Павел Езекиев: Време разделно е, ще отсее опортюнисти от професионалисти - и в икономиката, и в политиката

29.06.2023 07:00 Румяна Дeнчeва
Павел Езекиев

Всички сега сме като пилоти във Формула 1 - даваш газ, но се чудиш дали гумите ще се завъртят в същата посока, казва финансистът

Още акценти:


- Сегашното време на кризи и война е за рискови и дръзки решения, или напротив - за пестеливост и благоразумие, г-н Езекиев?

- Бих оприличил момента със състоянието на пилот във Формула 1 преди тръгване. Давайки газ, предусеща, че и повърхността под гумите му ще се завърти - но дали ще е в същата посока? Считам, че е време разделно, което ще открои опортюнисти от професионалисти във всяка сфера - инвестиции, политика, благотворителност.

За колегите ми и мен никога не е лошо време за рискови или дръзки решения, тъй като само така можем да поддържаме висока възвръщаемост. Този поведенчески модел в бизнеса заимства от консервативни системи за управление на инвестиционните рискове, които прилагат компании като “Майкрософт” и Дойче банк. Вече сме я прилагали в над 50 проекта и резултатът е загуба на само 4 от тях - под 7% от общо вложените капитали.

- Една и съща ли би била оценката ви за поведението на държавите, на бизнеса, на отделния човек, или има важни разлики?

- Разликите касаят лидерски решения. От тях се вижда дали са се оказвали печеливши, или губещи. Никога не съм бил по-озадачен от решения на лидерите на САЩ, Канада и на повечето водещи европейски държави. Бих ги определил като непрозорливост, често граничеща с откровено лицемерие. Съответно и на бизнесите, както и на отделния човек ни се налага да взимаме решения, които спомагат за автономност от тях.

- Кога един риск е оправдан и кога той се превръща в авантюра? Има ли някакви общи правила, които да работят в различни ситуации?

- Когато не се изследват взаимовръзките “продукт - услуга” с наличието на реален проблем на реален клиент, предлагайки му стойностно предложение от пазарна и техническа гледна точка.

Авантюра е, ако хем си се уверил в наличието на горните фактори, но не партнираш с най-добрия мениджърски екип за даден проект. За мен правилото е да има неоспоримо конкурентно предимство и добър размер и растеж на пазара, както и адекватно финансиране.

- Днес има и изобилие на всякакви прогнози, които сочат в противоположни посоки. Каква е вашата за инфлацията като глобален проблем? А като местен, за България?

- Инфлацията ще се успокои. България реагира зад Европа, а Европа след САЩ. Например в България вече се забелязва охлаждане на пазара на имоти, което е най-солидният показател на икономиката ни. До половин година и на изненадващи за всички страни нива.

- Наскоро банкер сподели, че депозантите сега са нещастни, защото инфлацията им яде доходността на спестяванията, но кредитополучателите са доволни от ниските лихви. Кога очаквате обръщане на този баланс и до какви нива?

- Задавате ми този въпрос в много ключов момент - за пръв път вчера се появиха контури на факта, че Федералният резерв на САЩ ще спре да покачва лихвите. Въпросните хедж фондове записаха търговия към 100 пъти размера на икономиката ни.

- Казвате, че в момента фокусът е върху видимите компании, а това не отговаря на потенциала, който имаме. Какво визирате с това?

- Видими са компаниите, които подхождат агресивно много преди да имат с какво да се похвалят. Какъв повод за гордост е, че си привлякъл чужди пари с цел да ги изхарчиш? А трябва да се създават възможности на слабо видимите да се откроят, без да харчат още чужди пари за целта.

В момента има силно завишено търсене на умни капитали и затова трябва да се създаде нов тип за региона ни платформа за цялостна подкрепа на малкия бизнес, която осигурява финансиране, без да се придобива собственост в дадена компания.

- Говорите и за нова платформа, която да извади на бял свят много идеи, които да са бъдещи еднорози. Докъде стигна работата по нея?

- Мога да определя като предимство това да се инвестира не само в традиционно подкрепяни в днешно време технологични компании, а да се дава шанс и на индустрии с реален потенциал за бързо развитие. Пример са услуги за споделен екологично чист транспорт и други иновативни разработки.

- Защо в последните години има такъв гигантски спад на инвестициите?

- Защото тези инвестиции бяха извършени с погрешни очаквания на коефициента на възвращаемост спрямо риска, на срока на вложенията и на вероятността от цялостна загуба.

- С какво държавата е най-голям длъжник на бизнеса и оптимист ли сте, че това ще се промени?

- Държавата не разбира бизнеса у нас. Едва от съвсем скоро се появиха по министерски постове отделни личности в България с профил на успешни индустриалци и значими работодатели.

Понякога има разбиране за нуждите на бизнеса от стабилна обществена администрация. Но често се случва на местно ниво тя да го спъва от завист. Наблюдават се закостеняла некомпетентност, неразбиране на процесите, бюрокрация и безхаберие. И това не се е променило, защото го помня като явление още от 2002 година, когато заемах обществен пост в продължение на близо 2 години.

CV

l Завършил е “Финанси” в Бостън, има специализации в Париж и Амстердам.

l Основател на инвестиционната група “Нео инвестмънтс”. Съосновател на “Софика груп” - първия международен контактен център в България и стартъп инвеститор

l От 2002 до 2004 г. е изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции

l Работил е в отдел “Инвестиционно банкиране” на Дойче банк в Лондон като старши специалист по корпоративни финанси. През 2006 г. оглавява българския офис на банката. През 2007 г. напуска, за да стане съосновател на рисковия инвестиционен фонд NEVEQ

Други от Интервюта

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

До IV клас децата тормозени с колажи във вайбър, после – в онлайн игрите

По време на пандемията имало бум на ученици, които стават гаджета, без да са се виждали Антоанета Василева е експерт по онлайн безопасност и координатор на Националния център за безопасен интернет

Доц. д-р Светослав Живков: По-малко от сега българите са гласували само след Освобождението

- Но тогава е имало 70-80 места за вот, не 10 000 Кризата през 30-те на ХХ век е по-страшна от днешната - тогава са забранявали партии По времето на Фердинанд първо се е назначавало правителство

>