Емануил Манолов: Павликени посреща 80-годишен юбилей като по-добро място за живеене и с чиста вода

29.06.2023 06:30 Дима Максимова
Емануил Манолов
С празнична литургия в обновената църква “Рождество на Пресвета Богородица” започва Денят на покровителите на Павликени св. св. Петър и Павел.

- Г-н Манолов, днес Павликени отбелязва 80 г. от битието си на град. Как се промени той през последната година?

- Нашите цели са дългосрочни и в последната година имаме напредък по всяка от тях. Развитието се случва в контекста на висока инфлация, политическа криза в България, война на километри от границата ни и увеличени цени на електроенергия.

Усещат се още и последиците от пандемията. Въпреки това работим целенасочено и са факт редица подобрения в нашата община.

Тази година изграждането на нови детски кътове и спортни площадки се очерта като основен приоритет

в града. Това подобрява градската среда и дава нови възможности за спорт и отдих на нашите жители.

Поредната площадка започнахме да изграждаме преди броени дни в двора на СУ “Бачо Киро”. Жителите вече посещават и се радват на обновения парк “Маринополци”.

Едно междублоково пространство от запусната площ се превърна в чудесна среда, благодарение на детски кът и спортно игрище.

В Павликени вече има и две площадки за фитнес на открито.

Реновирането на сградата на читалище “Братство 1884” даде нови възможности за използване на големия салон. Повиши се комфортът в библиотеките, ателиетата и репетиционните зали. Салонът има ново озвучаване и осветление.

В последните години местната инициативна група, която имаме заедно с община Полски Тръмбеш, се доказа като ефективен инструмент за местната общност. В момента се разработва новата стратегия чрез поредица работни срещи и дискусии със заинтересованите страни.

Очертава се размерът в новия програмен период да е около 10 млн. лв. Всъщност тези интегрирани мерки позволяват развитието на местния бизнес, повишаването на конкурентоспособността, създават нови работни места и позволяват балансирано и устойчиво местно развитие.

- Въпреки всички трудности за общините вие непрекъснато откривате нови обекти - спортни и детски площадки, реновирани обществени зони. Кои са най-значимите проекти, които ще откроите?

- Отговорът ще ви изненада, но проектът, който е най-важен за мен, е една от т.нар. меки мерки, а не инфраструктурни обекти.

Изпълнихме демонстрационния проект, чрез който искаме да привлечем повече жители към осъзнато и отговорно отношение към отпадъците. Призовахме към повторно използване на ненужни вещи и показахме как може да бъде постигнато.

Дадохме повече възможности на гражданите за разделно събиране на отпадъците

В града са поставени контейнери за изхвърляне на дрехи. С частна фирма поставихме т.нар. шишеяди за пластмасови бутилки. Разполагаме със специални контейнери за прозоречно стъкло.

Имаме и пункт за изхвърляне на дървени мебели. Поставихме обществени компостери за зелени отпадъци.

Целта ни е да се намали количеството отпадъци, които отиват за депониране, а те да се рециклират или използват повторно. Вече е лицензирано и депо за съхранение на строителни отпадъци - предстои към него да се изгради везна, офис сграда и ограда.

Този проект е резултат от цялостното ни осъзнаване за отговорност към околната среда и управлението на отпадъците.

След разговори с румънските ни партньори от Кълъраш вече подготвяме нов общ проект. Чрез него ще можем да направим мониторинг за чистотата на въздуха, водите и почвите - темата е важна за всички жители на нашата община. Също така ще облагородим зелени зони и ще изградим велоалеи.

Зелените мерки и опазването на природата са ключов приоритет за нас.

- Докъде стигна подмяната на оставащите 20% от водопроводната мрежа?

- В технически план това е най-сложният проект, който изпълняваме в града. Основната трудност дойде оттам, че толкова скъп проект не може да бъде финансиран от един източник или с един проект. Затова  

разделихме големия инвестиционен проект на етапи и кандидатстваме с тях през различни програми

В момента напредва изпълнението на шестия от тези етапи, като в неговия край ще сме покрили 80% от площта на града. Проявихме гъвкавост и резултатът е, че Павликени има много по-добра водопроводна мрежа от градовете с нашата големина.

Новите водопроводи означават по-добро качество на живот - подобрено водоснабдяване, по-малко загуби на вода по мрежата, повишено налягане.

- Безводието в селата в общината обаче продължава, получихте ли очакваните 1 млн. лева, за да достроите водопровода за село Върбовка?

- Безводието е болезнена тема, но тя има своето обяснение с природните процеси и изменението на климата. Далеч над способностите на местната власт е да се бори с тях, но концентрираме усилията си да изградим нужните инсталации за намаляване на загубите по мрежата - така направихме в село Караисен и Бяла черква.

Както и да намерим нови източници на вода и да координираме усилията си с централната власт.

Допълнителното водоснабдяване на село Върбовка е ключов проект,

защото това е селото с най-голям брой жители в нашата община. Премахването на проблема там ще реши косвено и проблема на близкото село Димча, тъй като в момента ползват общ източник.

