С HOLIDAY PARK се стремим да станем център на търговията във всеки град, където присъстваме

24.06.2023 07:50
Иван Граматиков - мениджър управление на активи във “Видеолукс Холдинг”
HOLIDAY PARK бе открит официално на 16 юни, инвестицията в него е 40 млн. лв.

Концепцията на ритейл парковете, които изграждаме, е подчинена на удобството на клиентите, казва Иван Граматиков - мениджър управление на активи във "Видеолукс Холдинг"

- HOLIDAY PARK Перник бе отворен преди седмица. Има ли свободни площи, или всички са заети вече?

- В парка няма свободни площи, но не всички магазини са отворили. Някои от тях ще заработят през това лято, има и такива, които ще са готови наесен.

- Защо избрахте точно тази локация за първия си ритейл парк?

- Перник е един от добре развиващите се български градове и е в близост до София. Търсейки локация за откриване на магазин Praktiker, решихме, че можем да развием проекта в ритейл парк, който да бъде удобен за всички наши клиенти от целия регион на Югозападна България.

- Какви магазини могат да открият хората в ритейл парка?

- Могат да намерят магазини, типични за ритейл парк. Имаме освен Praktiker и хранителен магазин, за дрехи и обувки, за стоки, които са свързани с дома, за спорта и домашните любимци. Изградена е и зона за хранене.  Така че всъщност

всичко, от което имат нужда хората

в ежедневието си, може да бъде

намерено в ритейл парка

Присъстват добре познати и харесвани от българските потребители международни и родни марки като: Praktiker, Lidl, LC WAIKIKI, New Yorker, Pepco, Sinsay, Numero Uno, dm, “Нечовешки магазин д-р Стефанов”, “Мебели Виденов”, Sport Vision, Mat Star, TERRANOVA, KiK, TEDi и OPTICLASA.

- С какво се отличава HOLIDAY PARK Перник?

- Концепцията на ритейл парка е различна от познатите молове. При нас всичко е свързано с удобството на клиентите. Нямаме излишни общи части, което спестява лутане, както обикновено се случва в търговските центрове.

При нас клиентите могат да паркират удобно, да влизат в магазините, които ги интересуват, да пазаруват и да си тръгнат. Това е най-голямото преимущество на ритейл парковете - печеленето на време.

За търговците също е доста по-добър вариант, особено в регионалните градове.

HOLIDAY PARK е бранд, който ще развиваме,

ще имаме нови локации в София,

Стара Загора, Пазарджик, Хасково

и в други градове. Търсим синергията между нашите магазини Praktiker и “Технополис” с партньорите ни, а всичко това е подчинено на удобството на клиентите.

- Инвестицията в Перник е за 40 млн. лв. Каква възвращаемост търсите?

- Нашата концепция като холдинг е дългосрочна. Целта ни не е да развием ритейл парка и след това да го продадем в търсене на бърза възвращаемост. Гледаме дългосрочно на всяка наша инвестиция, включително и на тази в Перник. Това е и причината да подбираме внимателно локациите за нашите магазини с марките Praktiker и “Технополис”. По същия начин гледаме дългосрочно на партньорствата и синергията с всички останали магазини. Във всеки наш проект, във всеки град, където стъпим, се стремим да бъдем център на търговията.

Друга наша основна цел е да развиваме

градската среда Затова и проектите ни са с много зеленина, използваме екологична енергия. Стремим се да има добавена стойност към градската среда, да изграждаме устойчив модел на бизнес в полза на потребителите. И макар фокусът на ритейл парковете да не е развлечението, ние имаме проекти за детски площадки, зони за хранене.

- Силният тласък, който получи онлайн търговията през последните две години, отразява ли се на физическите магазини?

- Безспорно онлайн търговията получи тласък, но той се дължеше на рестриктивните мерки по време на пандемията.

С отпадането им хората отново се върнаха в магазините. Поради това не наблюдаваме негативно въздействие и намаление на посещаемостта.

Голямата търговска площ и свободният достъп до магазините в ритейл парковете, се възприемат за безопасна среда и поради това те не бяха затворени по време на пандемията за разлика от моловете Успоредно с това ние развиваме и нашите онлайн канали за продажби, така че да има синергия между тях и магазините ни.

- Може ли ритейл парковете да се определят като бъдещето на търговията? Или има място и за още молове?

- И ритейл парковете, и моловете имат своето място в България. Но за последно мол у нас е откриван преди години, основна част от този тип търговски центрове са концентрирани в София. Аз смятам, че

потенциалът за развитие на нови

молове в България е изчерпан

Това, което е различно като концепция, са ритейл парковете с тяхното удобство и големи търговски площи.

Поради това те привличат интереса на инвеститорите и наемателите, които могат да оптимизират разходите си и така да предлагат стоки на по-ниски цени. За клиентите предимствата са ясни - спират, пазаруват и си тръгват без губене на време, което неминуемо се случва в моловете. В България има потенциал за развитието на ритейл парковете.

- Трудно ли се намират подходящи терени за тях?

- Намирането на подходящи терени е едно от най-големите предизвикателства. Защото те трябва да отговарят на определени изисквания, локацията да е комуникативна, да има достатъчно пространство.

В по-малките градове не са останали много терени, които да не са застроени или да не е сменено предназначението им.

Други от Интервюта

Мария Филипова: Предстои да пуснем приложение, чрез което хората да подават жалби лесно от телефона

Стремежът ни е да има доверие между потребителите и търговците, а не да отчитаме брой на жалби и глоби, казва председателят на КЗП  Още акценти от интервюто:  С регионалните здравни

Маргарита Димитрова: На “Аполония” се случи невъзможното - 13 великолепни музиканти от цял свят на една сцена

Остава надеждата, че злосторниците, откраднали 50 000 лв., ще бъдат открити - Нещо нечувано се случи на “Аполония” тази година - фестивалът бе ограбен. Изчезнаха 50 000 лв

Илиян Павлов: Новите бързи и удобни трамваи, автобуси и тролейбуси - общо 500. Ще има и хибридни, зареждат се в движение

Модерните превозни средства ще привлекат и повече желаещи да са водачи - сега не стигат. Разработваме бонус система за тях според изминатите километри и сложността на маршрута, казва , зам

Габриел Вълков: БСП поема по нов път - повече млади ще са на ръководни позиции

Политиката на обединение, която се случи чрез новата коалиция, е най- правилното нещо за лявото, казва председателят на Младежкото обединение на БСП Програмата ни е: “Първи дом, първа работа

Ангел Джоргов: Не може да вдигнеш с пъти такса смет на баба от село. Законът трябва да се премисли

Вносните картофи от Франция, Полша, Египет и Германия не могат да доближат вкуса на нашите от планината, казва кметът на Самоков Още акценти от интервюто: Чакаме всички на фестивала на самоковския

>