Булки на самите себе си

24.06.2023 01:00 Мария Незнакомова
Да се ожениш за самата себе си, е тенденция, която набира скорост и е доста ексцентричен начин на терапия от дълбоки травми, довели до самоподценяване и липса на самочувствие. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
Някои избират пищни церемонии, без да пропускат нито един важен детайл - бяла рокля, цветя, торта, шампанско, прием на гости, а други - без шумни купони.

Явлението се нарича сологамия или автогамия. В последните години от различни краища на света идват информации, че жени се женят за самите себе си. Често пъти на пищни церемонии, без да се пропуска нито един важен детайл – бяла рокля, цветя, торта, шампанско, прием на гости. Друг път без шумни купони. Сами си предлагат брак и си дават годежен пръстен, четат обетите си пред огледалото. После се заклеват във вечна вярност – в добро и зло - на образа, който се отразява в него.

Те са на всякаква възраст – от съвсем млади до възрастни дами, наближаващи 80 г. Защо го правят? Какво не им достига или не им харесва в традиционния брак, че избират толкова ексцентричен начин на себеизразяване? Според някои от тях става дума за символичен начин да подчертаят стойността на личността си, да се заобичат повече. Други, опарени от предишни несполучливи връзки, търсят начин никога вече да не се чувстват пренебрегнати и изоставени. Мотивите са различни, но едно е общо – сологамията за всички тези жени е емоционална терапия.

34-годишната Британи Райст от Мисури прибягва до венчавката със себе си след тежка раздяла с бащата на сина си, с когото живее в продължение на 9 години. Сватбата се случва през ноември 2021 г. “Осъзнах, че по време на любовта и взаимоотношенията с другите хора

съм пренебрегвала самата себе си и не съм се обичала достатъчно,

затова бе трудно да приемам любов от хората около мен”, признава Британи пред Си Ен Ен. Очевидно тя е успяла да превъзмогне емоционалната си несигурност, защото само година по-късно среща настоящия си съпруг, с когото се чувства пълноценна в един съвсем традиционен брак.

Сологамията не е призната никъде по света, а критиците я определят като върховна проява на нарцисизъм. “Това, което се крие зад този тренд, е, че все повече хора осъзнават необходимостта да поемат отговорност за собственото си щастие, разбират, че могат да имат удовлетворителен и значим живот и без да са в романтична връзка”, обяснява психотерапевтът Джон Амодео, автор на книги за любовните взаимоотношения. Според него това наистина

може да се нарече нарцисизъм,

но е здравословна негова форма. “Без да обичат себе си, хората зависят от другите, за да се почувстват значими. Те започват да се нуждаят някой непрекъснато да ги оценява, за да запълнят вътрешната си празнота”, подчертава той.

30-годишната Дани Адамс планирала да се ожени за самата себе си още преди години. Искала да организира голямо парти, на което да покани всичките си приятели. Но тогава ударила пандемията и се наложило да отложи плановете си и да се обърне към психолог, за да подобри самочувствието си. “Инвестирах в себе си, започнах да ходя на терапия, за да разбера как да разчупя проклятието на поколенията, травмите от миналото. И когато се почувствах наистина добре, реших, че няма за кога да отлагам сватбата”, казва тя. Така през декември миналата година във Флорида тя застава сама пред олтара пред 40 гости. Избира си и 9 шаферки. Според Адамс до този момент я довело всичко, което ѝ се случило като дете, всичко, което я е наранявало. Да се врече в любов на собственото си аз, за нея било като нов старт в живота. И като знак за това тя си подарила меден месец в курорт в Мексико.

“Имаше хора, които ме мислеха за луда и обявиха, че поведението ми е вик за помощ - признава младата жена. - Питат ме, ако някога реша да се омъжа, трябва ли да се разведа със себе си? Истинският въпрос е: Трябва ли да загубя част от себе си в името на брака?”.

За 77-годишната Дороти Фидели желанието да се венчае за себе си идва 50 г. след развода ѝ. На церемонията в началото на годината присъствали 3-те ѝ деца и дузина гости от старческия дом, в който живее. Била облечена в бяла рокля и було, бели маратонки. 

