БНБ (пак) и още 80 поста чупят сглобката? (Обзор)

23.06.2023 22:00
Кирил Петков
Бойко Борисов
Христо Иванов
Петър Петров

ГЕРБ си взе ден за размисъл, преди да отговори на 7-те условия на “Промяната” и ДБ

Счупи ли се сглобката, кой ще свали правителството и при какви условия то ще продължи да работи - това изясняваха цял ден в петък през медиите съдружниците по (не)воля в управлението. Въпросът обаче остана отворен. ГЕРБ ще даде своите отговори в събота, когато има изнесено заседание във Велико Търново.

Ден след като “Промяната” и ДБ се видяха като смокиново листо, зад което партньорът им съгрешава с плаващи мнозинства с ДПС и “Възраждане”, а Бойко Борисов им отвърна, че ако се бяха съгласили на коалиционно управление, това нямаше да ги сполети, нещата ескалираха още повече. ПП-ДБ напуснаха залата на парламента, а лидерът на ГЕРБ се върна да прослуша пак онзи запис и установи, че хората на Кирил Петков и Асен Василев действат точно по този план - пълна чистка и си назначават, когото поискат.

Именно назначенията в държавата се оказаха нещото, което заплашва да счупи сглобката (по Лена Бориславова).

Първо тя се пропука около казуса с избор на управител на БНБ. Така той е напът да събори второ правителство в рамките на 2 г. - преди година заради отхвърлената им кандидатура (на Любомир Каримански) Слави Трифонов се скара жестоко с Кирил Петков, а после изтегли министрите си и в плаващо мнозинство с ГЕРБ и ДПС събори кабинета на “Промяната”.

Сега пак постът на гуверньора взриви отношенията между съуправляващите.

Но БНБ всъщност е само върхът на айсберга, който може да потопи кабинета “Денков” още преди да е навършил дори месец. Става въпрос за 89 поста в държавни регулатори, агенции и комисии. И сред тях в гневната тирада на Бойко Борисов в петък сутринта по адрес на ПП-ДБ отчетливо

изплува и въпросът кой ще оглави ДАНС

Как се разви сюжетът в петък? Народното събрание реши да се открие процедурата за подмяна на съставите на три ключови институции - Сметната палата, БНБ и НЗОК. ГЕРБ изненадаха партньорите си, като без съгласуване и заедно с ДПС форсираха приемането на процедурните правила.

Депутатите на ПП-ДБ отказаха да влязат в пленарната зала. Нека никой да не си мисли, че ще има правителство параванче в България с нашата подкрепа, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Интересното е, че и двете страни засега упорито повтарят, че

правителството не се разваля

Това увери и Христо Иванов. Обясни, че не са в пленарната зала, за да се видело “резервното мнозинство” - “как ГЕРБ с “Възраждане” и ДПС смятат, нарушавайки изрични свои ангажименти, да подменят характера на управлението”.

Ние имаме ясни ангажименти. Дали те са подписани на лист хартия, или не, няма никакво значение, каза Иванов. В четвъртък Борисов обяви, че между двете формации има договорка единствено за подкрепа за съставянето на кабинета, тъй като няма подписано коалиционно споразумение.

“Искат да командват парламентарната група на ГЕРБ-СДС”, отвърна на свой ред пред журналисти в кулоарите Бойко Борисов.

Никой вече не се съмнява, че ротация няма да има, обяви той. И разказа, че едва в четвъртък вечерта се запознал с Лена Бориславова на прием в английското посолство (за дипломатическото събитие виж на 24-а стр.) и разбрал, че ПП-ДБ имат намерение да управляват еднолично парламента и регулаторите. Затова, след като се прибрал, отново чул записа на ПП отпреди правителството. Те в момента правят точно това, което е в записа - министри, техните зам.-министри, всичко назначено, поголовна смяна на кадри в министерствата, съответно и агенциите, които изцяло контролират, сега искат и регулаторите, каза Борисов.

На обвиненията за плаващите мнозинства пък напомни, че Денков, преди да направят правителство, твърдял как ще работи с всички, че ще търсят мнозинства от останалите партии. Но вместо по този начин сега да се приемат законите по плана за възстановяване, се разправят за постове.

Виждате ли за какво се разправяме сега? За постове - кой да стане шеф на ДАНС. Техният депутат Петър Петров. Няма законите за плана за възстановяване, няма бюджет още, не сме го гласували, и е само кои хора от техните, цели фамилии, ако може, да заминат за Брюксел. Просто излиза, ще ни плашат, че ще падне правителството.

