Васко Василев пред "Франс прес": Винаги съм се чувствал българин!

18.06.2023 12:05
Васко Василев

За мен беше много важно да свиря в градове, които са домакини на малко културни събития, каза българският виртуоз Васко Василев пред Франс прес. Концертмайсторът на коронацията на Чарлз Трети се качи на самолета още същата вечер, за да започне турне в родната си страна, припомня агенцията, цитирана от БТА.

В Монтана, най-бедният регион на ЕС, сцената е далеч от декора на Уестминстърското абатство, коментира Франс прес. Местните жители се наслаждават на рядката възможност да бъдат на концерт на световно ниво.

Хората са "жадни за култура, готови на лишения, за да си позволят място на цена между 15 и 25 евро, да забравят ежедневието си и да навлязат в един вълшебен свят".
Турнето е планирано дълго време, още преди смъртта на Елизабет Втора, и българският цигулар за нищо на света не би се отказал от него. Васко Василев шофира сам по разбитите пътища.

Въпреки международната си кариера и десетината езика, които говори "много зле", световноизвестният цигулар споделя, че "винаги се е чувствал българин", и се радва на огромна популярност в родната си страна.

Между два концерта в България Васко Василев си спомня церемонията по коронацията на Чарлз Трети на 6 май. Това събитие го е белязало повече от всяко друго в кариерата му.

Васко Василев каза в изявление, че е горд да участва в церемонията като натурализиран британски гражданин.

"С участието си в това събитие, което се случва един или два пъти в рамките на един век, ние станахме част от историята."

Едва приключил българското си пътуване, Васко Василев тръгва на турне в Япония с Кралския балет на Лондон. "Ние, музикантите, сме номади - винаги сме в движение", казва цигуларят.

Други от Възход и падение

След Мадона и Ед Шийрън идва Анна Нетребко. Кой води големи звезди у нас

Големите в бизнеса с концерти и трендовете за публиката Концертният живот в България през последните няколко години значително се промени. Правят се много събития в различни жанрове

Киану Рийвс дебютира като професионален автомобилен състезател в Индианаполис

Холивудската звезда Киану Рийвс дебютира в професионалните автомобилни състезания, като звездата от „Матрицата" се завъртя на прочутата писта „Индианаполис Мотор Спийдуей" в събота

Уволняват Бригита Чолакова от БНТ по политически причини - подкрепя червения генерал Семерджиев

Тя умира в съня си на 6 октомври 1999 г. дни преди да навърши 66 години Наричаха Бригита Чолакова гранддамата на Българската национална телевизия, най-емблематичното име сред жените водещи в тв

На 6 октомври рожден ден имат

Димитър Туджаров-Шкумбата, шоумен Любомир Ганев, бизнесмен и волейболна легенда, президент на Българската федерация по волейбол Владимир Манчев, бивш национал по футбол Юлия Берберян

Катрин Зита-Джоунс с уникално дързък подарък за юбилея на Майкъл Дъглас – снима се “както майка я е родила”

Звездните съпрузи са астрални близнаци. В един и същи ден той стана на 80 г., а тя на 55 Чисто гола на снимка - “в облеклото ми по рождение”, но на зашеметяващо високи токчета - този изключително

>