На 17-ия ден от кабинета "Денков": подозрения в изневяра на партньора под смокиново листо, SMS я издава

22.06.2023 23:00 Весела Бачева
Бойко Борисов е категоричен, че подкрепата им е била само за кабинет.
Кирил Петков очаква ГЕРБ да търси други, плаващи мнозинства.
Лена Бориславова
Корнелия Нинова
Костадин Костадинов

На 17-ия ден от избора на кабинета “Денков-Габриел” между партньорите от ГЕРБ и ПП-ДБ се появиха първи обвинения в изневяра и дори ултиматум за слагане на край на общото управление.

Отправи го Кирил Петков с обвинения към ГЕРБ, че ги бламира чрез плаващи мнозинства. А в отговор Бойко Борисов обяви, че всъщност жертвите е правила неговата формация. Двамата влязоха в задочен спор кой на кого и за какво е смокинов лист в това управление и какви сглобки има по него. Така е, като

не се съгласиха да подпишем коалиционно споразумение,

обясни лидерът на ГЕРБ.

Няма как да има политическа стабилност, да има дълголетие този парламент, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинства. Ние едва ли не да сме като смокинов лист отпред, а те отзад за важните неща за обществото да

си ги прокарват с други мнозинства.

Това е призив, че по този начин те вкарват огромен риск в политическата система, предупреди съпредседателят на “Промяната” Кирил Петков.

В сряда двете формации не можаха да се разберат по две ключови точки - изслушването на правосъдния министър Атанас Славов за избора на Борислав Сарафов за временен главен прокурор и за реформата в КПКОНПИ.

Изслушването на Славов в правната комисия пропадна, тъй като ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” гласуваха “въздържал се” за дневния ред на заседанието.

А за разделянето на антикорупционната комисия бяха внесени проекти и от двете сили, но приет на първо четене бе само този на ГЕРБ, за който гласува и ДПС. Партньорите от ПП-ДБ също го подкрепиха, но не получиха в замяна гласове от ГЕРБ за своя и той бе отхвърлен.

Защо ГЕРБ-СДС използва алтернативни мнозинства, за да блокира важни за обществото неща, ядоса се Петков в четвъртък. Подчерта, че двата законопроекта са били близки като предложения.

Между управляващите формации няма подписано коалиционно споразумение, което да им осигурява подкрепа в зала, припомни обаче Борисов.

Ние сме много големи като смокинов лист - като го сложат отпред, не се виждат, но на нас започва да ни свети отзад, отвърна той на Петков.

Ясно на тях им беше предложено да направим коалиция, която гарантира мнозинство, така работи демокрацията. Те казаха: “Искаме само ГЕРБ да подкрепи правителството”, отговори Борисов на недоволството на Петков. Те направили точно това, което ПП-ДБ искали - дали им мандата, осигурили са им мнозинство за кабинет и ги оставили да назначат свои хора за министри и да управляват.

Умението да управляваш е да можеш да правиш мнозинства, така работи парламентарната република, президентската работи по друг начин. Навсякъде

върви чистка с поставени техни хора, дори на цели фамилии искат да им се намери място, столове.

Какво на Асен Василев, като власт не му е дадено? Данъчните служби - ние нямаме нито един човек там, митниците - нямаме нито един там, АДФИ. През МВР той има БОП, полиция, жандармерия, гранична, вътрешна сигурност и пак не им стига власт, избухна Борисов и продължи:

Потиснахме цялото си его, което г-н Петков явно не може, или по-точно Лена Бориславова не може, защото вчера пише есемеси: “Ще счупим сглобката” и т.н. Аз сглобка не съм правил и няма да участвам в сглобките им.

Той не разкри на кого Лена Бориславова е изпратила съобщението, но уточни, че е “на този, на който пише и Гешев”. В първото си изявление, след като Мария Габриел обяви, че иска оставката му, вече бившият главен прокурор разказа, че се обадил на жена политик и тя му споделила, че не е знаела за намеренията на Габриел предварително. По-късно шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова призна, че това е била тя.

