"Вдовицата" на Берлускони ще наследи десетки милиони евро и акции в империята му

22.06.2023 21:16 Виолина Христова, Рим
Марта и Берлускони имаха 54 години разлика. СНИМКИ: Инстаграм Марта Фашина
Марта Фашина е родена през 1990 г. в Калабрия, но израства до Неапол

Дългокосата и руса Марта е депутатка от “Форца Италия”

32-годишната Марта Фашина, която до последно беше до смъртния одър на Силвио Берлускони, от когото не се откъсваше дори за да отиде на фризьор и козметик, почти сигурно ще наследи богат пай от милионите му.

Очаква се завещанието на бившия премиер да бъде отворено на 27 юни и предположенията са, че последната спътница в живота му ще получи 100-120 млн. евро и две вили. Дългокосата и руса Марта е депутатка от “Форца Италия” и мнозина я наричат “нямата”, защото не говори никога. Тя е мълчалива и следваше винаги покорно мъжа си, когото  държеше  за ръка пред публика. Фашина почти не спря да плаче по време на погребението в Милано – от пристигането на катафалката с ковчега на площада пред катедралата “Дуомо” до изпращането му. Тя беше на първия ред до големите деца на милиардера от първия му брак, а Марина Берлускони, която управлява част от семейната империя, я прегръщаше през кръста. За мнозина това е недвусмислен знак, че Марта е вече не само част от семейството, въпреки че не е законна съпруга или вдовица на милардера, а и че почти сигурно ще стане акционер в империята му. Това значи, че

ще може да дърпа конците

и да се разпорежда с бъдещето на партията “Форца Италия”. Никой не знае какво ще се случи с формацията, която се олицетворяваше единствено с бившия премиер.

Марта заедно с брата на Берлускони – Паоло, и с малкия му син Луиджи присъства и на кремацията на тялото му до град Александрия. След това тя

занесе урната с праха в мавзолея

на вила “Сан Мартино” в Аркоре, където споделяше последните години от живота си с Берлускони. Тя и в момента продължава да живее там.

Мнозина се питат обаче какво ще прави в бъдеще, каква ще бъде, кого всъщност ще представлява момичето от неаполското предградие Портичи. Въпреки че Берлускони се “ожени” преди година на фиктивна церемония в имението си за своята любима, облечена в булчинска рокля, Марта си остава последната дама на милиардера. Той дори я наричаше “моята съпруга”, въпреки че легално не беше такава. Другата ѝ роля е тази на обикновена депутатка от партията, която има дългове за милиони. Мнозина обаче мълвят, че Марта не само  управлявала комуникацията с външния свят на Берлускони през последната му година живот, а била и нещо като цензор, защото решавала кой от партията в кое тв предаване да се явява. Така политици на възрастта на баща ѝ се чувствали като подчинени пред властта, с която разполагала.

Как обаче бившето пресаташе на “Милан” Марта Фашина успя да се домогне до сърцето и до дома на 54-години по-възрастния Берлускони?

Дори изпечени италиански хроникьори се затрудняват да възстановят миналото на неаполитанката и как точно тя влиза в живота на милиардера. Римският всекидневник “Република” разказва, че открай време била известна като мълчалива и тиха, като жена, която не говори никога, но че в последно време променила стратегията си. Тя заобиколила годеника си с много тесен кръг от хора, изключвайки от него много от предишните му приближени.

Марта Фашина се ражда на 9 януари 1990 г. в 10-хилядната община в Калабрия Мелито ди Порто Салво, но израства в Портичи, до Неапол. Баща ѝ Орацио е застрахователен агент. След завършване на училището в Портичи Марта идва в Рим, за да учи философия и филология в университета “Сапиенца”. Никой тогава не се учудва, че иска да напусне провинцията, защото Марта е направена за нещо по-голямо. Така във Вечния град момичето - по онова време  с дълги къдрави коси, започва да посещава “онези” партита,  които ѝ помагат да влезе в определени среди.

