На Лечков ли е улицата в Сливен, където овчарките му разкъсаха померан? (Обзор)

19.06.2023 23:00
Мястото на кървавия инцидент край стадион “Хаджи Димитър” в Сливен - до входа на съоръжението и фитнесцентъра, където паркират автомобили. СНИМКА: KIRIL STOYANOV PHOTOGRAPHY
Померанът Арчи бил разкъсан.
Йордан Лечков

Проблем е, че големите кучета са били пуснати свободно, казва зам.-кметът Румен Иванов

Немски овчарки без намордник, разхождани от Йордан Лечков, нападат и разкъсват до смърт померан по време на семейна разходка на стопаните му. Инцидентът станал на улицата покрай южния вход на стадион “Хаджи Димитър” в Сливен, до фитнес центъра, до паркирали автомобили и други разхождащи се.

Той отприщи две различни теми в града. За свободното разхождане на необезопасени опасни домашни любимци и за превръщането на публични имоти в частни, където свободно разхождащи се граждани с техни домашни любимци всъщност да са третирани като нежелани нарушители.

“При нас сигнал за този инцидент няма. Сезирахме се от публикациите в социалните мрежи, назначена е полицейска проверка по случая”, каза за “24 часа” в понеделник говорителят на ОД на МВР в Сливен Първолета Мандинска.

“В община Сливен също няма подаден сигнал. На свой ред и ние започваме проверка по случая. Ще установим на чие име се водят агресивните кучета, дали са регистрирани според закона, имат ли паспорти и т.н. Но общината не е правораздавателен орган, последната дума ще имат други инстанции.

Да, стадион “Хаджи Димитър” и помощното игрище, както и територия около хотела на Йордан Лечков са отдадени на концесия преди повече от 15 г. Мисля, че това е станало още по негово време като кмет, от концесията остават още около 7 г. Той плаща наем за тези терени.

Там има и фитнес, който се посещава от много хора. Парк “Юнак” в близост е обществен, от него през портал се влиза в мястото на концесията. Вратата на този портал обикновено е отворена, защото към спортните съоръжения влизат много хора.

Така е било и през деня на инцидента. Семейството май е минало през портала и кучето им е било нападнато на около 30 метра навътре.

Това тепърва ще се изяснява, но според мен в този случай не е толкова важно точното място на инцидента, проблемът е защо големите немски овчарки са били пуснати свободно от собственика им без повод и намордник.

Сега са убили куче, но може да нападнат и човек, там се движат много хора. Тогава какво щяхме да правим”, коментира пред “24 часа” зам.-кметът на Сливен Румен Иванов.

“В прокуратурата няма подаден сигнал за този инцидент. Ще изчакаме да завършат проверките на полицията и на общината и ще действаме според резултатите от тях”, увери говорителят на районната прокуратура Катя Стаменова.

Такива са коментарите на институциите след драма в края на миналата седмица, която нагнети високо напрежение в Сливен. Огромните кучета без намордник и повод, разхождани от бившия кмет и футболна звезда Йордан Лечков, нападнаха дребния померан.

Христо Халачев, стопанин на померана, публикува снимка от втория и последен рожден ден на Арчи в памет на убитото животно. Сподели личната трагедия във фейсбук група със своите съграждани от Сливен, като в същото време повдигна и по-голям въпрос: “Могат ли институциите да ни гарантират безопасен и свободен достъп до инфраструктурата на района на парк “Юнак”?”

“Мили съграждани, пиша в памет на нашето момче Арчи (померан), което завинаги остана на две години. Арчи беше част от нашето семейство и мъката ни е неописуема. 

При семейна разходка, минавайки покрай южния вход на стадион “Хаджи Димитър”, до фитнесцентъра, изневиделица ни нападнаха две огромни кучета - немски овчарки, излизащи от входа на стадиона, съпровождани от Йордан Лечков.

Кучетата бяха без никакви намордници и поводи и веднага се втурнаха към нас. Ние се защитихме, но за съжаление, насочиха агресията си към Арчи. Разигра се грозна сцена. Собственикът на кучетата нищо не можа да направи, за да предотврати агресията. Арчи загуби живота си вследствие на безотговорното поведение на стопанина на кучетата убийци - Йордан Лечков.

Вместо да срещна съпричастност от Лечков, бях подложен на словесна агресия, като ме попита какво правим в неговия имот и че стадион “Хаджи Димитър” и всички прилежащи улици са негови, а той и кучетата му са си у дома.

