За пет месеца нови кредити за 1,7 млрд. лв. – само с 300 млн. по-малко от влоговете

23.06.2023 22:13 Румяна Дeнчeва
Въпреки опасенията от забавяне на потреблението се оказва, че през първите 5 месеца на годината са изтеглени нови кредити за 1,7 млрд. лв.

Депозитите също растат въпреки отрицателната доходност

Въпреки мерките и призивите на БНБ за охлаждане на кредитирането  ниските лихви продължават да разпалват апетита за заеми. За първите 5 месеца на тази година новите ипотеки са за 1 милиард лева, а потребителските - за 700 млн. лв. Това сочат последните данни на централната банка към май т.г. 

Така общата сума на кредитите е 85,9 млрд. лв.  От тях 34,9 млрд. са изтеглени от домакинствата. Най-голям ръст по традиция показват ипотечните заеми, които растат със 17,8% за година.  По-бавно, но продължават да се увеличават и потребителските – до 15, 7 млрд. лв. със стъпка от 11,6% спрямо май 2022 г. 

Депозитите също растат, въпреки че почти не носят доходност. Спестяванията на неправителствения сектор вече са 118,8 млрд. лв. с годишен ръст от 12,4%. От тях 74,2 млрд.  са на домакинствата, като техният ръст следва този на доходите - 10%. За петте месеца на годината са спестени 2 млрд. лв, което е само с 300 млн. повече от взетите кредити.

Основната причина за продължаващата кредитна експанзия е притокът на евтини пари от спестяванията. Това държи заемите за имот на лихви под 3%. А при депозитите лихвените нива се отлепиха от нулата, но останаха на ниво от 0,2-0,5%.  

 БНБ коригира буфера за рискови заеми и го остави на 2% в опит банките да вдигнат оскъпяването и така да охладят кредитирането.

При определянето му централните банкери отчитат системния риск по множество критерии. Те непрекъснато следят съотношението кредити спрямо БВП. В момента този показател е 80,1 на сто. Очакванията за отклонението му са в посока минус 33,8 пункта, което съответства на нулева стойност на буфера.

Отчитайки обаче допълнителни индикатори, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти, както и общото състояние на икономическата среда, от БНБ преценяват нивото му на 2%.

БНБ препоръчва банките да калкулират колебанията на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите за доставки и очакваното забавяне на външното търсене. Тези фактори можели да увеличат лошите кредити и разходите за обезценки.

А управителят на централната банка Димитър Радев предупреждава за друга сурова мярка, до която може да прибегне - нови правила за разпределение на печалбата на банките. 

Други от От страната и света

55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 55 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) към МВР на своя уебсайт

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

>