Двамата в битка за еврокомисар (Обзор)

21.06.2023 22:00
Даниел Лорер е кандидатът за еврокомисар на ПП-ДБ, а Илиана Иванова - на ГЕРБ.
Илиана Иванова
Даниел Лорер

Илиана Иванова и Даниел Лорер са двете кандидатури на България за еврокомисар, който да замени на поста Мария Габриел, след като тя стана вицепремиер и външен министър. Самата Габриел имаше среща с шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен в понеделник, на която темата е била обсъдена.

Номинациите бяха направени официално вчера съответно от ГЕРБ и от ПП-ДБ, след като премиерът Николай Денков поиска от двете партии по едно име. Той ще ги представи в Брюксел при първата си визита там другата седмица. А избора ще направи Фон дер Лайен, която особено държи на равенството на половете в комисията.

По-важният въпрос е какъв ще е ресорът на българския комисар, включи се вчера вицепрезидентът Илияна Йотова и настоя решението да не се взема “на тъмно”. В пост във фейсбук тя се усъмни, че “пак се търси работа за човека, а не човек за работата”. Решението е изцяло в ръцете на председателката на ЕК, отговори ѝ обаче задочно Габриел. А в ресора, за който отговарях 4 г., е най-голямата програма в света за наука и иновации, напомни тя.

Илиана Иванова е скритият икономически коз на ГЕРБ в Брюксел 

Възраст: 47 години

Образование: магистър по международни финанси

Кариера: бивш общински съветник и евродепутат от ГЕРБ. От 2013 г. е член на Европейската сметна палата

Езици: английски, френски, немски и руски език

Утвърден икономист и познато лице в европейските институции - това е Илиана Иванова. Била е част от тима, изготвил антикризисната програма на ГЕРБ, с която партията влезе в политиката през 2009 г.

Завършила е езиковата гимназия “Ромен Ролан” в Стара Загора, а бакалавърското ѝ образование е от Икономическия университет във Варна. Магистърската ѝ дисертация обаче е от Thunderbird school of Global Management, Аризона.

В политиката влиза с Бойко Борисов. Когато той стана кмет на София, тя е избрана за общински съветник. През 2009 г. е избрана за евродепутат. В ЕП бе зам.-председател на комисията за бюджетен контрол. Там получи и зам.-шефското място в комисията по икономическа, финансова и социална криза.

След края на мандата си - от 1 януари 2013 г., Иванова влезе в екипа на Европейската сметна палата. Само три години по-късно вече е декан на одитен състав II - инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване. Работата ѝ там е оценена положително и през 2018 г. получава втори мандат.

“Членство в еврозоната има определено повече преимущества, отколкото недостатъци за страната ни”, коментира тя пред “24 часа” през 2018 г. И определи като мит твърденията, че приемането на еврото ще доведе до драстично увеличение на цените.

Иванова неведнъж е заявявала, че не е привърженик на политиката “Европа на две скорости”. “Европа е изправена пред сериозни предизвикателства, които изискват да се действа бързо, точно и най-вече да се действа координирано. Това може да стане само ако всички ние се движим с една скорост”, смята тя.

Даниел Лорер - моторът на “Промяната” и лицето ѝ пред света 

Възраст: 47 години

Образование: завършил е компютърни науки и бизнес управление

Кариера: предприемач с над 20-годишен опит, министър на иновациите и растежа в кабинета “Петков”

Езици: английски, иврит, френски, руски и малко немски

Даниел Лорер не е просто един от тримата големи в “Продължаваме промяната”, а истинският мотор за създаването на партията преди близо 2 г., когато Кирил Петков и Асен Василев все още имаха ангажименти и като служебни министри. Тези, които го познават, го описват като работохолик, но и човек, с когото се общува лесно, който чува аргументите на отсрещната страна и има приятно чувство за хумор.

Живял е и работил в Барселона, Цюрих, Брюксел и Тел Авив, днес той е международното лице на ПП. Завършил е информатика и бизнес управление в Тел Авив.

Има успешна бизнес и инвестиционна кариера, името му тежи, когато става дума за стартъпи. През годините е успял да създаде и продаде успешно няколко компании като FranceBusinessPlus и Optiim. Работи като IT инжeнер в Mercury Interactive - израелска хай-тек компания в областта на софтуера за автоматизиран качествен контрол, сега част от портфолиото на Hewlett-Packard. През 2018 г. става един от основателите и управляващ партньор на BrightCap Ventures, фонд за рискови инвестиции в технологични компании.

От младежка възраст има интерес към политиката, а като студент в Израел за кратко бил част от местно социалистическо младежко движение.

Влизането му в българската политика започна като съветник на министъра за електронното управление в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. Беше съветник на Кирил Петков, докато той бе служебен министър на икономиката в кабинета “Стефан Янев”. А в кабинета “Петков” беше първият министър на иновациите.

Женен е и има 3 деца. Съпругата му Виолета Лорер беше два пъти служебен зам.-министър на финансите. Член е на УС на “Шалом”.

Други от От страната и света

Пеевски: Трябва да пресечем антибългарската кампания на политици от РСМ

Продължаващите обидни изказвания за България и българите от страна на политически лидери от РСМ още веднъж показаха, че от българска страна все още не се предприемат необходимите категорични действия

Националният съвет на БСП се събра на заседание заради подредбата на листите

Националният съвет на БСП се събра на заседание в централата на партията, за да подреди листите и да приеме платформата на коалиция „БСП - Обединена Левица“ за предстоящите парламентарни избори на 27

Китай засилва усилията за стимулиране на вътрешното търсене

Държавната комисия за развитие и реформи, най-висшият орган за икономическо планиране на Китай, съобщи вчера, че засилва усилията за насърчаване на инвестициите и потреблението с цел укрепване на

Ще се проведе българо-аржентинска комисия за сътрудничество между страните

Активизиране на икономическите отношения обсъдиха по време на среща министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов и Н.Пр. г-н Алехандро Сотнер Майер

Бургаски лекари ще помагат в новия медицински център в Царево

Новият медицински център в Царево, който е от особена важност за местни и туристи, трябва да бъде готов до три месеца, съобщи кметът Марин Киров. В момента е в довършителен етап

>