Въпросната трагедия поражда много въпроси към отговорните институции.  Собственик ли е действително Йордан Лечков на стадион “Хаджи Димитър”, на помощния стадион и инфраструктурата около тях, за да ги превърне в частен кучкарник? При доказана агресия към други хора и животни не следва ли да бъдат взети мерки срещу кучетата убийци.

Могат ли институциите да ни гарантират безопасен и свободен достъп до инфраструктурата на района на парк “Юнак”?

По думите на Йордан Лечков това е концесия, затворена територия. От 8 г. гледали кучета там. Хората знаели. Кучетата били пуснати, за да охраняват зона, отдадена на концесия, до градския стадион в Сливен.

“Това е голяма зона, 110 декара е. Има крадци”, каза Лечков пред bTV. И продължи: “Искам само да попитам идвало ли е по време на тренировка, влизало ли е в спортния комплекс? Това същото куче е влизало и е прекъсвало тренировъчния процес.” 

“Никога не сме ходили на никакви тренировъчни процеси на стадиона. Просто минаваме на разходка. Това е публична улица. Даже хора ми пратиха карта от кадастъра, от която става ясно, че улицата няма нищо общо с концесията, но компетентните служби ще видят. Ние в стадиона не сме били. Това са някакви негови версии”, заяви Христо Халачев пред “24 часа”. Той твърди, че с него са се свързали и други пострадали.

“Ако се е стигало до жалби, са налагани минимални парични наказания, без да се вземат мерки за агресията. Има и случай за дете, което е било нахапано преди години, статиите са в интернет. Казаха ми и за общински съветник, чието дете е било нахапано”, добави стопанинът на убитото куче. (Какво още заяви Халачев пред “24 часа” - вижв карето горе.)

“Преди 3 г. кучетата на Лечков нападнаха сестра ми, която отиваше на стаж в ресторанта на хотела. Те не нападат само други кучета, но и хора, които минават оттам”, коментира под публикацията на Халачев във фейсбук Стоилка Гачева.

“Преди 5 г. имах същата случка с едната овчарка и кучето ми извън “концесията”, до оградата към минигетото... Викнах полиция и се оказа, че всички знаят чии са кучетата, но никой не знае какво да прави. Дори бях леко виновен, че съм сритал овчарката”, пише Златан Атанасов. (Още коментари от граждани от Сливен - долу.)

“Имам подобен случай. Тук съм, за да изразя моята съпричастност. През ноември същото се случи и с моето куче - немски шпиц. С тялото си прикрих да не стане най-лошото. Сезирахме отговорните органи и може би общината е наложила акт”, разказа пред bTV присъединилият се за морална подкрепа Даниел.

“С мен такова нещо не се е случвало, защото винаги кучетата са били в клетката в тренировъчното игрище, но Лечков ме е пъдил да не минавам през неговия имот”, разказа дошлият с кучето си Бончо Бонев.

“Щом е необходимо, ще сложим указателни табели. Ето, виждате там - пише “Влизането без разрешение - забранено”. За да влезеш на терена, трябва да попиташ”, опонира Лечков.

До 3 г. затвор предвижда законът, ако куче убие гръбначно животно. Наказанието се налага на стопанина му за неполагане на достатъчно грижи. Реално обаче такива присъди почти няма. По закон за всяко престъпление с наказание до 3 г. хората с чисти досиета се освобождават от наказателна отговорност и плащат глоба от 1000 до 5000 лева.

Такива са и повечето случаи в страната, показа проверка на наш репортер.

Йордан Лечков пред “24 часа”: Всички знаят за концесията, а на 100 м има парк за кучета

“Всички знаят за концесията, но се опитват да ме очернят. Няма да са първите, няма да са и последните. Всеки търси своите 5 минути слава на гърба на известните”, категоричен е Йордан Лечков. 

“Да, случи се. Това няма как да го отрека, след като стана пред мен. Но след това дойдоха и един куп измислици. Били го нападнали него. Нали аз бях там. Нападнаха го, защото го помислиха за котка.

Излизахме с кучетата от централния вход на стадиона, бях на сауна”, допълни легендарният футболист и бивш кмет на Сливен.

“Само на 100 метра има място за разхождане на кучета. Въпреки това го правят, за да ме дразнят. И да ринем лайната им.

Защото това място е уникално направено и любимо на децата. Има розички, трева, поддържа се перфектно. Децата си играят. Има табели, че е забранено влизането. Някой знае ли колко пъти са прекъсвани занимания на децата заради кучета? Или това не е удобно на някого”, допълни той.

