Даниел Лорер можел директно да поеме работата на Габриел, надява се Денков (Обзор)

23.06.2023 23:00 Румина Димитрова
Даниел Лорер е кандидатът за еврокомисар на ПП-ДБ, а Илиана Иванова - на ГЕРБ.

Урсула фон дер Лайен приема премиера в сряда

Ресорът ѝ обаче вече е разпределен. Нищо не гарантира, че шефката на ЕК ще ни го върне

 Министър-председателят поиска РСМ бързо да промени конституцията си

Папка с двама кандидати за български еврокомисар ще занесе в сряда премиерът Николай Денков на шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Двамата имат насрочена среща в Брюксел ден преди Денков за първи път да представлява България на Европейски съвет.

Двамата български кандидати за еврокомисар, който да замени Мария Габриел - Даниел Лорер от ПП-ДБ и Илиана Иванова от ГЕРБ, бяха официално номинирани от правителството в петък на извънредно заседание.

Издигането на двама кандидати бе договорено между Габриел и фон дер Лайен преди седмица. Като по този начин се избягва напрежение и по тази тема между подкрепящите правителството партии. От двамата Урсула фон дер Лайен ще подбере този, който реши, че е по-подходящ.

“И Даниел Лорер, и Илиана Иванова имат много висок експертен опит с много натрупани активи в различни сфери. Иванова има повече опит в Европейската сметна палата и Европейския парламент, Лорер има голям опит в иновациите, бизнеса и като български депутат”, мотивира предложенията Денков в петъка.

След което даде да се разбере, че все пак неговият фаворит е Лорер. Защото профилът му бил близък до иновациите и можел да заеме ресора, освободен от Мария Габриел - иновации, наука, култура.

Ресорът на Габриел обаче вече бе разпределен на други комисари от Урсула фон дер Лайен, а и тя предпочита постът да бъде зает от жена.

За какво ще отговаря новият ни еврокомисар пък, ще се определи, след като бъде избран един от двамата. Обикновено ресорът, който му се дава, е близък до това, което е работил преди. След това той трябва да бъде изслушан от ресорните комисии в Европейския парламент, а накрая и финално да бъде одобрен от останалите евродепутати и Европейския съвет.

Малко преди извънредното заседание на кабинета вчера Денков проведе телефонен разговор с македонския премиер Димитър Ковачевски.

“Каквито и усилия да полагаме за положително развитие на двустранните отношения, те ще останат на втори план или няма да се реализират, ако въпросът с включването на българите в основния закон на Северна Македония не бъде решен адекватно”, настоял пред Ковачевски Денков, става ясно от съобщението на кабинета.

Във вторник македонското правителство трябваше да разгледа решението за промени в конституцията, но го отложи в последния момент. Ковачевски обаче обясни, че очаква промените да се направят най-късно до ноември.

“И в двете държави има сили, които не желаят добросъседски отношения и се опитват да нагнетяват напрежение. В тази среда българският кабинет ще бъде източник на спокойствие. Но е важно в Северна Македония да няма инциденти, а също така държавата да реагира веднага, ако такива възникнат, за да докаже, че се грижи еднакво за всички свои граждани”, казал още Денков.

За последните 6 месеца в Северна Македония бяха пребити секретарят на българския клуб в Охрид “Цар Борис Трети” Християн Пендиков и последно миналата седмица - съпредседателят на сдружението “Шемето” Бекир Кадриески.

Двамата премиери са обсъдили също и възможностите за засилване на “позитивните аспекти в двустранните отношения, включително по линия на парламентарния диалог и секторното сътрудничество”.

Други от От страната и света

Плащаме по-скъпо за храни в сравнение с Европа

В България плащаме по-скъпо за много хранителни стоки в сравнение с Европа. Цените на много стоки у нас растат, доближавайки се и надхвърляйки средните за ЕС, сочат данни на КНСБ

Жена ще трябва да върне над 56 хил. лева, взети от пенсията на мъртвия й съпруг

Жена ще трябва да върне недобросъвестно получени пенсии на съпруга ѝ след смъртта му в размер на 56 745,55 лв. Това е решил Административният съд в Кюстендил

Лошият климат намали сериозно добивите от слънчоглед и царевица за зърно

Неблагоприятните климатични условия доведоха до сериозно понижение на средните добиви от слънчоглед и царевица за зърно през настоящата година, съответно с 11,4 на сто при слънчогледа и 34

Приключва ремонтът на хангара в Сливен, който ще е временна база на въздушната линейка

Основният ремонт на хангара на летище Бършен в Сливен, който започна през юли, е към приключване. За това информираха кмета Стефан Радев от системата за спешна помощ по въздух "Bulgaria Heli Med

Земеделците получиха близо 92 млн. лева за намален акциз върху газьола

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) преведе първи транш в размер на 91 871 454 лева на 14 640 земеделски стопани по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола

>