Евгений Пригожин - от главния готвач на Путин до главния бунтовник

25.06.2023 21:22
Евгений Пригожин се поздравява с руснак, когато си тръгва от Ростов.

Обича да казва татко на Путин

Заповедите идват от Татко. Така доскоро лидерът на “Вагнер” Евгений Пригожин се обръщаше към руския елит, когато искаше да получи нещо. Татко е псевдоним на руския президент Владимир Путин, а шефът на наемниците парадираше с добрите си отношения със стопанина на Кремъл.

Лидерът с бръсната глава не се свенеше с груб тон да сипе критики към руското военно командване. Той си позволяваше тези своеволия, тъй като неговите наемници вършеха мръсната работа в Украйна и тъй като имаше благоволението на Татко от Кремъл.

Тези, които познават шефа на “Вагнер”, казват, че той е воден от тръпката от преследването, вярата, че се бори с корумпираните елити от името на обикновения човек, опиянението да смазва съперниците си.

През годините Пригожин си създаде много врагове: бивши бизнес партньори, които се чувстваха измамени; армейски генерали, които той критикуваше като бюрократи; висши служители по сигурността, които се страхуваха, че той таи амбиции да завземе политическа власт, пише в. “Гардиън”.

“Той е устремен и талантлив и няма да се отклони от нищо, за да получи това, което иска”, казва бизнесмен, който познава Пригожин още от 90-те години.

70-годишният руски президент Владимир Путин и 62-годишният доскорошен негов приятел са свързани и от родния си Санкт Петербург, по онова време Ленинград.

Подобно на наемниците му с крими досие и основателят на “Вагнер” има такова. Получава първата си присъда едва на 18 г. 2 години по-късно е осъден на 13 г. затвор за грабеж и кражба, 9 от които излежава зад решетките.

След излизането си от затвора Пригожин създава верига от сергии за продажба на хотдог в Санкт Петербург. Бизнесът върви добре и по време на беззаконията през 90-те успява да отвори скъпи ресторанти в града. Именно там той започва да се смесва с елита на Русия. Путин толкова харесва ресторантите, че започва да води чуждестранни лидери в тях.

“Владимир Путин видя, че нямам проблем лично да сервирам чинии на високопоставени лица”, казва Пригожин за приятелството си с руския президент.

Години по-късно кетъринговата му компания “Конкорд” получава договор за доставка на храна за Кремъл, което му печели прозвището Готвача на Путин. Фирми, свързани с Пригожин, също вземат изгодни договори за кетъринг от военните и държавните училища.

През 2014 г. Пригожин създава “Вагнер”. Ефективността на групировката и нейното нарастващо значение на бойното поле позволиха на Пригожин да започне неудобна кампания срещу руските висши военни, която ескалира до опита за пуч този уикенд.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>