“Има си органи, нека разследват - прокуратура, следствие. Но явно трябва да се намери някаква нова жертва. Защото държавата се тресе, футбол и спорт нямаме, хайде да се опитаме да атакуваме Лечков. Да заповядат.

Аз няма от какво да се срамувам. Поддържам стадиона идеално, околното пространство, всичко. Не мога да разбера за какво е толкова злоба и завист. Но за толкова години вече свикнах”, каза още той.

“Питайте в общината дали мястото е в концесията. Там е и е от години. Но просто някои смятат, че трябва да са над всичко. Дали е концесия, дали е наем - това е все едно някой да дойде у вас в дома ви, за да си разхожда кучето”, категоричен бе Лечков.

“Ако наистина твърдят, че се организират боеве тук, ще ги съдя до дупка. И то за много пари. Няма да им дам да ме обвиняват в това. Все пак и аз обичам животните и ги гледам. Но явно в България всичко може да се твърди. Сега чакам да кажат, че ям деца. Няма да ме учуди при тази завист и злоба, която цари в цялата държава. Причините са много, всички ги знаят. Като липсва държавата, отгоре изплува тинята”, допълни бившият национал.

Христо Халачев, стопанин на разкъсания померан: Безотговорност от фалшив герой в превзет град

“Трагедията е голяма. Не знам дали ще ме разберат всички, но това кученце ни беше като дете. Със съпругата ми почти всяка вечер минаваме по този маршрут. Тези кучета ги бяхме виждали в някакви клетки, но затворени. Но не сме си и помисляли, че нормален човек ще си позволи да ги изкара от клетките без намордници и без поводи. Това направо е едро хулиганство. А той се появи с тези кучета от стадиона, който му е даден под някаква форма, която го е направила собственик. Излезе бос заедно с кучетата. А те ни нападнаха с жестока агресия”, разказа пред “24 часа” стопанинът на разкъсания померан Христо Халачев.

“Ние се отървахме с ритници. Даже до онзиден бях с патерица. Имам травма на коляното - разкъсана връзка. Наложи се да ритам с болния крак, за да се отърва. Но тези кучета имат много здрава захапка и трябваше да се спасяваме с ритници. Даже получих постоперационна травма, защото трябваше да си пазя коляното. Но това не е толкова важно”, добави той.

“По-сериозни се оказаха обществените интереси, свързани с концесията, защото се оказа, че никой не е в безопасност и никой не е застрахован на това място. доколкото разбрахме от самия господин Лечков, концесията му дава някакви неограничени права. Всичко може да ти се случи там, той се оправдава, че е концесия. Пуска кучета и казва, че извършва охранителна дейност. На улицата. На публично място. Въпреки че хора ми писаха, че през деня той тренира кучетата за боеве вътре на стадиона. Не знам сурово месо ли им дава, но е факт, че те се нахвърлиха и изядоха нашето кученце. Не знам какво реално прави с тези кучета, но те не са за социализиране с тази агресия.

Но да се върнем на обществените отношения. На публично място, публична личност и такава безотговорност, която води до трагични инциденти. Аз не познавам Йордан Лечков, познавам го от медиите. Но от герой от САЩ 1994 с поведението си сега повече ми напомня на песента на Тодор Колев “Фалшив герой”. Примитивните и нагли съждения ми напомнят на това. Един фалшив герой под някаква форма за някакво време е придобил публични имоти. Най-лошото е, че от тази безотговорност и безстопанственост започват да се случват трагични инциденти. До това води поведението, че си собственик на всичко, дори и на публични места, които превръщаш в лични, част от един превзет град”, каза още Христо Халачев.

Той обяви, че първо ще изчака до края на седмицата службите да направят проверка, преди да реши за бъдещи правни действия: “Ние сме пуснали жалба в полицията. Ако се прецени, че има безотговорност от стопанина, има си членове от НПК, нека се потърси отговорност. Евентуално, ако прокуратурата реши да се сезира и прецени, че има престъпление.”

Коментари под публикацията във фейсбук на стопанина на убития померан:

Милена Стефанова:

Това не е единичен случай, тези кучета са нападали и деца, и възрастни. Само едно не мога да разбера у хората, това страх ли е, или примирение, че никой не е подал сигнал или жалба в общината и полицията?! Не може всеки път само да се пише във фейсбук, а наказани да няма! Такива големи кучета нямат право да са без намордници и пуснати свободно!

Виолета Катева:

А колко деца, трениращи футбол, бяха нахапани. И какъв стрес за всички деца. И те ли нямат право да ходят там да тренират?