След като се дипломира, става журналистка, но за кратко, а после е извикана за пресаташе във футболния клуб “Милан”. След преместването си в Милано се запознава с шефа на червено-черните Адриано Галиани, който е много близък на Берлускони.

Въпреки че Марта е тиха и срамежлива, когато става въпрос за “Форца Италия” и лидера ѝ, тя се превръща в страстна пантера. Фашина пише саморъчно писма до Берлускони, в които излива обожанието си пред него и партията му.  Не е ясно дали самият милиардер е този, който ги отваря и чете – по онова време той е във вихъра на скандалите с неаполитанката Ноеми Летиция, на чийто рожден ден за пълнолетието отиде, предизвиквайки буря от полемики в медиите. След това пък премиерът е атакуван от сексскандала с куртизанката Патриция д’Адарио, която разказа за вечеринките с

много момичета в резиденциите на Берлускони

Марта обаче успява да пробие до някои от партитата в римската резидeнция в Палацо Грациоли на премиера. Никой не знае как точно тя стига до тях. Желанието ѝ е да се запознае лично с премиера. Това наистина става – сред гостите на вечеринките името ѝ започва да фигурира през 2013 г., когато е 23-годишна. Така момичето влиза в придворния двор на  “султана”, както мълвят злите езици. Следващата стъпка е кандидатирането ѝ на изборите и получаването на чек с пари за издръжка – никой не оспорва факта, че Берлускони винаги е бил много щедър с момичетата, посещаващи неговите партита.

Фашина влиза в листата в Портичи и мнозина свидетелстват пред “Република”, че се ангажира активно в кампанията. Тя е част от група от други момичета от област Кампания като нея, но за разлика от тях, притежава едно важно качество – умее да мълчи. Освен това е и покорна, вежлива, тип “гейша”, което много се харесва на Берлускони. За разлика от нея, неаполитанката Франческа Паскале, която живя  10 години с бившия премиер, е доста по-полемична и нерядко показва характера си. Навремето Франческа дори си позволява да укорява милиардера, когато например разказва “мръсни” вицове. Марта  пък никога не критикува за нищо мъжа до себе си, както разказват добре запознати. През 2018 г. името на непознатата за мнозина от “Форца Италия” Марта Фашина е вписано незнайно как за една нощ в листата на онези кандидати за политическите избори, на които трябва да се гарантират сигурни места. Повечето си мислят тогава, че тя е приятелка на Адриано Галиани от “Милан”. Така малко по-късно Марта Фашина минава на депутатска заплата, а след това става и официалната жена в живота на Берлускони.

Други от Възход и падение

Българи показват кукерски маски на биенале за занаяти във Венеция

Изложена е и чаша със скъпоценни камъни за пиене на саке Кукерски маски и изящна чаша, изработени от българи, са изложени на новаторското биенале за съвременно занаятчийско изкуство “Хомо Фабер”

Алмодовар с бижу на българска дизайнерка във Венеция

Уникална брошка на търновската дизайнерка Биляна Борисова е носил режисьорът Педро Алмодовар на фестивала във Венеция, съобщи търновският вестник "Борба"

Заедно от студенти, “хамалите” Тончо и Камен - вече зрели мъже, в нова роля по БНТ

Воденичаров "се връща вкъщи" с "Последният печели", Токмакчиев - пак в "телевизията майка" с "Вечерното шоу" Толкова сме свикнали с хамалите Тончо и Камен

Никол Кидман разбра, че майката й е починала, докато е на фестивала във Венеция

Звездата не успя да вземе наградата си за най-добра актриса Майката на актрисата Никол Кидман е починала внезапно, а кинозвездата научи за смъртта ѝ малко

Филмът "Съседната стая" на Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция

Филмът "Съседната стая" на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Церемонията се излъчва на живо в сайта на форума

>