните науки за 9. клас

Измерването на умения в областта на природните науки за деветокласниците се планира да се проведе на 14 и 15 октомври и ще се осъществи на електронни устройства

№3 в българския шах Надя Тончева иска да учи биоинформатика

Дай шахче, дай шахче. Така 6 и половина годишната Надя Тончева изнудва баща си преди години. Тогава са на планина, много деца, много шум, много движение. И той казва: Дайте да ви покажа нещо

Училищният двор - сърцето на квартала в София. След последния звънец да събира за спорт, отмора или забавления

Училищният двор ще се превърне в сърцето на всеки квартал в София. След последния звънец той да бъде притегателен център за всички - за спорт, отмора или забавление

Цоков: Студентите в 18 специалности се освободени от такси, това увеличава интереса

Студентите в 18 специалности не заплащат такси за обучението си. Благодарение на това се увеличава интересът към защитени специалности от важни професионални направления като физически и химически

7 млн. лв. за нови класни стаи и кабинети н 382 училища

Министерският съвет отпусна 6 786 179 лв. за осигуряване на дейности по три национални програми за развитие на образованието. По Национална програма „Осигуряване на съвременна

>