Областният управител на Пловдив настоя за ускорено почистване на река Стряма край село Трилистник

26.06.2023 10:30 24 часа Пловдив онлайн
Областният управител на Пловдив Ангел Стоев обсъжда проблемите с почистването на река Стряма с шефа на "Напоителни системи" инж. Костадин Чолаков. Снимка: Областна администрация-Пловдив.

„Необходимо е да се ускори темпото по втория етап от почистването на коритото на река Стряма край село Трилистник. Разбирам, че имаше дъждовните дни, но бих искал да видя по-голям напредък“. Това заяви областният управител на Пловдив Ангел Стоев на среща с управителя на „Напоителни системи“ – клон Марица инж. Костадин Чолаков. Губернаторът припомни, че първият участък от 700 метра беше почистен, а бреговете укрепени за по-малко от месец.

„Вторият участък също е в много лошо състояние, коритото е обрасло с дървета и храсти. На този етап там работят две тежки машини и те са напълно достатъчни, но през следващите седмици може би ще поискаме помощ от горското стопанство в Клисура“, коментира инж. Чолаков. Той добави, че работата им се затруднява от липсата на техника. С едни и същи машини се чистят коритата на реките, почистват се отводнителни канали и се укрепват диги. „През последните месеци сме почистили отводнителните канали в община „Марица“, които трябва да са проводими при опасност от високи води по р. Стряма. Според предварителните разчети ще са необходими още два месеца, за да може да приключи окончателно почистването на Стряма край с. Трилистник.

Превантивното почистване започна през март първоначално само с техника и работници от „Напоителни системи“. През април към тях се присъединиха и екипи от горските стопанства със специализирани машини за разчистване на храстовидната растителност и дърветата. На 3 септември миналата година река Стряма излезе от коритото си в района на село Трилистник и го наводни.  Пострадаха над 120 къщи, щетите бяха големи. За да не се стигне отново до такова бедствие през тази година започна разчистването на коритото на река Стряма в района.

Други от От Пловдив

За първи път: Правят сапунки по главната улица на Пловдив

Измиха целия Гроздов пазар за честванията на 22 септември За нощно миене с шампоан по главната улица на Пловдив информират от общината. Методът е известен от казармата като сапунка

Остава опасността за живота на бебето, с което майка му скочи от третия етаж в Кърджали

В пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" продължават да се борят за живота му Състоянието на бебето, чиято майка скочи от третия етаж в хотел в Кърджали, държейки го в ръце

Откриха голямо количество от радиоактивния метал америций при секретна операция в Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжна прокуратура – Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност", научи "24 часа"

Почина жената от Смолян, транспортирана в Пловдив с тежка травма с медицински хеликоптер

Починала е 65-годишната жена от Смолян, транспортирана в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив с медицински хеликоптер заради тежка черепно-мозъчна травма от падане

Мъж и жена пострадаха в пламнала кола в Пловдив

Мъж на 64 г. и жена на 70 са пострадали при пламването на кола в Пловдив, става ясно от справка за произшествията на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"

>