Всъщност ГЕРБ приели да дават подкрепа само за правителство, но не и за законодателната програма,

разясни Борисов. И след като от ПП-ДБ предлагат тези закони, трябвало да си търсят мнозинство за тях. А не “с 63 депутати да искат да командват 240”.

В четвъртък след нови дълги дебати “Промяната” и ДБ не успяха да убедят партньорите си в управлението да ги подкрепят и в промените в закона за СРС-тата, с които се дава възможност на регионалните дирекции на Гранична полиция да искат разрешение за подслушване.

На този фон Кирил Петков разчете като знак, че ГЕРБ ще търси други, плаващи мнозинства, и заявките на Борисов от сряда, че няма да дадат шефски места на ПП-ДБ в парламентарните комисии. Само тази по европейските въпроси остава за самия Петков, другите ще се разпределят между останалите партии. Така лидерът на ГЕРБ всъщност припомни първоначалната оферта от ПП-ДБ преди съставянето на кабинета “Денков” - ГЕРБ не дават министри, но получават контрол върху работата им чрез парламентарните комисии.

При правителство на малцинството ГЕРБ се опитват да правят техни мнозинства, за да реализират партийни цели.

Тъмните сенки на плаващите мнозинства са тежка болест

на българската демокрация. Виждаме ги между ГЕРБ и ДПС и настояваме да бъдат прекратени чрез разговора за голямата конституционна реформа. Не сме радетели на плаващи мнозинства, коментира пък депутатът от ДБ Йордан Иванов.

И лидерката на БСП Корнелия Нинова наля масло в скандала между партньорите, като обяви, че от свикването на 49-ия парламент няма нито един закон, минал с подкрепата на първите две сили. “По всички закони сте на различно мнение и се карате”, констатира тя и припомни за дългите дебати за разделянето на КПКОНПИ, отделянето на следствието от прокуратурата, избирането на Бойко Борисов и Делян Пеевски за комисиите по външна политика и конституционни въпроси.

Точно заради очакванията си за плаващи мнозинства социалистите се оттеглили от преговорите за кабинет с първия мандат, обясни Нинова.

Корнелия Нинова: Най-важните решения ги
взема другото мнозинство

В България съществуват две мнозинства. Едно на двете първи партии, на евроатлантиците, коалицията на войната, имунитетите, страха и омертата - това е официалното мнозинство. Но истинското, което движи нещата в държавата и взима решенията, е на ГЕРБ, “Възраждане” и ДПС, защото с това мнозинство се взеха най-важните решения - и по съдебната реформа, и блокажа в правната комисия.

Костадин Костадинов: Сериозните кризи тепърва предстоят

Още когато това правителство беше съставено, казвахме, че то няма как да бъде стабилно. Че може да бъде гласувано, но то няма да издържи дълго и ще предизвиква само много по-сериозни политически кризи. Предстои да се избират ръководители на институции с изтекъл мандат, за което аз съм сигурен, че няма никаква договореност вътре в тази т. нар. коалиция между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Други от От страната и света

Мъж от Силистра даде всичките си спестявания на ало измамник

720годишният пенсионер се е простил с общо 46 000 лева 72-годишен мъж е станал жертва на телефонна измама, съобщиха от полицията. На 19 септември в Силистра той получил обаждане на домашния си

Борислав Сарафов участва в международна конференция, инициирана от Украйна

И.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов взе участие в международна конференция на тема „Възстановяване на справедливостта", която е част от събитията последвали инициираната от

Откриха бактерия на холера в умряла риба в язовир "Въча"

Бактерия на холерата и още два патогена откриха в умряла риба от язовир "Въча". Заключението е на експерти от БАБХ, които направиха лабораторен анализ, след като им бяха предоставени проби

Найден Тодоров: Детето е паднало в дупка в сцената на театъра в Плевен, не е предупредено, че няма репетиции

Нито един български театър не отговаря на европейските изисквания, приети преди четири години. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по БТВ служебният министър на културата Найден Тодоров

"Възраждане" иска парламентът да приеме декларация за Николоски

Народното събрание да приеме декларация за скандала с РСМ и изказванията на македонския вицепремиер Александър Николоски. Това иска "Възраждане" и ще внесе текст за обсъждане във външната комисия

>