“Чувствах се красива и в еуфория,

сякаш бях спечелила от лотарията. Усещах душата си и сякаш бях кралица”, признава възрастната жена. Нейното послание към младите гласи: “Никога не е късно да заобичате себе си”. Сватбеното меню на Дороти, наричана на галено в дома Доти, било подготвено от дъщеря ѝ – в него имало сладки във формата на сватбени камбанки.

Една Джонс става булка на самата себе си на 50-ия си рожден ден през септември 2020 г. С тиара на главата и красив букет в ръцете, тя е придружена до олтара от бащата на съпруга си. Символичната церемония всъщност е начин да забрави болката от неговата смърт от рак през 2016 г. и да опита да продължи напред. Сега тя планира на 55-ия си рожден ден да поднови обета към собствената си персона.

“Търсенето на любовта към самия себе си не приключва с публичното ѝ изповядване, това е процес, който продължава цял живот”, казва Джон Амодео. Изповядващите сологамията пък се гордеят, че са устояли на критиките и дори помагат на други като тях да увеличат самоуважението си по този начин.

Разбира се, има и такива, за които този странен жест е просто добър начин за реклама. 25-годишната Софи Море привлече вниманието в социалните мрежи през февруари тази година не толкова със съобщението, че е сключила брак със себе си, а с това, че 24 ч по-късно взела решението да се разведе. Обяснението бе, че вече не можела да се понася. Саркастичните коментари под постовете ѝ не закъсняха. Някои я

обвиняваха в невероятно човешко падение и глупост,

но други бяха по-снизходителни. “Намери си добър адвокат”, написа потребител. А друг добави: “Виждаш ли какво се случва, като не си помислила добре, преди да се ожениш, Софи”.

Далече не с чувство за хумор обаче бе приета първата подобна женитба в Индия. Когато 24-годишната Ксама Бинду обявила, че ще сключи брак със самата за себе си, при това спазвайки всички традиционни ритуали, тя предизвикала невероятен обществен шок и била заклеймена от всички. “Гледаха ме сякаш съм извършила престъпление”, казва тя пред “Ал Джазира”. Соловата сватба все пак се осъществила през юни миналата година и само за една нощ Бинду се превърнала в интернет сензация. “Исках да бъда булка, но не и съпруга”, признава индийката, която се вдъхновила от тази реплика от филм по “Нетфликс” за момиче сираче, малтретирано като дете. Индийката признава, че и нейното детство е било ужасно и още от 8-годишна била многократно сексуално насилвана. Психолози посочват, че за жени, преминали през такава жестока травма, символичният жест на признанието на любовта към себе си наистина може да е много лечебен.

Въпреки недоброжелателните погледи на околните в консервативна Индия. Бинду твърди, че нито за миг не съжалява за постъпката си и че денят, в който се е заклела във вярност на самата себе си, е най-щастливият в живота ѝ. Тя дори е татуирала на китката си надгробна плоча, на която пише: “Почивайте в мир, патриархални нрави”.

Други от Възход и падение

Българи показват кукерски маски на биенале за занаяти във Венеция

Изложена е и чаша със скъпоценни камъни за пиене на саке Кукерски маски и изящна чаша, изработени от българи, са изложени на новаторското биенале за съвременно занаятчийско изкуство “Хомо Фабер”

Алмодовар с бижу на българска дизайнерка във Венеция

Уникална брошка на търновската дизайнерка Биляна Борисова е носил режисьорът Педро Алмодовар на фестивала във Венеция, съобщи търновският вестник "Борба"

Заедно от студенти, “хамалите” Тончо и Камен - вече зрели мъже, в нова роля по БНТ

Воденичаров "се връща вкъщи" с "Последният печели", Токмакчиев - пак в "телевизията майка" с "Вечерното шоу" Толкова сме свикнали с хамалите Тончо и Камен

Никол Кидман разбра, че майката й е починала, докато е на фестивала във Венеция

Звездата не успя да вземе наградата си за най-добра актриса Майката на актрисата Никол Кидман е починала внезапно, а кинозвездата научи за смъртта ѝ малко

Филмът "Съседната стая" на Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция

Филмът "Съседната стая" на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Церемонията се излъчва на живо в сайта на форума

>