Ако искате пак служебно правителство на Радев, свалете го. Аз няма да сваля правителството, зарече се на свой ред Борисов.

ПП-ДБ заседаваха на няколко пъти драматично, като дори се оттеглиха в централата на ДСБ на “Кърниградска”. И оттам излязоха със 7 условия към ГЕРБ. Ако не бъдат изпълнени, ще поискат оставката на кабинета.

Затова поканиха Борисов и хората му на среща още в събота, за да си изяснят отношенията. Но както стана ясно, те тогава не са в София.

БНБ (пак) и още 80...

Решава се съдбата на това какво ще се случи с управлението, обобщи Христо Иванов.

Първото от условията на ПП-ДБ към ГЕРБ е да има борд от представители на двете формации, който да съгласува номинациите за попълване на регулаторите. Като това се приложи за БНБ, НЗОК и Сметната палата.

Сред другите условия са въвеждането на механизъм, който да гарантира стабилно мнозинство от двете сили с приемането на всички законопроекти от одобрената обща програма, а дневният ред на НС да се определя от двете групи всяка седмица.

Кирил Петков и Христо Иванов искат от ГЕРБ и ангажимент за съдебната и конституционната реформа, включително мерки и гаранции, че настоящият състав на ВСС няма да избере следващия главен прокурор. Както и ангажимент за отнемане на спецслужбите от президента. А промените за КПКОНПИ трябвало да се приемат на второ четене само “след постигане на политическо съгласие за състава на органа, обхвата на разследваните лица и престъпленията, които попадат в компетентността на комисията”.

От ПП-ДБ искат гаранции от ГЕРБ също, че ще се върне машинното гласуване и ще се промени съставът на ЦИК.

А в седмото им условие е включено изработването на обща политическа позиция относно законосъобразността на инициативата за референдум на “Възраждане” и гаранции за изпълнение на ангажиментите на България за членство в еврозоната.

На този фон президентът Румен Радев не пропусна да отбележи: Имаше наивност в изобилие, но липсваха някои важни неща. Липсваше коалиционно споразумение, управленска програма и предварителна договорка за втория ешелон на властта. За мен решаването на тези въпроси ще бъде много трудно на фона на текущите проблеми.

Гласеният за ДАНС Петър Петров е кадър на ЮЗУ. Стана депутат на мястото на Лена, работи 14 г. в агенцията

Депутатът от “Промяната” Петър Петров е кандидатурата за шеф на Държавна агенция “Национална сигурност”. За първи път името му спомена лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в петък, а

от ПП-ДБ нито потвърдиха, нито отрекоха думите му

Петров беше първа резерва в 24-и МИР София на последните избори, но успя да стане депутат, след като Лена Бориславова се отказа от мястото си, за да работи за местния вот в София наесен. Така той положи клетва 15 дни след свикването на парламента. Преди това бе част и от 48-ото НС.

41-годишният депутат е завършил национална сигурност в Академията на МВР, както и право в Югозападния университет в Благоевград и е магистър по бизнес администрация в УНСС. После 17 години е работил в службите - първо в Национална служба “Сигурност” към МВР, а после в ДАНС, където е заемал и ръководни постове.

В началото на 2022 г.

напуска ДАНС, за да стане съветник на тогавашния министър-председател Кирил Петков и секретар на Съвета по сигурността

към Министерския съвет. В настоящия парламент е част от комисиите за службите за сигурност и по вътрешна сигурност.

Други от От страната и света

Малките фирми няма да внасят ДДС за това, което продават, ако оборотът им е под 166 хил. лева

Бонусът ще важи и при износ  за  ЕС, ако компанията не прескача прага от 100 000 евро  Още облекчения за големите компании, които работят у нас, предлага финансовото министерство

Божидар Божанов: В антикорупционните органи трябват политически неутрални лица, Бойко Рашков е депутат

От ПП-ДБ искаме оставката на Антон Славчев като шеф на антикорупционната комисия, а не тестваме мнозинства, каза за БНТ депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов

ДАНС: България няма нищо общо с пейджърите, взривени в Ливан и Сирия

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници"

Нападнатата бременна музикантка във Варна: Притесних се първо за детето

38-годишна бременна украинка е била нападната във Варна . Жената е изкарвала парите си като уличен музикант, когато мъж във видимо нетрезво състояние започва да я обижда, а след това я удря в лицето

Продължава делото срещу шофьора, убил 15-годишния Филип на пешеходна пътека

Продължава делото за смъртта на 15-годишния Филип, който беше прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" миналия септември. Подсъдим е 37-годишният Петър Тодоров

>