Дойде ли краят на Путинова Русия след еднодневния метеж на Пригожин (Обзор)

25.06.2023 00:18
Владимир Путин. СНИМКА: АРХИВ

Метеж, начало на гражданска война или сложна апаратна игра в Кремъл с дрънкане на оръжие преживя Русия в последните 24 часа? Този въпрос си задават световни политици и анализатори, след като рано в събота на бунт се вдигна частната армия "Вагнер" на олигарха Евгений Пригожин, наричан Готвача на Путин.

За часове наемниците на Пригожин завзеха южния руски град Ростов на Дон и поеха на поход към Москва. А руските правителствени самолети излетяха, което роди информации, че президентът Владимир Путин и приближените му бягат от Москва. Късно вечерта все пак ситуацията май се успокои, след като Пригожин обяви, че връща наемниците си в лагерите им, за да не пролива руска кръв.

Какво всъщност се случи в Русия в последните 24 часа?

Късно през нощта на 23 срещу 24 юни основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин тръгна на пуч и обсади Ростов, след като обвини руската армия в атака срещу лагер на наемниците му, при която има много загинали.

От Министерството на отбраната на Руската федерация заявиха, че разпространяваните от него съобщения и клипове за някакви "нанесени от МО на РФ удари по лагери в тила на ЧВК "Вагнер" не отговарят на истината и са информационна провокация.

Рано тази сутрин Пригожин обяви, че "Вагнер" вече контролират Ростов на Дон - ключов град за руската инвазия в Украйна - и заплаши, че ще тръгнат към Москва. Малко след това руският Национален комитет за борба с тероризма обяви въвеждане на режим на антитерористична операция в Москва, Московска и Воронежка област. 

Дори намесиха и предсказания на българската пророчица Ванга, свързани с пуча.

Всички очакваха да чуят коментара на президента Путин, а той не закъсня. Още сутринта Владимир Путин обяви действията на Пригожин за предателство на страната. Той обясни, че бъдещето на Русия е поставено на карта, и определя действията на бунтовниците като "нож в гърба". След което е информирал и своя беларуски колега Лукашенко за ситуацията в страната.

Шефът на "Вагнер" също не се забави с отговор и заяви, че всички членове на неговата група са "готови да умрат" в акцията си срещу руските военни, а президентът "дълбоко се е заблудил" като го е определил за предател. "Скоро ще имаме нов президент", гласеше текстово съобщение в телеграм, написано от профила на частните наемници "Вагнер". По-късно Пригожин подчерта, че нито той, нито "Вагнер" искат оставката на Путин.

Скоро след това стана ясно, че самолетът на Путин е излетял от Москва и е поел на север. А след това ичезнал от радарите. Междувременно премиерът на Русия и един от заместниците му също са напуснали столицата. Те бяха последвани от още няколко близки до президента.

В много области бяха отменени мероприятия, мерките бяха засилени, а в Москва обявиха 26 юни за неработен ден. Всички очакваха пристигането на "Вагнер" в столицата на Русия.

В това време започна изтеглянето на част от руските войски от Украйна, за да спрат настъплението на "Вагнер" към Москва, а Зеленски нарече Русия "очевидно слаба"

В България вълненията също се засилиха. Радев заяви, че напредването на "Вагнер" към Москва "представлява ново предизвикателство за нас". Бойко Борисов определи ситуацията като гражданска война, а вицепрезидентът Илияна Йотова предупреди, че София трябва да е готова да изтегли българите от Русия. Премиерът Николай Денков свика спешно съвещание, след което гарантира, че няма непосредствена опасност за България.

Точно преди влизането си в Москва, Пригожин обяви, че Лукашенко го е разубедил и частната му армия "Вагнер" се връща обратно в лагерите си, за да не се "пролива руска кръв". Бил подготвен и вариант за "разрешаване на ситуацията", който включвал и гарантиране на безопасността на наемниците.

Според неофициални информации цената да спре метежът е оставки на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и шефът на генщаба Валерий Герасимов.

За мнозина анализатори метежът на Пригожин заприлича на бунта на генерал Корнилов от 1917 г. Тогава месеци след потушаването му започва Октомврийската революция, довела до създаването на СССР. Дали историята се повтаря? Независимо от отговора мнозина са категорични, че на 24 юни 2023 г. бе сложен край на Путинова Русия.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>