Ремонтират старческите домове до януари 2025 г., затварят тези за хора с увреждания

20.06.2023 21:45 Цветелина Стефанова
За възрастните хора в “Дом за стари хора Надежда” се правят различни развлекателни програми. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Има пари по плана за възстановяване

Пълен ремонт на старческите домове до 1 януари 2025 г. и закриване на тези за хора с увреждания до 2035 г. Това е заложено в плана за възстановяване, по който се очакват 753 млн. лв. за подобряване на социалните ни ресурси.

В момента има 82 дома за стари хора, където са настанени 4246 души. Те се намират в 73 общини, които вече подадоха проектите си за ремонтирането им. За тази цел има заделени около 190 млн. лв. по плана за възстановяване. Парите ще могат да се използват за ремонт, строителство и обзавеждане. В момента те могат да кандидатстват и за енергийна ефективност, за да намалят с 30% разходите си.

В други 71 дома пък са настанени близо 4000 хора с увреждания

41 от тях ще трябва да се затворят до 1 януари 2035 г. До края на 2027 г. около 60% от тях трябва вече да не работят.

Имаме заложен ресурс в плана за възстановяване за закриването на домовете за възрастни хора и замяната им с хуманна грижа в общността. Както и ако се налага, да има малка, много уютна сграда, в която отлично обучени хора да полагат грижи на възрастните, които имат нужда, обясни социалната министърка Иванка Шалапатова пред bTV.

От началото на годината има 9 закрити специализирани институции, съобщи още Шалапатова. Това са 4 дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в селата Куделин, Преколница, Самуил и Пчелище. Другите са 5 дома за пълнолетни лица с психични разстройства в селата Заберново, Раздол, Говежда, Радовци и гара Лакатник.

“От закритите институции са изведени близо 500 души. Сега те са в новосъздадени Центрове за настаняване от семеен тип за пълнолетни хора с психични разстройства и с умствена изостаналост, където им е осигурена грижа с много по-добро качество и среда, социални контакти и среда, близка до семейната”, обясниха от социалното министерство за “24 часа”.

Всяка година стотици чакат за място в държавен старчески дом. Свободни места обаче има само в тези, които са в много малки населени райони, а повечето възрастни чакат за големите градове.

Най-голяма е опашката за домове за хора с психически разстройства, умствена изостаналост и деменция. Част от чакащите са били лекувани в психиатрична болница повече от година, но

не могат да бъдат изписани, защото нямат жилище, близки или роднините им не желаят да се грижат за тях

Заради такива случаи държавата предвижда да въведе междинни социално-здравни услуги между болниците и старческите домове. При постъпването на самотен възрастен в лечебно заведение медиците ще сигнализират дирекциите “Социално подпомагане” за човек в нужда. Така още докато пациентът е в болница, социалните ще търсят къде да го настанят.

Сега възрастните българи избират домовете най-вече защото нямат пари да оцеляват сами. Сред другите причини е липсата на междинни алтернативни услуги в домашна среда. Голяма част от тези, които са запазили способността си да водят самостоятелен живот у дома, имат здравословни проблеми, които прогресират с възрастта. Често се стига до сетивни, физически или други увреждания, анализират експертите. Затова трябва да им се осигурят адекватни услуги, съобразени с влошеното общо здравословно състояние и наличие на увреждания, без да е задължително да ходят в дом. Друг сериозен проблем е, че в България

липсват достатъчно места за палиативни грижи

и хората ги търсят в домовете за възрастни. “Това показва необходимост от развиване на специфични услуги, насочени към грижа за стари хора в невъзможност за самообслужване поради влошено общо здравословно състояние”, казват социални работници.

По плана е предвидено да се разкрият 125 услуги за резидентна грижа и още толкова услуги за информиране и консултиране, застъпничество и посредничество, терапия и рехабилитация и обучение за придобиване на нови умения. Те ще са за 7500 души.

Предвидени са и мобилни услуги. За възрастните с хронични заболявания и трайни увреждания също ще се осигурят домашни медицински грижи, както и помощници за бита.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>