Живка Добрева:

Същите тези кучета - 4 броя, ги разхождат свободно пуснати в ПП Сините камъни. Срещала съм ги по пътеката след Халката към Сечената скала. Поради тази причина спрях да ходя в планината!

Янчо Янков:

Концесията абсолютна частна собственост ли е? “Концесията е право на експлоатация върху обект от обществен интерес, предоставен от концедент на търговец – концесионер, срещу задължението на концесионера да изгради и/или управлява и поддържа обекта на концесията на свой риск.” ...Няма нужда от коментар.

Още разследват трагедията с изядената от свирепи песове санитарка от

Долна Оряховица

Във Велико Търново все още продължава разследването за разкъсаната от глутница кучета санитарка в Долна Оряховица.

40-годишната Мирослава Стоянова загуби драматично живота си на 30 март сутринта, докато отивала на дежурство в общинската болница в Горна Оряховица. На черна уличка към реката била нападната от 5 агресивни и гладни кучета, пуснати свободно от двора, в който били отглеждани. Те се нахвърлили върху нея, съборили я на земята и буквално ръфали месо от нея. Бедрата ѝ били оглозгани до кост.

Мирослава издъхнала в адски мъки вследствие на обилна кръвозагуба, показа аутопсията. Скоро след това кучетата бяха уловени и спешно евтаназирани по разпореждане на прокуратурата, за да се изследва стомашното съдържание. Експертите установиха, че те са яли от жертвата си.

Същия ден бе арестуван и гледачът на животните - 61-годишният Ивалин Стратиев, който трябвало да се грижи за 5-те кучета. Мъжът имал устна договорка със стопанина им Мартин, който е в Германия, да се грижи за тях и да живее в имота. Изпращали му пари за храна на четириногите, но той ги изпивал и кучетата скитали, озверели от глад, разказаха съседи.

Ивалин продължава да е зад решетките в очакване на делото. Той е обвинен, че не е положил достатъчно грижи за животните, които се намирали под негов надзор, в резултат на което те са причинили смърт. Според Наказателния кодекс за това престъпление го грозят до 5 г. затвор и до 10 000 лв. глоба.

По разследването окръжната прокуратура очаква резултатите от ветеринарномедицинската експертиза, разпитани са множество свидетели. Сред тях не е стопанинът на животните.

“Ще бъде разпитан на по-късен етап, когато са ясни заключенията на експертизата. Знаем местонахождението му и ще преценим дали да бъде разпитан по делегация, или ще го върнем в България с европейска заповед”, обясни наблюдаващият прокурор Даниела Харитонова.

Освен това за неупражнен контрол започна проверка на длъжностни лица и институции, неглижирали сигналите за начина на отглеждане на четириногите. Сред проверяваните от прокуратурата по реда на административния надзор са кметовете на градчето Йордан Байчев и на община Горна Оряховица Добромир Добрев. Засега няма обявени резултати.

Разследващите разполагат със свидетелски показания и за предишен случай с нападната от агресивните песове жена. След инцидента съседи разказваха, че Мирослава се е страхувала от кучетата. Ходела с тояга и избирала заобиколни маршрути към дома си, за да не ги срещне.

Водят в съда задържания гледач Ивалин Стратиев.

Други от От страната и света

Разбиха наркооранжерия в село Просечен

При специализирана операция е разбита наркооранжерия в село Просечен, съобщиха днес от полицията във Варна. Открити са близо 100 растения. Те са били засадени в две стаи в къща в селото

МВР за случая на домашно насилие в Челопеч: Пострадалата отказа да подаде жалба

Пострадалата категорично отказа да подаде жалба срещу извършителя, за което се подписа и в полицейския протокол Това заявиха от МВР след излъчения телевизионен репортаж на жертва на домашно насилие

Пеевски: Трябва да пресечем антибългарската кампания на политици от РСМ

Продължаващите обидни изказвания за България и българите от страна на политически лидери от РСМ още веднъж показаха, че от българска страна все още не се предприемат необходимите категорични действия

Националният съвет на БСП се събра на заседание заради подредбата на листите

Националният съвет на БСП се събра на заседание в централата на партията, за да подреди листите и да приеме платформата на коалиция „БСП - Обединена Левица“ за предстоящите парламентарни избори на 27

Китай засилва усилията за стимулиране на вътрешното търсене

Държавната комисия за развитие и реформи, най-висшият орган за икономическо планиране на Китай, съобщи вчера, че засилва усилията за насърчаване на инвестициите и потреблението с цел укрепване на

>