Васил Терзиев: София да стане европейски град с бъдеще за пример (Обзор)

27.06.2023 21:50
Васил Терзиев е кандидатът за кмет на ПП, ДБ, “Спаси София” и “Екипът на София”. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Васил Терзиев с лидерите на ПП и ДБ Кирил Петков, Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов.
Кметът на столичния район “Изгрев" Делян Георгиев ще се кандидатира за нов мандат вече не от БСП, а с подкрепата на коалицията, която застава зад Васил Терзиев, стана ясно при представянето.
Журналистката Мира Лазарова бе сред гостите на представянето.
Борис Бонев ще е водач на общата листа за общински съветници.

София да има качествено и достойно управление, което да я направи европейски град за пример, град с бъдеще. Тази цел си постави предприемачът, съосновател на “Телерик” и IT специалист Васил Терзиев, който се включи в кметската надпревара. Точно 120 дни преди местните избори той стана първият официално обявен кандидат за столицата.

Ние не се борим за спечелването на избори, а да направим София един прекрасен град. Ще го направим, зарече се Терзиев. Зад него застават управляващите в момента “Продължаваме промяната” и “Демократична България” и двете градски формации “Спаси София” и “Екипът на София”. Над 250 души дойдоха за представянето на Терзиев в същия столичен център, в който преди година се договаряше кабинетът “Петков”. Представянето бе нетрадиционно и модерно - с приглушена светлина, екрани и приятна музика. А преди старта депутати, общински съветници и районни кметове си общуваха неформално с млади хора на чаша вино.

Освен политическите лидери и представители на IT сектора, дойдоха и известни имена като писателя Захари Карабашлиев, преводачката Анджела Родел, журналистката Мира Лазарова.

Терзиев излезе сам на сцената, където представи основните си приоритети, често прекъсван от бурни аплодисменти.

Много от вас ме познават като предприемач. Други - като инвеститор, трети - като приятел, за четвърти съм съмишленик в социални каузи, за някои съм просто тати, започна Терзиев. И се обърна специално към тези, за които е напълно непознат, за да им каже в какво вярва и какво го мотивира през последните 15 г.

Това, в което аз най-много вярвам, са свободните, мислещи, можещи, икономически независими хора, които вярват в себе си и мечтите си и не ги е страх да ги реализират, каза Терзиев. Той цитира свой приятел, че най-ценното, което можеш да дадеш на един човек, е да мечтае и да може да постигне мечтите си.

Всичко, което съм правил, е било подчинено на това как да създадем повече хора, които могат да създават стойност за себе си и другите, които напълно развиват своя потенциал. А потенциал има много, само трябва да му дадем път, обясни той. И даде пример със собствения си професионален път, който показал “какво значи да създадеш глобален лидер от една малка България” и че “не бива да се ограничаваме в мечтите си”.

С успеха идва отговорността към обществото

Колкото по-успял си в своята област, толкова повече имаш отговорност да върнеш към това общество и да работиш за него, обясни Терзиев защо се включва в кметската надпревара. И отговори в аванс защо един успял човек, който си е подредил живота, тръгва да се занимава с това ново начинание: “Искам да построим едно по-хубаво бъдеще, в което вярвам”.

Аз искам София да бъде един по-различен град. Град с бъдеще, град на бъдещето. За тази цел ни трябват много хора, които мечтаят смело, да го искат. Тези хора ги има и с тях сме работили неуморно през последните месеци, за да изработим силна програма и да изберем правилните личности за районни кметове и общински съветници, с които да доразвием тази програма, разказа Терзиев. И обяви, че столичани ще могат да ги видят на живо много преди изборите, да им стиснат ръцете и да ги питат “как ще направят София европейски град за пример, където се раждат добрите идеи, прогресивните политики”.

София да бъде давана за пример - това е мечтата, допълни Терзиев. Ето някои от изброените от него приоритети:

Това ще се постигне чрез създаването на администрация, която работи със и за гражданите почтено и мотивирано, убеден е Терзиев. Той предвижда

да се дадат повече правомощия на районните кметове,

независимо от коя партия са избрани, защото са най-близо до гражданите. А на сцената след това се качиха трима от най-знаковите районни кметове, които ще се борят отново - Делян Георгиев на “Изгрев”, Трайчо Трайков на “Средец” и Георги Илиев на “Слатина”.

Амбицията ни е след 4 години, когато се съберем тук, да се погледнем в очите и да сме доволни - да си кажем, че няма големи разлики между това, което сме обещали, и това, което сме свършили, каза Терзиев. Той разказа и притча, която обичал да казва на децата си:

Имало едно село, отдалечено от всички други с кален път, където хората постоянно затъвали до колене. Били изключително нещастни, но нищо не правели и само мрънкали. Един ден един младеж взел камък от двора и го сложил в началото на пътя. Всички го гледали с присмех и учудване - защо го прави, след като на следващата крачка ще падне в калта. Но това не го спряло на връщане от другото село пак да вземе един камък и да го сложи на пътя. Така правел всеки път. Част от хората започнали да му помагат и не след дълго имало калдъръмен път и хората забравили какво е да си постоянно до колене в калта.

“Не бива да се примиряваме с всичко. Трябва да полагаме камък по камък, за да можем да оставим калните пътища в миналото. София може да бъде по-различна, ако мечтаем за един по-хубав град”, обобщи Терзиев.

“Тук не поставяме едно малко камъче, а огромен камък, за да забравим за калния път и калното управление, което 18 г. тормозеше нашия град”, каза лидерът на “Спаси София” Борис Бонев. Той ще е водач на общата листа за съветници.

Терзиев е едновременно суперземен, обаче е извънземен, описа приятеля си и бивш съдружник в “Телерик” и Campus X Светозар Георгиев.

А Кирил Петков определи двамата като “модерните Христо и Евлоги Георгиеви - предприемачи, успели, но средствата отиват обратно в образование, в бъдещето на следващото поколение”. Затова съм абсолютно сигурен, че няма по-добра номинация, каза съпредседателят на ПП.

Той е баща на първата фабрика за BG “еднорози”

Съосновател на технологичния хъб Campus X, известен още като “Фабрика за еднорози” (така в бизнеса наричат младите компании с пазарна оценка за над 1 млрд. долара.), е кандидатът за кмет на София на ПП-ДБ Васил Терзиев.

Той е сред известните лица в IT и бизнес средите у нас. Роден е през 1978 г. и е завършил бизнес администрация в Американския университет в Благоевград.

Стартира първата си компания, когато е едва на 24 г. Тогава заедно със Светозар Георгиев, Бойко Яръмов и Кристо Косев основават “Телерик”. Днес тя е една от водещите глобални софтуерни компании. Придобита бе от американската Progress през 2014 г. за рекордните за района 262,5 млн. долара.

След продажбата на “Телерик” Терзиев и партньорите му се ориентират към сферата на образованието и предприемачеството. Заедно създават “Телерик Академия” - една от най-големите безплатни IT инициативи за ученици в България. Другият им голям проект е именно Campus X, на чиято територия в момента се помещават над 80 организации, а работните места са над 1300.

За да успееш, трябва да вършиш работата си с любов, да уважаваш екипа си, но и никога да не се възгордяваш от постигнатото, за да не загубиш връзката си с реалността - в това вярва пък самият Терзиев.

Хората, които са работили с него, го определят като “изискващ, но и много помагащ”. За него мениджърската работа означава да носиш отговорност за всичко, което се случва в компанията, и да не абдикираш във важните моменти. Успехите обаче отдава на колективния труд.

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>