Шефът на съветниците от ГЕРБ в Пловдив изпадна в транс, рецитира пламенно (видео)

29.06.2023 10:55 24 часа Пловдив онлайн

След яростни спорове отпуснаха 3,5 милиона лева за надграждане на електронно-билетната система в градския транспорт

Дадоха и 5,2 млн. лева за нови улици в район "Тракия"

Местният парламент на Пловдив онемя, когато председателят на съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев излезе на микрофона и пламенно взе да рецитира.

"Със сако съм. Снимайте ме!", изрече той и мигом започна да реди с апломб първите стихове от "Илиада" на Омир.

Неведнъж Илиев е изпадал в подобни състояния, обръщайки се към произведения от литературата по повод и без повод. 

Причината да се опие от себе си стана дебатът за прехвърляне на средства. В местния парламент върви яростен спор за отпускане на 14 млн. лева за надграждане на електронната система за таксуване в градския транспорт. Групата на ГЕРБ е против това, а самият Илиев поиска да се отпуснат 5,2 млн. лева за изграждане на нови улици в район "Тракия", чийто кмет Костадин Димитров е сочен за евентуален кандидат–градоначалник на ГЕРБ.

"Писна ми да слушам за улици! Кой ще се движи по тях, когато тънат в мръсотия, кал и прах", изригна заместник–кметът по екологията Анести Тимчев. И предупреди, че ще информира пловдивчани, ако от средствата за околна среда се отнемат пари за други дейности.

Тогава Илиев излезе на трибуната и започна да реди "О, музо! Възпей оня гибелен гняв на Ахила Пелеев..." Мнозина се изумиха на поведението му и се питаха какво общо има поемата на Омир с дискутираните точки. Други пък се подсмихваха иронично.

Преди това заместник–кметът Йордан Родопски предупреди съветниците да не разместват много сметките, защото няма да има с какво да даде заплати. "Обърквате цялата система", каза той.

Илиев, за когото се знае, че негов гуру е бившият кмет Иван Тотев, отново се намеси. "Преди да се просълзя, че няма да има пари за заплати, моля да ги вземете от зала "Строител", настоя той. Кметът предлага тя да бъде откупена от общината за 5 милиона лева.

Огън и жупел изсипа и независимият Слави Георгиев относно надграждането на електронната система за таксуване. "Когато се приемаше финансовата рамка, бяха заложени 4,3 млн. лева и никой не се възпротиви. Как сумата нарасна на 14 милиона лева? И сте подписали договор със софийската фирма "Тикси", без да имате осигурено финансиране", обърна се към Здравко Димитров Георгиев.

След преговори, съгласувания и разправии съветниците отпуснаха 3,5 млн. лева за надграждането на електронно-билетната система. Сумата е достатъчна за тази година. Одобриха и предложението на Илиев да бъдат дадени на район "Тракия" 5 236 984 лева за изграждане на нови улици.

Други от От Пловдив

Мъж и жена пострадаха в пламнала кола в Пловдив

Мъж на 64 г. и жена на 70 са пострадали при пламването на кола в Пловдив, става ясно от справка за произшествията на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

>