Миналата година с постановление на МС получихме половината от нужните средства и строителят вече е изпълнил съответния обем работа. Тогава обещанието от правителството беше, че през 2023 г. ще получим и другата половина, за да завършим проектите.

В подобна ситуация са десетки общини и всички очакваме второто плащане. За довършване на проекта са нужни 1,1 млн. лв. Сумата е голяма и не можем да я осигурим чрез капиталовата ни програма и местните приходи.

При липсата на държавен бюджет обаче е под въпрос кога ще се случи това.

Темата с безводието е общ проблем за цяла Северна България. При нас в общинската администрация назначихме експерт, който да се фокусира изключително и само върху тези проблеми.

Активно търсим решения, които са различни за различните населени места. Възложили сме проучвателни сондажи.

Търсим координация с държавните звена чрез напоителните канали да направим оросяване на почвата и повишаване на нивото в кладенците.

Разработваме проекти за довеждащи водопроводи, където е възможно

Темата е сложна, а липсата на държавна политика в сектора се отразява на всички.

- Работихте по мерки за енергийна ефективност на обществени сгради, има ли вече цифрово изражение ефектът от тези инвестиции в града?

- Наистина усилено въвеждаме енергийна ефективност в обществените сгради. Училищата, детските градини, домът за стари хора в Караисен, болницата, читалището са ярки примери за подобрената енергийна ефективност след санирането им.

През 2022 г. община Павликени изтегли нисколихвен заем, за да изпълни енергоспестяващи мерки в покрития плувен басейн, които да намалят разходите за ток.

Изградена беше ВЕИ система от 90 слънчеви колектора за битова гореща вода

и бяха монтирани 3 газови котела за отопление и за подгряване на водата от слънчевите колектори. Въведохме тази система точно преди драстичното увеличение в цената на тока и нашата далновидност бързо се доказа.

Това ни позволи дори и в периода на най-скъпите цени на тока плувният басейн да не затваря.

- Сред приоритетите ви е и доизграждането на обходния път на Павликени, на какъв етап е реализацията?

- Многократно съм подчертавал, че обходният път на Павликени трябва да бъде завършен, преди да е достигнало до нашата община строителството на близкия лот 5 от магистрала “Хемус”. Иначе има огромен риск за жителите на града.

Идейният проект е одобрен и е възложено довършване на техническия проект. Следва съгласуване с няколко институции, после отчуждаване на засегнатите имоти. Едва тогава ще се търси финансиране и реално изпълнение.

Всичко това е в правомощията на АПИ. Ние като местна власт само периодично питаме и се молим да погледнат сериозно на нашия проблем.

- С какво от работата си като кмет през последните 12 г. най-много се гордеете?

- Най-много се гордея, че благодарение на цялостната ни работа

за Павликени навсякъде се говори с уважение. Наши добри практики се споделят,

колеги черпят опит от нас, партньорите и изпълнителите на дейности ни сочат като коректен възложител. Общините партньори от чужбина разчитат на нас да бъдем водещи в съвместните ни проекти. От една страна, това е показателно за качеството на работата ни. От друга - носи престиж за всички жители на общината.

Павликени 4 пъти поред беше удостоен с Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Значи изпълняваме местните политики по най-добрия и прозрачен начин.

- Къде допуснахте грешки и кои проблеми на града останаха нерешени?

- Проблем, който не можем да преодолеем, е масовото разпространение на фалшиви новини. За съжаление, много граждани предпочитат да повярват на анонимни източници в интернет, вместо да попитат общинската администрация какви са фактите.

Кампанията се активизира в навечерието на местните избори. Целта е ясна. Това не е грешка на местната власт, но означава, че трябва да информираме по-усилено за всички свои дейности, за да бъдат правилно разбрани от гражданите.

- Какви ще са изненадите за 80-годишнината на Павликени?

- Най-голямата изненада дотук беше концертът със световни звезди, какъвто за първи път се случва в града ни. Поканихме C-Block - денсзвезди, които са много популярни още от 90-те години. Те приеха поканата ни, а концертът беше цял фестивал на стадиона.

Втората изненада е поредицата от рекламни видеоклипове, които създадохме за туристическите обекти в общината. За първи път

проявяваме целенасочена активност да популяризираме културно-историческото наследство,

което имаме, а не е напълно познато в страната.
Празничният ден - 29 юни, обещава още много радостни емоции за жителите на града и пореден повод да се гордеят с него.

Други от Интервюта

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

До IV клас децата тормозени с колажи във вайбър, после – в онлайн игрите

По време на пандемията имало бум на ученици, които стават гаджета, без да са се виждали Антоанета Василева е експерт по онлайн безопасност и координатор на Националния център за безопасен интернет

Доц. д-р Светослав Живков: По-малко от сега българите са гласували само след Освобождението

- Но тогава е имало 70-80 места за вот, не 10 000 Кризата през 30-те на ХХ век е по-страшна от днешната - тогава са забранявали партии По времето на Фердинанд първо се е назначавало правителство

>